Copiii negativi și pesimiști: Ajută-i să aibă o atitudine mai pozitivă față de viață
Data publicării:
Când copiii gândesc negativ și pesimist, cel mai adesea se întâmplă din cauza experiențelor neplăcute pe care le-au avut. Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta.

Nu numai adulții au gânduri rele, ci și minorii. Și acest lucru este rău și pentru ei. Chiar și așa, putem ajuta copiii negativi și pesimiști să aibă o atitudine mai pozitivă față de viață.

Vine un moment în care copiii care au gânduri negative le percep ca fiind realitate. Motivele pentru care un copil ia o atitudine pesimistă și negativă pot fi multe și variate.

Adesea aceste idei se regăsesc în urma diverselor experiențe care îl determină să generalizeze și să ia acel gând pesimist. Din acest motiv, este important ca părinții să se informeze despre ce ar putea cauza această atitudine la copilul lor.

Uneori, oricât încercăm să ajutăm, trebuie să mergem la un specialist care să ne îndrume asupra a ceea ce putem face.

Cum să-i ajuți pe copiii negativi și pesimiști 

1. Detectează gândurile negative

Dacă vrem să luptăm împotriva acestor gânduri negative, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să le identificăm:

-Se enervează foarte repede pe el însuși.

- Arată dificultăți în a tolera eșecul, pierderea sau dezamăgirea.

- În fața oricărui obstacol pe care îl întâlnește, renunță.

- El crede că toate lucrurile rele se întâmplă întotdeauna, dar lucrurile bune nu se întâmplă niciodată.

- Exagerează evenimentele neplăcute.

2. Distinge între gândurile negative și gândurile realiste

Dacă adulților le este greu să distingă gândurile realiste de cele negative, imaginați-vă un copil. Cu toate acestea, pentru a explica copiilor diferența dintre aceste două tipuri, putem folosi jocuri. Pentru a face acest lucru, putem lua câteva dintre păpușile sale preferate și recreăm o scenă în care protagonistul are gânduri realiste și alta în care are gânduri negative.

De exemplu, aceeași situație se întâmplă și cu ursul fericit și ursulețul morocănos, amândoi au încercat să ia niște miere, dar au scăpat-o pe jos. Cu toate acestea, ambii văd această circumstanță diferit:

Ursul fericit gândește următoarele: „Bine, mai încerc, toți putem greși”.Ursul morocănos spune altceva: „Nu-mi merge nimic, nu voi reuși și voi rămâne fără mâncare pentru azi”.

În acest fel, le arătăm copiilor cum arată gândirea realistă și negativă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-elina-fairytale-3807571_26576400.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

3. Apel la jocuri

Dacă avem gânduri și atitudini pozitive, performanța noastră va fi întotdeauna mai bună. Dar cum putem ajuta copiii să fie mai pozitivi? De exemplu, putem folosi aceste jocuri despre care vom vorbi mai jos.

Spune-mi 5 lucruri frumoase 

Când copilul nostru se află într-o situație dificilă, va trebui să găsească 5 lucruri pozitive despre acel moment. Adulții pot face acest lucru punându-l în acele situații, astfel încât atunci când trece de fapt prin una, el să știe întotdeauna cum să găsească motivul.

Din fericire/din pacate

Pentru acest joc trebuie să punem 5 situații dificile pe 5 bucăți de hârtie și să le punem într-o cutie. Fiecare participant va lua o bucată de hârtie și va citi situația nefericită: „din păcate cartea pe care mi-am dorit-o nu mai era în magazin”.

Cealaltă persoană ar trebui să răspundă cu perspectiva pozitivă „din fericire, există mai multe magazine pe care să le vezi pentru a vedea dacă cartea este acolo”. Acest lucru se repetă cu fiecare dintre situații.

Astfel, atunci când copilul se află într-o situație dificilă, îi vom reaminti acest joc pentru ca el să vadă partea „norocoasă”.

Copiii negativi și pesimiști tind să aibă o mare facilitate pentru reflecție. În plus, este important să găsim motivul pentru acea negativitate și cum să o facem față. Fiecare schimbare necesită timp, dar nu este imposibil de realizat dacă lucrăm la ea. Trebuie să avem răbdare.

Trebuie să ne concentrăm pe proces și nu pe rezultate, să lucrăm spre o atitudine pozitivă și să fim întotdeauna clari că această negativitate nu este o trăsătură a persoanei tale, ci mai degrabă o încercare de a te adapta și de a te proteja.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel