Copilul tău ascultă muzică? Iată de ce nu putem neglija acest aspect
Data publicării:
Ascultarea muzicii dezvoltă imaginația, exersează memoria și contribuie la bunăstarea generală.

O bună dezvoltare a copilului nu depinde doar de alimentație. Sănătatea de ansamblu a copilului și dezvoltarea potențialului său de a deveni copil și în cele din urmă un adult armonios și senin, trec, de fapt, prin atenția pe care o au părinții pentru alimentație, dar și pentru lectură și muzică.

Lucrurile merg mână în mână: hrănirea corpului și a minții sunt principalele sarcini ale familiilor și școlilor. Și dacă asigurarea unei mese devine o prioritate esențială în țările sărace, atenția frenetică pentru nutriție și surplusul de aprovizionare nu trebuie să adoarmă țările mai bogate și să le copleșească.

Imaginație și memorie. De ce muzica?

În primul rând  a asculta muzică este distractiv, adică este un joc în care toti copiii se pot juca plăcut. Această practică întărește legătura emoțională dintre membrii familiei și dezvoltă abilitățile copiilor de ascultare și atenție. Ascultarea constantă a muzicii dezvoltă imaginația și ajută la întărirea memoriei, este o experiență obișnuită să vezi copii foarte mici entuziasmați de o melodie tematică de televiziune sau de o melodie pe care au ascultat-o ​​de mai multe ori.

Care sunt cele mai potrivite genuri muzicale?

De la clasic la pop, experții recomandă variarea genurilor muzicale, păstrând în același timp calitatea audiției. Asta înseamnă că poți asculta muzică clasică, pop, jazz sau altă muzică, atâta timp cât copilul agreează aceste genuri. Ceea ce percepem în muzică sunt senzațiile și participarea emoțională care crește și mai mult atunci când ascultăm live. De fapt, dacă se poate, ar fi o idee bună să începem  să mergem la concerte împreună cu copiii încă de când aceștia sunt foarte mici. 

Muzica pentru copii: Coloana sonoră a dezvoltării copilului

Neurologii care studiază creierul bebelușilor afirmă că muzica are beneficii pe termen lung. Muzica are o influență importantă asupra creierului bebelușului. 

Un studiu efectuat de Institute of Learning and Brain Sciences a constatat că, după ce un bebeluș ascultă muzică, cortexul auditiv și cel prefrontal al copilului arată diferit. Acestea sunt regiunile creierului responsabile de procesarea muzicii și limbajului. 

Și nu numai atât: atunci când copiii mici interacționează unii cu alții, efectele pozitive ale ascultării  muzicii se extind și asupra unor trăsături ale personalității, de exemplu dorința de a ajuta și de a coopera. 

Beneficiile muzicii pentru copilul dumneavoastră 

Atunci când copiii mici sunt expuși la muzică, se produc modificări în creierul acestora. Iar în ceea ce privește beneficiile, muzica poate:

Muzica poate îmbunătăți starea copilului, reducându-i nivelul de stres. Chiar și muzica tristă poate avea efecte benefice datorită puterii sale purificatoare, ajutându-i pe copii să își înțeleagă emoțiile. 

Muzica poate stimula producerea în creier a anumitor substanțe chimice, precum dopamina și oxitocina. Atunci când sunt eliberate astfel de substanțe, copiii sunt mult mai deschiși să își împartă jucăriile cu alții, să fie empatici, să aibă încredere în ceilalți. 

Muzica poate spori capacitatea de concentrare și productivitatea. 

Muzica poate îmbunătăți performanțele școlare. 

Muzica poate dezvolta inteligența spațială - crescând interesul copilului față de matematică, inginerie, informatică și arhitectură.  

Muzica poate îmbunătăți vocabularul și creativitatea.  

Educația muzicală

Mai mult, părinții trebuie să se asigure că nici școlile, de la grădinițe la licee, în ciuda reducerii tot mai mari a fondurilor de care dispun, nu sacrifică atelierele de muzică ci mai degrabă experimentează altele noi în beneficiul tuturor și mai ales al copiilor cu mai multe probleme relaționale.

Mai multă muzică, mai puțin TV 

Ar putea fi o mare oportunitate pentru părinți de a redescoperi muzica prin copiii lor și mai ales împreună cu ei. Nu credeți că o relație mai senină în casă poate da naștere și la o mai mare ușurință pentru o alimentație corectă și mai puțin problematica, în care muzica bună înlocuiește televizorul în perioada masei și acompaniază ziua familiilor.

În concluzie, opriți televizorul și porniți stereo: imaginile nu ajută la creativitate și la buna dispoziție, muzica, în schimb, o face.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  dezvoltare  educatie muzicala  muzica 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel