Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ
Parentingul este, fără...
Experiența unui prânz sau a unei cine în afara casei este educativă: cei mici pot descoperi astfel noi preparate și arome, dar și atmosfere, situații, oameni cu roluri pe care nu le-ar întâlni niciodată dacă s-ar limita la a mânca acasă.
Pe de altă parte, a duce copiii la restaurante, mai ales dacă sunt foarte mici, reprezintă încă „solicitare” pentru părinți care trebuie să fie conștienți de acest lucru, dar și pentru restul clienților acelui restaurant.
Ați așteptat de ceva vreme să savurați prânzul împreună. Abia așteptați să stați la masă și să savurați deliciile pregătite de bucătar. O imagine cu adevărat idilică, care, după cum știți foarte bine, nu poate reflecta exact realitatea, mai ales dacă nu vă organizați pentru a evita ceea ce ar putea merge prost, adică crizele copiilor tăi.
Acesta este motivul principal pentru care mulți părinți se gândesc de două ori înainte de a se decide să savureze un prânz sau o cină în oraș, împreună cu copiii. Pe de altă parte, ar fi păcat să nu împărtășim cu ei un moment atât de frumos și care, pentru cei mici, poate deveni o oportunitate de creștere și descoperire.
Pentru a vă asigura că experiența este cu adevărat plăcută pentru toată lumea (inclusiv pentru vecinii de masă), trebuie mai întâi să vă asigurați că copiii dumneavoastră nu sunt încă prea mici. O masă la restaurant are reguli și mai ales momente, care sunt foarte diferite de cele de acasă.
Dacă a lua cina acasă înseamnă a petrece doar suficient timp la masă înainte de a te întoarce la joacă, într-un loc public orele sunt prelungite, iar așteptările sunt mai lungi și și mai numeroase.
Tocmai în acest motiv riscul de crize de furie este mai mare. Pentru că copiii sunt copii și se plictisesc stând nemișcați și așteptând ceva. Iar plictiseala declanșează intoleranță și frustrare care se transformă în frenezie, plâns și strigăte, sau chiar în alergare sălbatică în mijlocul unei încăperi pline.
Cea mai ușoară soluție este să puneți în mâinile copiilor un smartphone sau o tabletă care le poate distrage atenția, dar este o alegere care îi privează de a putea trăi pe deplin o experiență nouă pentru ei.
Deci haideți să excludem răul extrem al folosirii tehnologiei, ce altceva putem face pentru a-i distra pe cei mici și a avea cu toții o experiență mai plăcută și mai liniștită?
Primul lucru de făcut este să încerci să-i implici în situație. O mișcare care va avea ca efect să nu-i plictisească, dar mai ales acela de a-i face să experimenteze din plin o ocazie specială.
Așa că întreabă-ți copiii ce părere au despre locul în care i-ai dus, ce vor să comande, ce vor doar să guste, ce îi frapează în privința mediului. Povestește-le despre munca personalului din sala de mese, bucătărie, bucătari, ospătari și somelieri.
Numai acest lucru îi va face să fie interesați de tot ceea ce îi înconjoară, mult mai mult decât să trebuiască să mănânce ceva care le este adus pe o farfurie.
Iar apropo de masă, de multe ori, tocmai pentru a reduce timpii de așteptare și a elimina riscul de plictiseală - furie, cerem rapid preparatul pentru cei mici și apoi ne luăm timp la comandă. Ok, pare o soluție grozavă, dar nu o face: este o capcană. Copiii vor termina de mâncat mult mai devreme decât adulții și ghiciți ce vor face în continuare?
Implicarea lor în observarea restaurantului poate să nu fie suficientă pentru a-i menține fericiți pe toată durata mesei. În acel moment, abilitatea de a improviza jocuri pentru ei vă vine în ajutor.
Amintiți-vă că este nevoie de foarte puțin pentru ca copiii să intre într-o lume a imaginației și a creativității.
Adesea, tot ce ai nevoie este o foaie de hârtie și niște creioane sau o carte colorată cu copertă cartonată. Unele restaurante le au la dispoziție special pentru a-i distra pe cei mici în timpul perioadelor de așteptare.
Pe scurt, cu puțină răbdare și puțină imaginație, totul va fi bine și vei putea trăi un moment special de plăcere și împărtășire în timp ce te bucuri de un prânz sau o cină plăcută la restaurant cu familia, inclusiv cu copiii!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Succesul nu este doar o...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...