Copilul suferă de fobie școlară? Cauzele probabile, potrivit unui expert: „Pretențiile excesive generează saturație, iar elevul ajunge să se prăbușească”
Data publicării:
Fobia școlară este o afecțiune care poate cufunda părinții într-o suferință profundă. Iată perspectiva unui expert și câteva sfaturi pentru a vă sprijini copilul. 

Conform Santé Publique France, între 4% și 10% dintre elevi suferă de fobie școlară, informează psychologies.com. În astfel de cazuri, întâlnim elevi aflați în suferință și părinți dezorientați, care nu știu cum să își ajute copiii să revină la școală într-un mod liniștit și constant.

Într-un comunicat de presă, Santé Publique France a împărtășit opiniile și recomandările Christinei Baveux, profesoară de limbi clasice și directoare de studii la Maison des Adolescents – Maison de Solenn, din cadrul spitalului Cochin, Paris.

Ea oferă propria definiție a fobiei școlare: „Din perspectiva mea de educator, fobia școlară este o patologie serioasă, care necesită un diagnostic medical, de preferință stabilit de un medic pediatru psihiatru. Nu este un capriciu. Această afecțiune împiedică un copil sau adolescent să meargă fizic la școală și, uneori, chiar să discute despre acest subiect.”

Citește și Cum contribuie sistemul educațional românesc la burnout-ul sau boreout-ul elevilor? Ana-Maria Zamfir spune ce greșeli majore se fac: „Este împotriva firii!” / VIDEO

Care sunt cauzele fobiei școlare?

SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen

Atunci când este identificată fobia școlară, observăm copii care uneori nu mai suportă să iasă din casă.

„Există numeroși factori care contribuie la apariția fobiei școlare, iar prin terapii putem identifica aceste aspecte împreună cu copiii și părinții. În plus, acești copii se confruntă cu probleme personale care îi slăbesc, astfel încât nu mai pot tolera cerințele din mediul școlar”, explică Christine Baveux.

Potrivit acesteia, factorii care declanșează fobia școlară sunt multipli. Dacă hărțuirea a fost investigată și exclusă, pot fi luați în considerare și alți factori: un eveniment care perturbă echilibrul familial, precum o boală, un deces, o separare. Lipsa unui mediu familial stabil, dar și ceea ce ea numește „fragilități societale” pot provoca un sentiment de nesiguranță în rândul adolescenților deja vulnerabili.

Reușita școlară este percepută de acești copii ca o presiune puternică încă de la o vârstă fragedă, ceea ce poate duce la anxietate de performanță și, uneori, la fobie.

„Pretențiile excesive generează saturație, iar elevul, copleșit de sarcini, ajunge să se prăbușească”, spune Christine Baveux.

Principiul pauzei școlare

SURSA FOTO: freepik.com @user14901510

Este esențial ca, în primul rând, un profesionist din domeniul sănătății să stabilească un diagnostic corect. Scopul este de a identifica dacă fobia este legată de o anxietate circumstanțială, pentru a putea aborda cauza.

Sprijinul unui specialist este important pentru a recăpăta controlul asupra situației, împreună cu copilul.

Christine Baveux primește copii la Maison de Solenn, în cadrul spitalului de zi, unde aceștia sunt retrași voluntar de la școală pentru o anumită perioadă. „Principiul acestei pauze școlare este de a permite tânărului să se odihnească psihic, să se relaxeze și să își exprime anxietățile. În primul rând, este important să te refaci, având grijă de tine, înainte de a te gândi să te întorci la școală”, explică ea.

Considerarea retragerii parțiale sau totale de la școală este o decizie care va fi discutată împreună cu un profesionist. Uneori, se recomandă „școlarizarea flexibilă”, pentru a permite copilului să învețe din nou, treptat, să iubească școala.

Cum sprijinim copiii cu fobie școlară?

SURSA FOTO: freepik.com @tongpatong

Înainte de a ajunge la o situație critică, este posibil să ajutăm copilul lucrând la creșterea încrederii în sine.

„Prin recăpătarea stimei de sine, putem redescoperi plăcerea de a învăța”, explică Christine Baveux.

Pentru a sprijini un copil cu fobie școlară, este necesar să avem multe discuții: atât cu copilul, cât și cu echipa didactică.

Scopul este de a colabora pentru a ajuta copilul să-și exprime temerile și anxietățile, oferindu-i în același timp acțiuni concrete care să îl ajute să depășească aceste frici.

Unii specialiști organizează ateliere care ajută copiii să recâștige încrederea în procesul de învățare și în propriile abilități. De asemenea, se poate apela la un terapeut școlar, care poate propune o abordare sistemică pentru tratarea fobiei școlare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...


Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel