Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode
Adolescenții care nu-și continuă studiile după terminarea studiilor gimnaziale, sau care nici măcar nu le finalizează și nu obțin o diplomă, devin pradă ușoară a delincvenței, dependenței de bani sau depresiei.
Oamenii care nu își finalizează studiile tind să aibă locuri de muncă prost plătite, așa că se pot simți frustrați. În plus, ele afectează negativ societățile, deoarece alimentează inegalitatea: o societate sănătoasă și prosperă este formată din oameni educați.
Dacă ești părinte de adolescent care tinde să renunțe la școală, citește în continuare și descoperă câteva sfaturi pe care îți sugerăm să le pui în practică de acum înainte.
Amintiți-vă: educația începe în familie.
Întreruperea studiilor este o problemă mai frecventă decât ar părea și din mai multe motive. Dintre acestea putem aminti:
- Resursele economice limitate ale familiei împing copilul să intre în câmpul muncii înainte de a-și termina studiile.
- Influențele negative ale mediului familial în care trăiește tânărul. Influențele negative ale prietenilor, vecinilor și restului societății în care trăiește.
- Dependențe timpurii de droguri precum țigări și alcool pentru care este necesar să cheltuiască o sumă considerabilă de bani.
Foto: RDNE Stock Project/ Pexels
- Performanță slabă, bullying, experiențe negative, interes scăzut, multe distrageri sau lipsă de sprijin din partea școlii.
Majoritatea adolescenților abandonează școala în anul 3 sau 4 de liceu. În plus, băieții au o rată mai mare de abandon școlar.
În fiecare zi există mii de pretexte care îi pot împinge pe minori să părăsească sistemul de învățământ și să se dedice altor sarcini.
Totuși, așa cum există influențe negative, există și unele pozitive, iar acestea sunt cele care ar trebui încurajate acasă, pentru a evita abandonul școlar.
Întreaga familie trebuie să contribuie direct la încurajarea minorilor să se distreze prin cercetare și studiu. Ar trebui să fie unul dintre primele obiective.
Pentru ca un copil să dezvolte un interes pentru studiu, trebuie să-i fie fascinant să se informeze, să întrebe, să citească, să caute informații din diverse surse pe o anumită temă.
Ajutați-l să își pună problema și să pună întrebări care i-ar putea atrage atenția pentru a-l împinge să găsească singur un răspuns.
Pentru a profita la maximum de toate acestea, este mai bine ca mama sau tata, sau împreună, să-l însoțească la studiu.
Orice moment și subiect este ideal pentru a obișnui copilul cu faptul că cunoștințele nu ocupă spațiu, și că este bine să cunoști adevărul lucrurilor, să înveți despre diferite subiecte.
Foto: Buro Millenial/ Pexels
Dacă copilul tău se joacă, nu-l forța să termine și să abandoneze jocul pentru a merge să-și facă temele. În loc să-l forțezi, convinge-l să dedice și timp acestei activități.
Trebuie să-l obișnuiești cu o rutină care nu ia timp de la joacă sau de la temele școlare.
Ca părinte, ai responsabilitatea de a-l sprijini financiar pe parcursul anilor de studii – dacă este minor – astfel încât copilul tău să aibă acces la nevoile sale de bază: hrană, studiu, sănătate.
Ar trebui să îi scoți din minte orice griji legate de cheltuieli, facturi, venituri mici sau șomaj. Copilul dumneavoastră nu ar trebui să-și facă griji pentru problemele adulților sau să-și ocupe mintea în încercarea de a găsi o modalitate de a lucra pentru a ajuta la întreținerea familiei.
Recompensele sunt importante pentru a încuraja un copil, dar asigurați-vă că aceste recompense nu sunt formate din bani pe care copilul așteaptă să îi primească de fiecare dată când ia o notă bună.
Mai degrabă, vorbim despre încurajarea pe care i-o dai din când în când pentru a-i arăta că ești mulțumit de rezultatele lui sau cât de mândru ești să vezi că îi merge bine la școală și se comportă așa cum l-ai învățat.
Dacă doriți să împiedicați copilul să părăsească școala devreme, asigurați-vă că nu devin dependenți de internet.
Esențial este ca aceștia să nu petreacă noaptea jucând jocuri video, pentru că a doua zi nu vor avea putere să se ridice și acest lucru, încetul cu încetul, se va agrava.
Ține-l departe de influențele rele. Nu este că trebuie să-i alegi prietenii, dar este întotdeauna bine să fii cu ochii pe cine aduci în casa ta, mai ales dacă treci prin faza dificilă a adolescenței.
Fii atent la ceea ce spun prietenii lui și fii cu ochii pe cei mai periculoși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Uneori, cuvintele pozitive...
Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de...
Când copiii încep să pună...
Cel mai scump oraș din lume se...
Somnul este esențial pentru...