Cele 10 „porunci vitale” ale educației emoționale pentru a-ți crește copiii. Psiholog: „Așa veți fi părinții de care au nevoie”
Mulți copii mici își lovesc voluntar capul de perete, podea sau pătuț pentru a-și exprima sentimentele negative, cum ar fi furia sau stresul, sau poate doar pentru a atrage atenția părinților. Acestea sunt reacții care nu ar trebui să fie alarmante, dar care trebuie controlate pentru a preveni rănirea.
Este o atitudine care surprinde și îngrijorează părintele, dar în cele mai multe cazuri, acest comportament nu este un semn că cel mic ar putea avea vreo problemă. Mai probabil, este o formă de auto-stimulare, confort personal sau pur și simplu o modalitate de a se elibera de frustrare și de a atrage atenția. Cu toate acestea, la unii copii, poate semnala o tulburare, mai ales dacă prezintă și un anumit tip de întârziere în dezvoltare sau interacțiuni sociale.
Pentru a da lovituri de cap, mulți copii se poziționează în patru labe și însoțesc gestul cu legănarea corpului sau sunete vocale. Sunt considerate mișcări ritmice.
Ele pot implica balansarea repetitivă a întregului corp sau lovirea repetitivă a capului. Adesea se trântesc cu fața în jos, pe o pernă sau o saltea, sau în poziție verticală, lovind tăblia patului sau peretele.
Aproximativ 20% dintre copii, în special băieți, se lovesc intenționat la cap și acest comportament începe în jurul vârstei de un an și se termină în jurul vârstei de trei ani. În acel moment el își comunică senzațiile sau emoțiile. Să vedem câteva dintre ele.
Normal, de când era la tine în burtica, bebe s-a îndrăgostit de legănat, cum să trăiască fără el în lumea extrauterină?
În primele luni de viaţă, când stătea aproape imobil pe spate, îl legănai tu ca să-l adormi sau atunci când îl purtai în marsupiu.
Dar acum, când are o oarecare independentă, îşi poate mişca singur corpul într-un ritm după pofta inimii. Îşi poate roti capul, se poate legăna cu tot corpul, se poate da cu capul de perete, iată.
Foto: Mart Production/ Pexels
Este posibil ca copiii să nu-și poată exprima disconfortul în cuvinte și, prin urmare, pot folosi o expresie fizică, cum ar fi să-și lovească capul.
Majoritatea bebelușilor care se lovesc la cap o fac pentru a se relaxa. Mișcarea ritmică îi ajută să se simtă în largul lor. Ei fac adesea acest lucru în timp ce adorm, când se trezesc în miezul nopții sau, uneori, în timp ce dorm.
Unii copii pat din picioare, alţii se dau cu fundul de podea, alţii se întind cu totul pe jos, iar unii se dau cu capul de perete când au o criză. Vrei să renunţe la asta atunci când e nervos?
Atunci nu-i rezolva criza oferindu-i lucrul pe care şi-l doreşte, ci încearcă să-l calmezi cu afecţiune, distrăgându-i atenţia cu altceva, cu lucruri care îi fac plăcere etc. Cu cât copilul petrece mai puţin timp în acest comportament, cu atât va scăpa de el mai repede.
Ştii cum îţi distragi atenţia de la o durere, nu? Cu o altă durere, posibil mai mare. Se pare că şi unii dintre bebeluşi au descoperit strategia asta, dat fiind că recurg la lovit peretele cu căpşorul atunci când au un disconfort, cum ar fi cel produs de erupţiile dentare sau de o infecţie la nivelul urechii.
Foto: Mart Production/ Pexels
O atitudine auto-distructivă atrage întotdeauna atenția părinților. Copilul nostru poate începe să observe că atunci când face această activitate, noi venim imediat pentru a-i acorda toată atenția noastră. Prin urmare, l-ar putea folosi ca o modalitate eficientă de a ne atrage atenția.
Acest comportament poate fi uneori asociat cu autism sau alte tulburări de dezvoltare. Cu toate acestea, nu înseamnă că copilul are o problemă serioasă.
Din păcate, nu este întotdeauna ușor să corectezi anumite atitudini, mai ales atunci când acestea sunt bruște. Dacă observăm că cel mic se lovește la cap intenționat pentru a atrage atenția, hai să încercăm să nu facem mare lucru din asta.
Dacă avem o reacție puternică, este posibil să-i întărim neintenționat comportamentul și să îl facem mai probabil să continue.
Din moment ce copilul nostru este încă foarte mic, cel mai recomandat este să evităm să-l certăm. Mai degrabă du-te la el, vorbește-i cu calm și îmbrățișează-l.
Lovirea capului este de obicei autoreglată, ceea ce înseamnă că bebelușul nostru își cunoaște toleranța la durere.
Pe final, pentru a vă liniști și mai mult, în cazul în care sunteți părinți și vă confruntați cu astfel de comportament din partea copilului dvs, e bine să știți că, în conformitate cu rezultatele unui studiu, copiii care se dau cu capul de perete sunt mai avansaţi intelectual decât restul de vârsta lor. Bineînţeles, aici vorbim de copii sănătoşi, nu de cei cu probleme de comportament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...