Cum să crești copii rezistenți mental. Expert în neuroștiințe: Nu le spune niciodată acest lucru
Data publicării:
Crescănd copii rezistenți mental nu înseamnă doar să-i pregătești să facă față provocărilor vieții, ci și să le dezvolți abilitățile emoționale și psihologice necesare pentru a depăși eșecurile și dificultățile.

"În loc să îi lăudăm pe copii pentru trăsături fixe, precum inteligența, este mult mai eficient să le apreciem efortul, perseverența și strategia de rezolvare a problemelor," explică Dr. Daniel Amen, expert în neuroștiințe.

El subliniază că atunci când copiii sunt lăudați exclusiv pentru cât de "deștepți" sunt, există riscul ca aceștia să evite provocările pentru a nu-și compromite această etichetă.

”Să nu îi spui niciodată unui copil că este inteligent. Adică, părinții se mândresc cu asta atât de mult. Nu-i spune Ești deștept. Nu face niciodată asta. Pentru că dacă le spui că sunt deștepți, dar ei nu vor putea trece peste vreo dificultate sau vor avea dificultate în a înțelege sau a învăța ceva, stima lor de sine va scade”, a sfătuit Dr. Daniel Amen invitat în podcastul Jay Shetty Podcast. 

"Copiii care aud constant că sunt inteligenți tind să dezvolte o mentalitate fixă. Aceasta înseamnă că vor percepe orice eșec ca pe o amenințare la adresa identității lor. Pe de altă parte, cei care sunt încurajați să vadă eșecul ca parte a procesului de învățare dezvoltă o mentalitate de creștere, care îi face mai rezilienți în fața obstacolelor," explică Dr. Amen.

Ce ar trebui să spui în schimb?

În loc să le spui „Ești deștept,” încurajează-ți copiii astfel:

„Sunt mândru de cât de mult ai muncit la asta.”

„Am observat cât de perseverent ai fost chiar și când ți-a fost greu.”

„Ai găsit o soluție foarte creativă pentru problema asta!”

Astfel, copiii învață să își asocieze succesul cu efortul depus, nu cu o trăsătură fixă. Acest tip de abordare îi ajută să devină mai rezilienți, să înfrunte eșecurile cu încredere și să fie dispuși să încerce lucruri noi.

2. Foto: Free... (minimalism-in-parenting-cum-sa-simplifici-viata-copilului-tau-1_90339800.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Reziliența mentală, cheia succesului

Rezistența mentală se construiește prin provocări, eșecuri și capacitatea de a merge mai departe. A le permite copiilor să experimenteze disconfortul și eșecul fără a-i salva constant îi învață să își dezvolte abilitățile de adaptare.

"Ca părinți, trebuie să fim suportivi, dar să le permitem copiilor să rezolve probleme și să își câștige încrederea prin propriile reușite," concluzionează Dr. Amen.

În final, scopul nu este să creștem copii "perfecți," ci copii care pot gestiona provocările vieții cu curaj, răbdare și reziliență.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel