Cum să detectați și să tratați strabismul la copii: Ghid pentru părinți
Strabismul (ochi strâmbi) este...
Un ochi poate privi înainte, iar celălalt poate fi îndreptat spre nas, spre exterior, în sus sau în jos. Dezalinierea poate alterna între un ochi și celălalt.
Mișcarea ochiului este controlată de șase mușchi. Un mușchi mișcă ochiul spre dreapta, iar alt mușchi îl mișcă spre stânga. Ceilalți patru mușchi mișcă ochiul în sus, în jos și pe un unghi.
Citește și Avertismentul psihologului Gabor Mate - O oră pe smartphone este egală cu un gram de cocaină
Pentru a centra privirea într-o singură imagine, cei șase mușchi trebuie să lucreze împreună.
Strabismul este o deviație evidentă a axelor vizuale, așa cum explică José Ramón García. Adică, „unul dintre ochi poate privi înainte, în timp ce celălalt poate devia spre interior, spre exterior, în sus sau în jos. Această deviație poate fi constantă sau intermitentă.”
Se produce atunci când mușchii care controlează mișcările oculare nu funcționează corespunzător, ceea ce duce la o absență a coordonării între cei doi ochi.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Vezi și”Nu vorbi dacă nu ești întrebat”: Efectele asupra copilului
Optometristul ne indică faptul că este de la vârsta de 12 luni când trebuie să acordăm o atenție mai mare ochilor copiilor și să consultăm un specialist în cazul în care apare vreo deviație.
Înainte de această vârstă „sistemul binocular (coordonarea între ochi) nu este complet dezvoltat, astfel că poate fi normal ca ochii să nu fie aliniați, dar orice deviație observată de la această vârstă trebuie evaluată de un specialist în vedere”, avertizează specialistul.
Cel mai evident simptom al prezenței strabismului la un copil este, conform celor spuse anterior și conform recomandărilor lui García, deviația ochilor.
Pentru a ne asigura că această deviație poate fi legată de strabism, acesta recomandă să observăm copilul într-un mediu relaxat pentru a verifica dacă, atunci când privește de la distanță, la o distanță mai mare de 2 metri, are ambii ochi aliniați.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Strângerea ochilor. Un gest foarte caracteristic copiilor care au strabism și care nu a fost încă diagnosticat este acela de a-și strânge ochii sau de a-și înclina capul.
Aceasta se face în mod inconștient, cu scopul de a alinia vederea și de a evita vederea dublă.
Vedere dublă. Este un alt simptom, deși dacă copilul este foarte mic și nu știe cum să exprime sau să identifice ceea ce i se întâmplă, părinții vor observa greu acest lucru (mai ales prin gestul menționat la punctul anterior).
SURSA FOTO: Freepik.com@Mateus Andre
Vederea dublă apare din cauza lipsei de aliniere a ochilor, ceea ce face imposibil pentru copil să fuzioneze ceea ce vede într-o singură imagine tridimensională.
Oboseală oculară. Copilul care are aceste probleme de vedere face aproape constant un efort pentru a focaliza și alinia ochii. Acest efort provoacă, de obicei, oboseală oculară.
Uneori, acest lucru poate duce la iritații oculare, un semn mai ușor de recunoscut pentru adulții de referință ai copilului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Strabismul (ochi strâmbi) este...
Atunci când ne gândim la un copil care se bâlbâie, este...
Din 1 ianuarie, filmul Quiet...
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Disciplinarea copilului prin...
Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de...