De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
„Care sunt particularitățile sistemului educațional din România care pot favoriza apariția burnout-ului și a boreout-ului în rândul copiilor?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Ana-Maria Zamfir a explicat că una dintre cauzele majore ale acestor fenomene este abordarea uniformă a educației, unde toți copiii sunt tratați în același mod, fără a se lua în considerare nevoile și capacitățile individuale.
„Ce poate favoriza este, de exemplu, faptul că îi punem laolaltă pe toți, fără să oferim ceva individualizat. Trebuie să fim conștienți că nu toți copiii sunt egali, nu toți au același potențial. Și atunci, în momentul în care băgăm în aceeași clasă, includem copii care poate au cerințe speciale în sensul de supradotare - există copii care au niște abilități extraordinare - aceștia se vor pierde dacă noi îi punem laolaltă și mergem în același ritm cu ceilalți.
Sau există și inversul medaliei. Există copii care au dificultăți de învățare. În momentul în care le solicităm un ritm de învățare, niște abilități pe care ei nu le au, ei vor avea automat o stimă de sine foarte redusă, se vor strădui foarte tare și ajung să urască școala și asociază acest act de învățare cu ceva dăunător. Este împotriva firii, împotriva ființei lui, pentru că el nu poate să facă față”, a spus Ana-Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
„Deci, pe de o parte vom pierde copiii care au niște abilități deosebite, uniformizându-i și nepunând în valoare sau nesprijinindu-i în descoperirea și dezvoltare aptitudinilor pe care aceștia le au. Pe de altă parte, vom crea niște viitori adulți care sunt poate agresivi. Asta trezim în oameni în momentul în care ne ducem cu forța și tensionăm și obligăm și ei nu pot duce, creăm în sufletul lor ură pentru învățat, ură pentru interacțiune. Ei se simt tot timpul constrânși și neprimiți și inadecvați”, a mai adăugat experta.
SURSA FOTO: freepik.com @fotosparrow
Ana-Maria Zamfir a mai subliniat că școala românească nu oferă oportunități reale pentru ca elevii să se îndrepte către domeniile în care ar putea excela.
„Ceea ce nu oferă școala românească este într-adevăr o posibilitate, o flexibilitate a elevului de a se duce în zona în care acesta chiar poate să se dezvolte mult mai mult.
Adică, de exemplu, dacă noi am am putea alege și am fi buni, nu știu, pe arte, să zicem. Sigur că trebuie să știm și limba maternă, trebuie să cunoaștem gramatica, nu trebuie să ne transformăm în niște agramați, analfabeți, din toate trebuie să știm. Trebuie să știm și matematică, matematica dezvoltă raționamentul, logica ș.a.m.d. Deci, toate sunt folositoare, dar baza ar trebui să fie acolo unde copilul ar avea și el motivație și interes”, a mai explicat experta.
Psihoterapeutul a atras atenția asupra curiozității naturale a copiilor, care, în loc să fie stimulată, este adesea sufocată de impunerea aceleiași curricule pentru toți elevii. Zamfir a criticat caracterul învechit și aglomerat al programei școlare, care nu permite elevilor să își dezvolte potențialul.
„Ei au în mod natural acest lucru, au această curiozitate. Dar, în momentul în care noi ne ducem și impunem același tratament tuturor copiilor, aceeași curiculă, nu mai zic că este și foarte învechită și foarte aglomerată, dar este efectiv aceeași, în aceeași formă pur teoretică, care se oprește la nivelul de povestit și atât, elevul nu va mai putea să meargă să dezvolte ceea ce el ar fi avut în el ca și potențial.
Poate să fie arte, poate să fie ceva practic, poate sunt niște copii extraordinar de tehnici, foarte abili cu mâinile, ar putea să creeze foarte multe lucruri, ar putea să repare multe lucruri și sunt valoroși”, mai spune Ana-Maria Zamfir.
SURSA FOTO: freepik.com @Ravindushan
Ana-Maria Zamfir a adus în discuție un alt aspect important al sistemului educațional românesc: nevoia de personalizare a procesului de învățare în funcție de abilitățile fiecărui copil. Ea a subliniat că elevii ar putea excela dacă li s-ar oferi sprijin suplimentar în aria lor predominantă de interes, în timp ce în celelalte domenii s-ar menține la un nivel de cunoștințe generale.
„Ar putea fi excelenți dacă ne-am duce și le-am oferi instructaj suplimentar pe aria aceea predominantă și pe restul, să rămânem la un nivel de cunoștințe generale, pentru că realmente în momentul în care totul este prea mult din foarte multe domenii, oricum rămân cu mai puțin.
Trebuie să fim foarte realiști, este pur și simplu un antrenament continuu de a reține și de a a reuși în anumite etape, cum ar fi aceste evaluări naționale pe care, uneori, fie nu le tratăm suficient de serios, dar, de obicei ne speriem cumplit și creăm copilului impresia asta că se termină acolo”, a conchis experta.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...