Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
Tulburarea ODD (Oppositional Defiant Disorder), în limba română "Tulburarea Opozițional-Defiantă", este o tulburare de comportament care afectează copiii și adolescenții. Acestă tulburare se caracterizează prin un model constant de comportament ostil, defensiv, sfidător și opunător față de figuri de autoritate, cum ar fi părinții, profesorii și alte figuri de autoritate.
Comportament opunător: Copiii cu ODD au tendința de a se opune regulilor și cerințelor în mod repetat. Ei pot refuza să urmeze instrucțiunile și pot contesta constant regulile.
Comportament agresiv: Pot manifesta frecvent comportamente agresive, cum ar fi furia, iritarea, vorbele agresive sau comportamentul fizic împotriva altor persoane sau animale.
Iritabilitate constantă: Sunt adesea iritabili și se enervează ușor. Pot fi furioși sau mânioși pentru motive minore.
Blazare și dispreț: Pot arăta lipsă de respect și dispreț față de alții, inclusiv față de adulți. Pot fi ostili și sfidători în interacțiunile cu ceilalți.
Purtarea răzbunătoare: Pot să se răzbune sau să fie răutăcioși în urma unor nemulțumiri sau supărări, adesea fără a lua în considerare consecințele acțiunilor lor.
Cum să recunoaștem tulburarea opozițională sfidătoare și care sunt semnele tulburării opoziționale sfidătoare?
Copiii sunt necooperanți, rebeli și ostili față de semeni, părinți, profesori și alte figuri de autoritate.
Simptomele pot include: accese de furie, certuri dese cu adulții, nerespectarea regulilor, face lucruri intenționat doar pentru a enerva pe cineva sau a supara pe alții, dă vina pe alții pentru propriile greșeli, nepoliticos, răzbunător, ostil...
Trebuie spus că multe dintre aceste atitudini sunt frecvente la toți copiii, mai ales când au 2 sau 3 ani sau în perioada adolescenței, dar nu se cronicizează și nu creează probleme școlare sau relaționale, așa cum se întâmplă în schimb la copiii cu ODD.
Din acest motiv, tulburarea opozițională sfidătoare este diagnosticată doar dacă comportamentele persistă peste 6 luni și sunt suficient de grave pentru a interfera cu performanța socială sau academică.
Nu există un test certificat și oficial pentru a diagnostica tulburarea de opoziție sfidătoare. Diagnosticul este pus de către psihologul sau neuropsihiatru care va evalua simptomele, tabloul comportamental și rezultatele testelor funcției executive, precum memorie, atenție, planificare etc.).
Trebuie spus că ODD este adesea asociată cu tulburarea de deficit de atenție și/sau hiperactivitate (ADHD), cu care este adesea comorbidă.
Copilul cu ODD nu este doar un copil de opoziție, trebuie reținut că este o tulburare de comportament care necesită adesea intervenția unui specialist pentru a preveni compromiterea iremediabil a vieții relaționale și școlare a copilului.
Acestea fiind spuse: poate fi vindecată tulburarea opozițională sfidătoare?
Tratamentul precoce poate preveni adesea probleme viitoare și va depinde de simptomele, vârsta și starea de sănătate a copilului.
Printre opțiunile de tratament care s-au dovedit a fi cele mai eficiente, enumerăm:
Terapie cognitiv-comportamentală: copilul învață să rezolve probleme și să comunice mai bine. De asemenea, învață să-și controleze impulsurile și furia.
Terapie familială: îmbunătățește abilitățile de comunicare și interacțiunile familiale.
Este inutil să-i ceri copilului „să fie bun” sau pur și simplu să-l certați. Toate acestea nu ar face decât să le înrăutățească stima de sine deja scăzută și comportamentul lor: se vor simți perdanți, ba mai mult va exista riscul ca aceștia să intre într-un cerc vicios.
Este important să:
- nu puneți întrebări copilului, ci spuneți- exact ceea ce ar trebui să facă.
- puneți câteva reguli foarte clare.
- vorbești puțin – pentru a evita să intri într-o polemică – și acționezi imediat cu fermitate.
- petreci timp de calitate cu el. Ajută copilul opozițional să simtă că adultul îl iubește chiar dacă deseori se comportă rău. Rețineți întotdeauna că nu copilul este problematic, ci doar comportamentul lui trebuie schimbat.
- lăudați copilul când face ceva bine și invitați-l să îndeplinească mici sarcini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Furia și izbucnirile...
Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...