”Copilul meu inventează scuze pentru a nu merge la școală”: Sfaturi practice pentru părinți
Data publicării:
Pentru părinți, este adesea foarte dificil să facă față mofturilor unui copil care nu vrea să meargă la școală. Deși pentru mulți copii reprezintă o ocazie plăcută și incitantă, pentru alții provoacă teamă și panică. Toate acestea îl pot determina pe copil să caute scuze pentru a nu merge la școală.

Respingerea regulată și folosirea constantă a pretextelor pot ascunde motive reale și foarte serioase pentru care un copil poate încerca să evite o activitate sau o obligație.

Citiți următoarele rânduri  pentru a afla dacă copilul dumneavoastră își face scuze pentru a nu merge la școală și care sunt posibilele motive pentru acest comportament.

Cele mai frecvente scuze pentru a nu merge la școală

Chiar înainte de a merge la școală, copilul poate acuza dureri de stomac, cap sau gât. Această boală aparentă se va ameliora dacă este lăsat să rămână în casă, dar va reapărea prompt în dimineața următoare.

La fel, el își poate arăta supărarea plângând sau făcând crize de furie. Copiii mai mari pot prezenta însă o atitudine sfidătoare sau agresivă față de părinți, refuzul de a se ridica din pat sau de a se pregăti de școală, fuga de școală sau de acasă și episoade de proastă dispoziție.

De ce unii copii folosesc scuze

Scuzele pentru a nu merge la școală  pot avea o origine internă sau externă. În rândurile următoare vedem care sunt cauzele fiecăruia dintre aceste tipuri.

În primul rând, copilul poate experimenta anxietate sau o teamă paralizantă la ideea de a părăsi siguranța părinților și a casei sale. De exemplu, poate crede că i se va întâmpla ceva rău dacă nu rămâne acasă cu ei, că se va rătăci și că nu îl vor putea găsi. Poate ajunge chiar să creadă că părinții lui ar putea muri.

La fel, cauza poate sta în situații familiale. În cazuri de divorț, abuz sau violență domestică, copiii pot dezvolta teamă și nu mai doresc să părăsească casa. În acest fel ei cred că își pot împiedica părinții să se certe, căutând astfel scuze pentru a le primi atenția.

În alte cazuri, sunt copii care evită să meargă la școală pentru că  suferă de o tulburare de învățare care nu a fost corect diagnosticată.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7641422_03581800.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

În ceea ce privește copiii mai mari, însă, este posibil ca aceștia să considere că stau acasă o experiență mai plăcută decât mersul la școală. Vor să doarmă, să meargă online, să se uite la televizor, să joace jocuri video sau să facă unele dintre celelalte activități preferate.

9 sfaturi practice pentru părinți

Înainte de a respinge ceea ce spune copilul dvs. ca scuză, gândiți-vă la următoarele:

- Încercați să verificați originea scuzelor sale.Verificați ca cele mai frecvente simptome prezentate de scuze, cum ar fi febră, cefalee, dureri de stomac, greață și/sau vărsături nu se datorează unor cauze reale. De exemplu, uitați-vă la intensitatea și frecvența acestor plângeri.

- Ai răbdare și nu te enerva.

- Nu te grăbi să reacționezi negativ  sau să-i spui că temerile lui sunt nefondate. Nu-l forța să meargă la școală fără să știi mai întâi care sunt motivele lui.

- Amintiți-vă că  temerile lui constante ar putea declanșa tulburări de anxietate, fobii sau atacuri de panică în viitor.

- Rețineți că școala provoacă anxietate considerabilă copiilor,  deoarece este un mediu foarte diferit de cel protejat de acasă. Ceea ce îl face să-și pună scuze pentru a nu merge la școală.

- Faceți față situației fără a-l certa sau a-i îndepărta sentimentele. În acest fel, puteți preveni agravarea problemei.

- Lucrați împreună cu profesorii, colegii și frații săi  pentru a gestiona situația cât mai bine posibil.

- Un psiholog sau alt profesionist vă poate oferi sugestii practice  specifice cazului dumneavoastră particular.

Când copilul insistă să-și pună scuze pentru a nu merge la școală, situația devine îngrijorătoare. În aceste cazuri,  este recomandabil să solicitați sprijin de la un profesionist în domeniul sănătății mintale. Amintiți-vă că toate acestea vor fi foarte importante pentru întreaga cale de creștere a copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel