Dr. Mihai Craiu: „De ce mor copiii de pneumonie? Unii vor spune că «nu mor în România copiii din cauza unei simple răceli»”
Pe lângă provocările fizice ale bolii, se adaugă și o povară emoțională considerabilă, iar sprijinul psihologic devine esențial. Este greu să știi ce să spui sau cum să te comporti, mai ales atunci când cel mic trece printr-o perioadă atât de complicată.
Dar, în acele momente, cel mai important este să fii acolo pentru el, să îi oferi încredere și să îl ajuți să facă față tuturor fricilor și incertitudinilor. Deși poate părea greu, există câteva moduri prin care poți ajuta un copil sau un adolescent să facă față acestei lupte.
SURSA FOTO: freepik@freepik
Pe 15 februarie se sărbătorește Ziua Internațională împotriva Cancerului Infantil, o dată dedicată conștientizării realității prin care trec mii de copii și adolescenți din întreaga lume, precum și susținerii lor și stimulării cercetării în domeniul cancerului pediatric.
Primul lucru pe care trebuie să-l avem mereu în minte este că fiecare caz este unic și nu există o singură modalitate de a face față bolii, așa cum subliniază Olga Albaladejo, psiholog.
„Cancerul infantil afectează întregul sistem familial. Nu doar sănătatea fizică a copilului sau adolescentului care suferă, ci și bunăstarea sa emoțională, dinamica familială, stabilitatea economică și relațiile cu prietenii și școala”, spune specialista, pentru Hola.com.
De aceea, sprijinul de care au nevoie aceste familii acoperă multe nivele. „Comunicarea joacă un rol esențial și, deși nu există o formulă universală pentru a da vestea sau a gestiona emoțiile care apar, există chei care pot face acest proces mai ușor de suportat”, explică psicooncologul.
SURSA FOTO: Freepik.com@fotoarhiv0001
„Nu toți reacționează la fel; unii vor dori multe detalii, în timp ce alții vor avea nevoie de mai mult timp”, explică aceasta.
„Dacă copilul este foarte mic, este esențial să observi reacțiile sale și să te oprești dacă pare copleșit sau se deconectează de la conversație.” Folosiți limbajul lor și modul lor de a înțelege lumea.
Cea mai bună metodă de a explica o problemă atât de delicată copiilor mici este prin limbaj simbolic, mult mai ușor de înțeles pentru ei decât explicațiile detaliate.
„Desenele, jocul și exemplele bazate pe experiențele pe care le cunosc pot ajuta la înțelegerea esențialului fără a genera mai multă frică decât este necesar.” Dacă părinții nu știu cum să procedeze, cererea de ajutor este o opțiune validă.
„Nu este necesar să înfrunte acest moment singuri”, subliniază Olga Albaladejo. „Un psicooncolog poate oferi îndrumări despre cum să adaptezi conversația la vârsta și emoțiile copilului.”
„Au nevoie de informații clare și directe, fără infantilizare.”
Lăsați-i să participe la luarea deciziilor. „Este important ca ei să poată lua parte la anumite decizii și să simtă că au control asupra unor aspecte ale tratamentului lor.”
Permiteți-le să își exprime emoțiile. „Uneori preferă să vorbească cu cineva din afacerea familiei, fără a simți că trebuie să își protejeze părinții de suferința lor.”
Cum să răspundeți la întrebările lor. „Cele mai dificile întrebări pot apărea în orice moment”, subliniază specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Miopia este o afecțiune...
Dr. Mihai Craiu, medic primar...
Știrile din ultimele zile vorbesc despre un sindrom...
Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...