„Unde ar trebui să fie copilul la final de clasa I cu cititul?” Prof. Claudia Chiru, răspuns pentru părinții îngrijorați: „Asta nu ne spune nimic despre nivelul lui de inteligență!” / VIDEO
Dar există într-adevăr diferențe de personalitate în funcție de locul pe care îl ocupi într-o familie cu frați?
Aceasta este, în esență, teoria susținută de un studiu realizat de profesorii Kibeom Lee de la Universitatea din Calgary și Michael Ashton de la Universitatea Brock din St. Catharines, Canada, ale cărui rezultate au fost recent prezentate.
„Când am început să colectăm date despre personalitate online acum aproximativ un deceniu, am decis să includem ordinea nașterii în sondajul nostru”, a spus Lee pentru HuffPost. „Spre surprinderea noastră, am descoperit că anumite trăsături de personalitate sunt, într-adevăr, legate de ordinea nașterii, ceea ce ne-a determinat să continuăm să explorăm aceste tendințe.”
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Pentru a desfășura acest studiu, cei doi psihologi au măsurat șase trăsături cheie de personalitate într-un grup de aproximativ 75.000 de persoane.
Aceste trăsături includ: onestitate-smerenie, emoționalitate, extroversiune, agreabilitate, conștiinciozitate și deschidere către experiență.
Participanților li s-a cerut, de asemenea, să precizeze ordinea nașterii în familia lor.
Rezultatele studiului sunt clare.
Psihologii au descoperit că persoanele născute la mijloc au obținut cele mai mari scoruri la capitolele onestitate-smerenie și amabilitate. Practic, aceasta înseamnă că acești copii tind să fie persoane cooperante, corecte și autentice în relațiile lor cu ceilalți.
Și nu este totul. Kibeom Lee și Michael Ashton au descoperit, de asemenea, că aceste trăsături au fost mai pronunțate în familiile mai numeroase.
„Am observat că, în medie, onestitatea-smerenie și amabilitatea cresc odată cu dimensiunea familiei, de la familiile cu un copil la cele cu șase sau mai mulți copii.
Credem că, în cazul familiilor mai mari, creșterea alături de mai mulți frați implică o necesitate mai frecventă de a coopera, de a împărtăși și de a face schimb de roluri, ceea ce duce la un nivel mai ridicat al acestor trăsături de personalitate cooperative”, spune Michael Ashton.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.