Crize de furie la copii: Rezolvă-le cu metoda ”Time Out”
Data publicării:
Copilul face crize de furie, țipă, țipă și nu pare să vrea să asculte rațiunea. Este oare cazul să țipi mai mult decât el, să scapi poate o palmă, să cedezi unui capriciu? Potrivit susținătorilor metodei ”Time Out”, acesta este tocmai momentul să luăm o pauză.

Metoda Time Out își găsește fundamentul în ideea că orice capriciu al copilului exprimă un disconfort, o anxietate, o teamă, sentimente care trebuie investigate și înțelese de părinți, dar care sunt greu de scos la iveală în mijlocul unei crize emoționale.  Așadar cel mai bine să luăm o pauză pentru a descărca de emoțiile negative și pentru a recupera liniștea potrivită, precum și pentru a antrena capacitatea de autocontrol.

Cum funcționează Time Out

În primul rând, trebuie anunțat copilul că se va folosi acest tip de metodă educațională. Oferiți copilului o listă de acțiuni care vor fi corectate cu Time Out și, atunci când este necesar, spuneți pur și simplu „fără discuții este timpul pentru Time Out!”.

Evitați amenințările care nu vor fi implementate, deoarece acest lucru ar submina întreaga metodă. Dacă te-ai hotărât să-l folosești pentru a corecta unele comportamente, nu ar trebui să te răzgândești la insistențele copilului.

Când situația devine de necontrolat, se cere Time Out: copilul trebuie să meargă în camera lui sau într-un loc prestabilit (care trebuie să fie „plictisitor” și ferit de distrageri) unde va petrece o anumită perioadă de timp „răcorindu-se”, eliberând furia şi unde va trebui să reflecteze asupra emoţiilor lui.

Între timp, părintele își va recăpăta respirația și seninătatea. Copilul va fi însoțit în camera lui cu cuvinte precum: „Știu că ești supărat, dar nu poți sta printre alții cu această atitudine”, sau „Știu că ești supărat pe fratele tău, dar nu pot accepta să ridici mâinile așa că ia-ți timpul necesar pentru a-ți recupera calmul”.

Important este să-l faceți pe copil să înțeleagă că nu el este cel rău, ci emoțiile pe care trebuie să învețe să le controleze.

Dacă copilul este mai mare și refuză să meargă în spațiul Time Out, el sau ea va fi privat de un privilegiu.

Când să utilizați metoda Time Out

Time Out trebuie limitat la situații specifice și nu întotdeauna. Ar fi util să ții un jurnal cu momentele în care ai ales să folosești această metodă pentru a evita abuzul de ea.

Puteți alege trei/patru comportamente care vor fi gestionate cu Time Out (când ridică mâna asupra alcuiva, țipă șiînjură, mușcă etc.)

Time Out trebuie utilizat imediat, de îndată ce apare comportamentul care trebuie gestionat. Așa că nu are rost să-l amâni „până când ești acasă” pentru că copiii au memorie scurtă și nu ar fi de mare folos. Dacă comportamentul de corectat apare într-un loc comercial sau public, ar trebui să cauți un colț liniștit în care să-ți recuperezi autocontrolul.

Momentul Time Out ar trebui să dureze un minut pentru fiecare an de vârstă. Dacă îți dai seama că timpul nu este suficient pentru a-și recupera autocontrolul, poți prelungi timpul.

Dacă copilul părăsește spațiul Time Out pentru a veni la tine, timpul începe din nou. Când se termină perioada Time Out, du-te și spune-i și dacă situația s-a rezolvat, nu arăta supărat pe el, ci invită-l să explice el singur de ce crede că i s-a acordat Time Out și ce comportament a avut.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: agresivitate  copii  furie  time out 

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel