Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât
Temele pentru acasă sunt o...
„Ieși din piscină”, „oprește televizorul”, „lasă tableta (sau telefonul mobil)”, „e timpul să mănânci”, „hai să mergem la duș...” Ce răspund de obicei copiii tăi când le dai aceste instrucțiuni? Nu, nu, nu și nu?
Situațiile în care copiii răspund „nu” la orice sunt destul de frecvente și apar în diferite etape de creștere și dezvoltare. La început, fazele de negare se manifestă de obicei între vârsta de doi și trei ani. De asemenea, aceste faze sunt comune în jurul vârstelor de șapte, opt sau nouă ani și, desigur, în timpul adolescenței.
Pentru părinți, aceste „nu”-uri repetitive din partea copiilor provoacă adesea frustrare, iar atunci când cei mici refuză constant, părinții nu știu cum să reacționeze.
Dacă te regăsești în această situație, ar putea fi foarte util să urmezi sfaturile neuropsihologului Álvaro Bilbao, prezentate în cel mai recent videoclip publicat pe contul său de Instagram, @soyalvarobilbao.
SURSA FOTO: freepik.com @alf061
Bilbao recunoaște că atunci când le ceri copiilor tăi să închidă televizorul sau să vină la cină, iar ei refuză din nou și din nou, poate fi foarte frustrant. Însă, expertul subliniază că: „claritatea și calmul nostru îi fac pe copii să ne perceapă autoritatea”.
Prin urmare, el recomandă ca, în loc să te enervezi sau să încerci să le explici motivele, „este mai bine să faci un efort și să te oprești pentru o clipă, înțelegând că niciuna dintre aceste două reacții nu este necesară”.
Potrivit renumitului psiholog, nu este nevoie să contraargumentezi repetat, pentru că nu este un meci de tenis: „Copilul tău nu este adversarul tău”, subliniază Bilbao.
SURSA FOTO: freepik.com @smokewree928
În al doilea rând, expertul adaugă că nu trebuie să-ți demonstrezi autoritatea, pentru că o deții deja: „Ești tatăl sau mama și știi cum să menții un program, așa că încearcă să te calmezi folosind empatia pentru a-ți ajuta copilul să se liniștească și să se conecteze cu tine. Repetă pur și simplu instrucțiunea: `da, știu că nu ai chef, dar haide, este timpul pentru baie` sau `știu că vrei să te uiți la televizor mai mult, dar haide, cina este deja pe masă`.
În cele din urmă, Bilbao reamintește cele trei soluții care îți vor întări autoritatea fără a deveni autoritar: empatia, siguranța și limbajul simplu.
Ține-le minte data viitoare când copilul tău spune „nu” la ceea ce îi ceri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...