Cele 10 „porunci vitale” ale educației emoționale pentru a-ți crește copiii. Psiholog: „Așa veți fi părinții de care au nevoie”
Cu alte cuvinte, atât stima de sine, cât și încrederea îi permit unei ființe umane să se simtă confortabil și să obțină aprobarea celui mai intransigent judecător: el însuși.
Toți copiii au nevoie de timp și spațiu pentru a se descoperi pe ei înșiși. Cu toate acestea, îi putem ajuta oricând să se aprecieze și să se iubească din ce în ce mai mult.
Copiii care au încredere în sine sunt capabili să experimenteze cu oamenii și obiectele din jurul lor, în mod liber și cu o bună conștiință de sine. Aceasta înseamnă că nu se simt amenințați, inapți și nu au alte percepții negative.
Foto: Vitaly Gariev/ Pexels
Deși pare contradictoriu, copiii crescuți conform teoriei atașamentului sunt foarte independenți. Acest lucru se datorează faptului că atât educația, cât și dăruirea părinților lor le oferă sprijinul necesar pentru a lua inițiative.
Pentru a se asigura că copiii au încredere în sine este necesar ca, în primul rând, să perceapă siguranța în mediul înconjurător. În acest sens, este foarte important ca părinții să știe să transmită securitate copiilor lor, să o demonstreze sau să-i facă să înțeleagă că:
- Sunt iubiți, pentru că au fost doriți, încă dinainte de concepție.
- Ei pot conta pe părinții lor și invers.
- Sunt respectați și că nu vor trebui să facă lucrurile așa cum doresc părinții lor.
- Sunt ascultați și părerea lor contează.
Pe măsură ce copilul tău crește, este normal ca el să devină mai independent. Sarcina părinților este să-l ajute să descopere lumea și să experimenteze într-un mod echilibrat. Aceasta înseamnă prevenirea riscurilor pe care le presupune orice acțiune și avertizarea lui asupra pericolelor. Toate acestea trebuie să se întâmple fără a-l priva de distracție și joacă.
Foto: Vitaly Gariev/ Pexels
Jocul îi ajută foarte mult pe copii să descopere lumea și să o structureze. Lasă-i să se joace și să facă activități care îi ajută să-și atingă obiectivele. Efortul de a atinge obiectivele îi va ajuta să aibă conștientizarea că pot realiza ceea ce și-au propus. Acest lucru este foarte important pentru a le consolida stima de sine, un pilon fundamental al încrederii în sine.
Dacă vrei să-ți ajuți copilul să crească încrezător, trebuie să eviți să-l crești într-un mod care necesită întotdeauna ajutorul tău. Primul lucru de făcut este să-l înveți despre independența și beneficiile care vin din încercarea de a face lucrurile pe cont propriu.
Desigur, având în vedere că un copil este încă o persoană în curs de dezvoltare, va reuși în unele lucruri, dar pentru altele vă va cere ajutorul.
Foto: Vitaly Gariev/ Pexels
Nu este nimic rău în a-i ajuta. Intervenția părinților trebuie să-i îndrume pe copii să atingă scopul pe care și l-au propus. Prin urmare, trebuie să încerci să-i ajuți, dar nu să faci lucruri pentru ei, deoarece acest lucru le limitează învățarea.
Lucrează împreună cu cei mici, ajută-i să împartă meritele unei sarcini. Sărbătorește progresul, nu rezultatele. Chiar dacă nu reușesc ceva, învață că data viitoare vor trebui să încerce mai mult. Cu această lecție și ajutorul tău, copiii tăi se vor simți încrezători și vor ști că întotdeauna este loc de îmbunătățire.
Uneori, părinții uită că, deși și-au creat copiii, ei nu sunt o extensie a acestora. În general, toată lumea are acest tip de egoism. Cu toate acestea, uneori, deficiențele personale ale părinților provoacă dependență emoțională în copiii lor.
Amintiți-vă că viața aparține celor mici, chiar dacă voi le-ați dat-o. Pe măsură ce cresc, vor trebui să ia singuri tot mai multe decizii, astfel încât să facă noi descoperiri și să crească.
Evitați mesajele negative și lăsați loc pentru cele pozitive. Chiar dacă copilul tău nu a făcut ceva bine, găsește o modalitate de a-i spune într-un mod constructiv. Ideal ar fi ca părinții să încurajeze dezvoltarea unei stime de sine sănătoase la copiii lor. Aceasta este cheia pentru a-i ajuta să aibă încredere în sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Lumea poate fi un centru de...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...