”Copilul meu mă respectă sau se teme de mine?”: Cum să îți dai seama
Data publicării:
Uneori, ca părinți, putem avea probleme în stabilirea regulilor casei. Există câteva diferențe clare și importante între a inspira frică și respect.

Ești genul ăsta de așa-zis părinte „autoritar”? Trebuie să știi că nu este cea mai bună modalitate de a crește copiii. Pentru a afla dacă copiii tăi se tem sau te respectă, iată câteva îndrumări utile. 

A fi autoritar poate funcționa o dată, de două ori, de trei ori. Pe termen mediu și lung, acest lucru nu generează decât consecințe negative. Daca nu faci altceva decat sa te impui în loc să asculți, copilul tău poate începe să se teamă de tine și să reacționeze în consecință.

Deci, înțelegi, relația dintre un părinte care inspiră frică și un părinte care inspiră încredere este similară cu cea dintre un șef și un lider adevărat.

Respectul se câștigă prin acțiunile tale

A fi părinte în mod natural te face să fii autoritar, dar pentru ca copiii tăi să se simtă ca atare trebuie să-l câștigi zi de zi.

A inspira frică, astfel încât aceștia să acționeze așa cum te aștepți, înseamnă să acționezi în același mod ca un șef autoritar la locul de muncă.

Imaginează-ți superiorul spunându-ți să faci ceva foarte dificil, fără ca tu să știi cum să faci. Așa că imaginează-ți șeful spunându-ți că are nevoie să faci ceva împreună cu el pentru a te învăța și apoi fă-o singur. Înțelegeți diferența?

Este clar că tu ești cel cu cunoștințele și experiența. Trebuie să înveți să le transmiți copiilor tăi! Doar să știi cum să faci lucruri nu este de nici un folos dacă îi ceri unui copil să facă ceva fără a-i explica cum să facă.

- Arată-le copiilor tăi că îi respecți și învață-i să-i respecte și pe alții. Da un exemplu. A-l trata bine pe el și pe oamenii din jurul lor va crea un mediu în care copiii tăi vor învăța să acționeze corect. Amintiți-vă să-l întrebați mereu lucruri și să-i mulțumiți pentru răspuns. 

2. -imagine fara descriere- (pexels-ketut-subiyanto-4545957_23076900.jpg)

Foto: Ketut Subyanto/ Pexels

- Fii iubitor. Nu există o modalitate mai bună de a învăța un copil decât să arăți afecțiune.

-Ascultă tot ce are de spus. Nu-i reduce comentariile sau opiniile. Arată că ceea ce gândești și simți este important pentru tine. Astfel el va înțelege că îl apreciezi și va învăța să te aprecieze și pe tine.

Pentru ca copilul tău să nu se teamă de tine, nu îl amenința, nu îl lovi și nu țipa la el.

Rețineți întotdeauna că copiii sunt creaturi fragile și că absorb tot ce se întâmplă în jurul lor ca niște bureți. Dacă mediul este unul violent, aceasta va facilita încorporarea atitudinilor violente la copil. Dacă îi oferi un loc plin de iubire și înțelegere, copilul tău își va face propriul său loc.

Cum pot înțelege dacă copilul meu mă respectă sau îi este frică de mine?

Evaluează-ți comportamentul cu copilul pentru a ști ce înțelege el din ceea ce îi arăți.

Dacă aveți o atitudine autoritară, corectivă, dacă de obicei faceți unele dintre lucrurile pe care să le evitați, este posibil ca copiii tăi să simtă mai multă frică decât respect.

Pentru a le câștiga respectul trebuie să menții o conviețuire sănătoasă acasă, să vorbești cu copiii tăi, să arăți înțelegere și afecțiune. Amintește-ți că tot ceea ce dai se întoarce la tine. Dacă îi respecți, ei o vor învăța și vor fi respectuoși față de tine.

Trebuie să-i facem pe copiii noștri să înțeleagă că noi suntem cei care avem experiența și cunoștințele pe care le vor dobândi ulterior de-a lungul vieții. Când sunt mici sau tineri încă nu știu multe lucruri, și este necesar să fim acolo să-i asistăm, să-i îndrumăm și să-i sfătuim.

A nu fi autoritar nu înseamnă a nu pune limite. Iar stabilirea unor limite nu înseamnă să le iei copiilor tăi toate drepturile sau libertățile. Limitele trebuie să aibă sens și să fie consistente.

Când copiii sunt mici, nu au simțul responsabilității. Așa că trebuie să-i ajutăm să înțeleagă aceste lucruri.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare stabilirea de limite pentru a le proteja fizic și, dacă este necesar, pentru a le proteja de ceilalți.

Înainte de a lua orice astfel de acțiune, gândiți-vă la ceea ce încercați să realizați și dacă credeți că acesta este cel mai bun mod de a face acest lucru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel