Copilul tău se bâlbâie? Cum să îl ajuți să vorbească fluent
Data publicării:
Atunci când ne gândim la un copil care se bâlbâie, este adesea o presupunere că este un copil deosebit de timid sau care se simte foarte nervos.

În general, se crede că bâlbâiala este rezultatul acelei timidități sau nervozități și că, prin urmare, este un aspect emoțional. Acest lucru face ca, de multe ori, să nu i se acorde atenția necesară în familii și ca micuțul să nu fie tratat de un specialist care să-l ajute să depășească această problemă.

Citește și Actrița Eva Mendes împărtășește obiceiul de parenting de care nu se poate despărți

De aceea, Inma Morales, logopedă specialistă în tartamudeală și membră a Colegiului Profesional de Logopezi al Comunității Madridului (CPLCM), clarifică faptul că tartamudeala nu este cauzată de factori emoționali și că un copil nu bâlbâie din cauza nervozității sau anxietății.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

„Emoțiile precum frustrarea, insecuritatea sau frica, frecvent întâlnite în practica clinică, nu sunt cauza tartamudelei, ci o consecință a experienței de a bâlbâi”, explică ea. „Aceste emoții sunt un răspuns natural la situațiile în care copilul percepe comunicarea ca fiind provocatoare sau dificilă.”

Specialista subliniază că este esențial să înțelegem impactul emoțional al tartamudelei asupra copilului pentru a-l sprijini eficient.

Ce cauzează bâlbâiala  la copii?

Dacă timiditatea și alte factori emoționali nu sunt cauzele tartamudelei, ce o provoacă? Inma Morales explică faptul că tartamudeala este o tulburare complexă, fără o cauză unică.

„Studiile arată că există diferențe funcționale și structurale în creierul unei persoane care bâlbâie comparativ cu o persoană care nu bâlbâie”, potrivit Hola.com.

Logopeda menționează factori importanți, precum genetica, mediul, abilitățile lingvistice și motorii ale copilului, dar și temperamentul acestuia.

„Este important de menționat că niciunul dintre acești factori, singur, nu este cauza tartamudelei”, adaugă ea.

„Interacțiunea dintre acești factori contribuie la dezvoltarea tartamudelei.

De aceea, aceasta este considerată o tulburare a neurodezvoltării și a fluidității vorbirii, având rădăcini în interacțiunea dintre factori genetici, neurobiologici și de mediu.”

Cum să ajutăm copiii să depășească bâlbâiala?

Primul lucru de care trebuie să ținem cont pentru a ajuta copiii care bâlbâie este că, după cum subliniază logopeda, a aștepta nu este cea mai bună opțiune, astfel încât trebuie să acționăm rapid.

„Părinți, membri ai familiei, profesori, pediatri sau orice alt profesionist, dacă observați întreruperi în vorbirea copilului, cum ar fi blocaje, repetări sau prelungiri de sunete, este o idee bună să căutați consiliere logopedică specializată în tartamudeală, chiar dacă copilul este foarte mic”, recomandă Morales.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce este impetigo și cum se transmite?

​Impetigo, cunoscută și sub denumirea populară de „bube...



Cele mai noi articole

Top citite

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

Daniel David: „Trebuie mărit salariul profesorilor. Nu poți avea un câștig care nu-ți permite să trăiești de pe o lună pe alta”

Ai grijă dacă al tău copil spune aceste propoziții! Un psiholog celebru face o analiză a acestor „strigăte mute de ajutor emoțional”

Provocarea „fursecului” de pe TikTok face ravagii în rândul părinților. Ce spun psihologii despre empatie, etică și cum NU ar trebui interpretate reacțiile celor mici

pixel