Cele 10 „porunci vitale” ale educației emoționale pentru a-ți crește copiii. Psiholog: „Așa veți fi părinții de care au nevoie”
Chiar dacă generația lor are acces la o gamă vastă de resurse pentru a-și dezvolta abilitățile, cum ar fi masterate în muzică, limbi străine sau tehnologii avansate, experții ne avertizează că încă nu am acoperit complet una dintre cele mai importante neajunsuri care au afectat copilăria de-a lungul timpului - inteligența emoțională. Acest aspect este esențial pentru dezvoltarea lor ca adulți echilibrați, capabili să gestioneze emoțiile și să fie empatici.
Este important să ne oprim din când în când și să ne întrebăm dacă ne concentrăm suficient asupra dezvoltării lor emoționale, alături de aspectele academice sau profesionale. Încurajarea lor să fie conștienți de propriile emoții, să învețe să le gestioneze și să fie empatici față de ceilalți este la fel de importantă ca și obținerea unui titlu universitar sau a unei cariere de succes.
Citește și Empatia ar trebui să fie o materie obligatorie în școli, susțin psihologii: „Pare uneori un lux”
SURSA FOTO: freepik.com @nastyaofly
Recent, a avut loc un congres organizat de Universitatea Internațională din La Rioja (UNIR) și Asociația Spaniolă pentru Cercetare și Dezvoltare a Terapiei Familiale, cu scopul de a împărtăși experiențe, de a promova dialogul interdisciplinar și de a promova practici care să îmbunătățească sănătatea mintală în familii, cu accent special pe copii și tineri, notează serpadres.es.
La acest eveniment, Rafael Bisquerra, președintele Rețelei Internaționale de Educație Emoțională și Bunăstare, a subliniat că sănătatea mintală reprezintă una dintre cele mai importante probleme la nivel global. El a explicat că atunci când ne referim la sănătatea mintală, ne gândim adesea la afecțiuni grave, dar în realitate stresul, sindromul de epuizare, anxietatea, depresia și gândurile suicidare afectează o proporție semnificativă a populației, făcând din anxiolitice, antidepresive, somnifere și tranchilizante cele mai prescrise medicamente din lume.
De asemenea, Pilar Berzosa, președintele Comitetului de Organizare, a evidențiat dificultatea cercetării în domeniul familial, deoarece acesta este considerat a fi o sferă privată. Cu toate acestea, a subliniat că pentru a lua măsuri eficiente pentru prevenirea problemelor precum gândurile suicidare, auto-vătămarea și bullyingul, este necesar să se ofere date științifice care să sprijine elaborarea politicilor publice și sănătatea instituțiilor de învățământ și a celor publice și private.
SURSA FOTO: freepik.com @lenabessonova
Copiii care sunt analfabeți din punct de vedere emoțional sunt cei care nu au dezvoltat capacitatea de a înțelege și de a-și exprima în mod adecvat emoțiile lor.
În timp ce alfabetizarea academică se concentrează pe dobândirea abilităților precum cititul și scrisul, alfabetizarea emoțională se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona atât propriile emoții, cât și pe cele ale altora.
SURSA FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym
Iată câteva semne de avertizare care indică faptul că un copil poate fi analfabet emoțional și care ar putea fi un indiciu că există probleme ce necesită atenție!
Lipsa empatiei: Copiii nu pot simți sau înțelege perspectivele altor persoane și au dificultăți în a se pune în locul celorlalți sau în a înțelege realitățile diferite de ale lor.
Incapacitatea de a gestiona emoțiile: Pot avea dificultăți în înțelegerea și controlul propriilor emoții, manifestând crize de furie sau comportamente agresive.
Reacții excesive: Răspund des excesiv la orice problemă și se simt copleșiți de dificultățile vieții, indiferent cât de mici sau mari sunt acestea.
Lipsa de reziliență: Pot avea dificultăți în a se recupera din situații stresante sau dificile din cauza lipsei abilităților de gestionare a emoțiilor și adaptare la provocările vieții.
Probleme de reglare emoțională: Pot avea dificultăți în controlul și gestionarea emoțiilor, ceea ce poate duce la schimbări frecvente de dispoziție, izbucniri emoționale sau comportamente impulsive.
Nu este necesar să intrăm în panică. În timp ce trăim într-o perioadă plină de provocări și complexități, suntem, de asemenea, privilegiați să avem acces la o varietate de resurse și soluții educaționale.
Dacă observi aceste semne în comportamentul copilului tău, există numeroase informații, cărți și alte surse disponibile pentru a te ajuta să abordezi aceste deficiențe.
De asemenea, poți să te consulți cu profesioniști care să te ghideze în antrenarea copilului în stăpânirea gândurilor și emoțiilor lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...