Copilul tău are alergii alimentare? Iată tot ce trebuie să știi
Data publicării:
Alergiile alimentare sunt o mare provocare pentru copilul care le are și pentru întreaga familie. Unele trec în cele din urmă, dar nu este cazul în toate cazurile. 

Este o situație medicală asupra căreia trebuie exercitat cel mai mare control și care, dacă nu este tratată cu cea mai mare atenție, poate fi chiar fatală.

Unii copii sunt mai predispuși la alergii alimentare decât alții, cum ar fi cei cu eczeme sau astm. De asemenea, tendința de a fi alergic pare să se regăsească în familie.

Copiii care sunt grav alergici nu trebuie să mănânce un anumit aliment pentru a avea o reacție. Ei pot avea reacții la particulele alimentare din aer sau de pe suprafețele pe care le ating. Acesta este motivul pentru care unele situații necesită interzicerea completă a unui anumit tip de aliment.

Nu toate alergiile alimentare sunt la fel. Unele sunt mai frecvente decât altele, iar unele cauzează reacții grave, cum ar fi anafilaxia, în timp ce altele, de obicei, nu. 

Alergiile alimentare mediate de IgE

Imunoglobulina E (IgE) este un anticorp care, atunci când funcționează corect, ajută organismul să răspundă la paraziți sau alte organisme dăunătoare. IgE îi spune organismului să elibereze histamină, care provoacă strănut sau urticarie. Atunci când organismul eliberează prea multă histamină, un copil poate dezvolta:

mâncărime,
umflarea gurii și a gâtului,
dificultăți de respirație,
anafilaxie, care include simptomele de mai sus, precum și scăderea tensiunii arteriale și leșin sau pierderea cunoștinței,
Anafilaxia este o urgență medicală. Instruiți personalul să sune la 911 și să facă referire la planul de îngrijire al copilului.
alte semne sau simptome grave.

Copiii pot reacționa diferit la aceleași alimente în zile diferite. Reacția depinde de modul în care a fost preparat alimentul, de cât de mult a mâncat copilul sau de faptul dacă copilul este bolnav sau nu. De exemplu, un copil care este alergic la ouă poate avea un nas care curge într-o zi și un gât umflat și dificultăți de respirație în altă zi.

Aproximativ 90% din toate alergiile sunt răspunsuri la opt alimente:

arahide
ouăle
laptele
grâu
soia,
nuci (de exemplu, migdale, nuci de Brazilia, caju, alune, nuci pecan, fistic și nuci),
pește,
crustacee (de exemplu, creveți, crabi, raci, homari, stridii, scoici).

Mulți copii care sunt alergici la lapte, ouă, soia și grâu încetează să mai fie alergici cu timpul; unii până la vârsta de 3 ani și 85% până la vârsta de 10 ani. Un număr mai mic de copii cu alergii alimentare rămân alergici. Cel mai adesea, aceștia sunt copii cu alergii la nuci, pește, crustacee și arahide.

Staturi pentru părinții care au copii alergici

Fiți conștienți de alergiile alimentare. Când începeți să îi dați copilului alimente solide, dați-i un aliment nou pe săptămână și așteptați să vedeți cum îl afectează. Cel mai bine este să urmăriți simptomele după o schimbare alimentară, care ar putea include erupții cutanate, mâncărimi, umflături, înroșirea pielii sau a ochilor, nas care curge sau strănut, sau diaree.

Alunele și ouăle.

Nu trebuie să evitați să îi dați bebelușului dumneavoastră ouă sau alimente pentru bebeluși care conțin arahide. Cercetările arată că evitarea acestor alimente nu previne apariția alergiilor la copii. Cu toate acestea, alunele și untul de arahide pot provoca sufocare și bebelușii nu ar trebui să le mănânce.

Anunțați-ne! Țineți evidența alimentelor noi pe care le-ați dat bebelușului dvs. și anunțați îngrijitorul. Îngrijitorii trebuie să știe ce alimente i se pot da bebelușului dvs. în timp ce se află în grija dvs.

Și copiii mai mari pot dezvolta alergii.

Deși bebelușii nu pot vorbi despre simptomele alergiilor lor, copiii mai mari pot fi capabili să o facă. Iată câteva dintre lucrurile pe care copiii mici le pot spune atunci când sunt alergici la un aliment:



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Activitatea de practicat de la o vârstă fragedă cu copilul pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Dovedit științific! / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Activitatea de practicat de la o vârstă fragedă cu copilul pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Dovedit științific!

pixel