5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
„Te rog, pune-ți pantofii!”
„Nu poți ieși fără pantofi!”
„Dacă nu te încalți, vei pierde petrecerea!”
„Chiar urăsc să întârzii!”
Te uiți la ceas. Chiar urăști să întârzii. Nu-ți vine să crezi că ai această discuție pentru a 100-a oară. Ce rost are toată această respingere când știe că, inevitabil, trebuie să-și pună pantofii?
Simți furia care arde în tine. Începi să te simți puțin scăpat de sub control și spui asta:
„Am nevoie să îți pui pantofii. ACUM!"
Și când spui asta, ți-ai pierdut toată credibilitatea.
SURSA FOTO: freepik.com @k_samurkas
În lumea complexă a parentingului, descoperim adesea că apelul la necesitate poate avea efecte neintenționate. Ignorând pentru o clipă lipsa de cooperare inițială a micuțului, trebuie să conștientizăm că, la urma urmei, vorbim despre un copil.
Dar când rostești cuvintele „am nevoie să...”, parcă ai păși pe un teren al nesiguranței în fața propriului copil. Dintr-un părinte responsabil devii brusc cineva ce pare a se simți vulnerabil sau lipsit de încredere.
Atitudinea și modul în care comunici sunt esențiale.
Reflectă asupra sentimentelor tale atunci când cineva îți impune să faci ceva pentru că „are nevoie să". Automat, acea persoană devine percepută ca fiind într-un fel silită. Dacă legătura nu este deja solidă și dorința de a-i satisface nu este naturală, apetitul de a-i face pe plac dispare.
„Dacă micuțul tău simte disperarea ta ca părinte, nevoia ta de a-l determina să facă ceva, paradoxal, poate să aibă efectul opus – micșorându-i dorința de a coopera”, spun specialiștii de la Flourish.
Atunci când cineva nu pare să aibă nevoie imperioasă de implicarea ta, transmite o vibrație de calm, încredere și control care fascinează. Oamenii cu încredere, siguranță în sine și abilități sunt atrăgători dintr-un motiv simplu: în prezența lor, te simți eliberat.
Micuțul tău caută cu ardoare acest tip de părinte, pentru că înseamnă că se poate relaxa în universul său de copil. Îl liniștește să știe că tu poți gestiona orice provocare apărută în calea voastră.
Copilul tău dorește să aibă încredere că ești un port de siguranță. Simte că e într-un mediu securizant când cred că tu ai totul sub control. Ei doresc să te urmeze ca exemplu, dar numai atunci când nu simt nicio urgență sau nevoie disperată.
Poate te întrebi acum: sună bine, dar cum reușesc să proiectez această imagine controlată atunci când copilul meu pare să nu asculte deloc?
SURSA FOTO: freepik.com @New Africa
Când te surprinzi solicitând cu insistență colaborarea copilului tău, poate fi semnul unei slăbiciuni sau nesiguranțe profunde. Centrându-te doar pe propriile tale necesități, ajungi, în esență, să te comporți precum un alt copil. Și unde crezi că va duce această bătălie cu copilul tău?
Rezolvarea constă în a aduce în prim-plan o abilitate matură pe care poți să o stăpânești: empatia. Și o poți face punându-ți întrebarea importantă: „De ce s-ar putea comporta copilul meu astfel?”
În momentul în care îți îndrepți atenția asupra perspectivei copilului tău, oprești roțile emoționale obișnuite și deschizi ușa către o conexiune mai profundă cu micuțul tău.
De asemenea, lasă loc posibilității de a găsi soluții noi, chiar și pentru problemele îndelungate. De exemplu, dacă cei mici se certă tot timpul, dorința ta ar fi să-i faci să înceteze și te întrebi cum ai putea să-i convingi să se înțeleagă. Păreai să AI NEVOIE ca ei să se tolereze reciproc.
Blocându-te în această perspectivă lipsită de empatie, ratezi șansa de a descoperi ceea ce se petrece cu adevărat. Poate că micuțul tău să nu se simtă înțeles de tine - propriile sale nevoi nu sunt validate. Când îți deschizi inima pentru a lua în considerare perspectiva sa, arăți empatie.
Empatia funcționează pentru copilul tău la fel de bine ca și pentru tine: când cineva este dispus să îți asculte punctul de vedere, în loc să-și impună propria părere, devii mult mai dispus să arăți înțelegere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Pe măsură ce temperaturile...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...