Cum să explicăm copiilor ce se întâmplă în lume și cum să-i ajuți să-și depășească temerile?
Data actualizării:
Data publicării:
Terorismul, bombele, copiii victime ale războiului și știrile care vin din întreaga lume pot înspăimânta copiii, mai ales dacă sunt lăsați singuri în fața știrilor sau a internetului.

Înainte de a răspunde copiilor noștri trebuie să ne liniștim noi înșine temerile. Ceea ce simțim, emoțiile noastre, au o rezonanță la copii. Poate chiar și atunci când tăcem, le sunt transmise. Încercăm să părem calmi, ne spunem că până la urmă binele va învinge întotdeauna și că în trecutul nostru am depășit multe alte războaie.

Nu lăsați copiii să urmărească multe imagini violente sau supărătoare la televizor - imaginile sau scenele repetitive înfricoșătoare pot fi foarte deranjante, în special pentru copiii mici.

Câteva sfaturi pentru a ajuta copiii să depășească frica 

1. Răspundeți la întrebările copiilor cu cuvinte simple: nu este bine nici să ne prefacem că nu se întâmplă nimic, nici să ne adâncim în discuții politice complexe. Explicați că nu suntem în război, că sunt atacuri ale unor fanatici, dar că cei care ne guvernează se angajează să găsirea modului de a se asigura că alte atacuri nu au loc.

2. Luați un atlas și arătați copiilor unde se află țara în război, pentru a-i face să înțeleagă că este departe de noi

3. Când copiii întreabă de ce bombardamentele ucid și copii, explicați că toți copiii sunt nevinovați și că, dacă ar putea vorbi, ar cere doar să trăiască în pace.

Cum să explici războiul copiilor mai mari

De la vârsta de 10 ani, copiii au nevoie să se simtă protejați: să-i îmbrățișăm este cel mai bun și mai simplu lucru pe care îl putem face.

Să duci o viață normală este important, să explici că să ne fie frică de ceilalți și să părăsești casa nu servește la nimic altceva decât să ne facă și mai frică.

Dacă ei întreabă despre posibilitatea unor posibile atacuri și în România, răspunde că nu putem ști, este inutil să negați că asta reprezintă și frica noastră, dar să clarificăm că viața este întotdeauna un risc și singurul lucru pe care îl putem face este să ne facem cel mai bine pentru a construi un viitor pașnic.

Când putem începe să vorbim copiilor despre terorism?

Putem începe să abordăm aceste subiecte începând de la vârsta de 6 ani. Puneți-vă într-o poziție de ascultare, întrebați copiii ce știu despre terorism și război apoi clarificați-vă că nu are nimic de-a face cu religia, ci cu intenția de a exploata religia pentru a comite acte de violență fără sens, clarificând cu forță că nu există religii bune și rele.

Băieții răi sunt doar extremiști care de-a lungul secolelor au comis violență folosind numele cutare sau cutare religie. Am putea împiedica copiii să dezvolte ură și prejudecăți față de ceilalți, față de cei care profesează o altă religie.

Time a publicat câteva sfaturi pentru abordarea unor subiecte precum terorismul cu copiii de diferite grupe de vârstă.

Copiii preșcolari: trebuie protejați și nu expuși la știri de acest tip. Când vă confruntați cu întrebările lor, adăugați câteva detalii simple doar la întrebările directe.

Copiii între 6 și 10 ani: cunoașterea faptelor ajută la eliminarea anxietății, dar este mai bine să eviți detaliile sângeroase cu privire la numărul de decese și să folosiți cuvinte care pot înspăimânta.

Este important să-i faceți pe copii să înțeleagă că sunt în siguranță și că aceste atacuri sunt rare și că băieții răi vor fi prinși

Copii între 10 și 14 ani: ar putea dori să afle mai multe detalii, dar întotdeauna este mai bine să nu se dea prea multe. În schimb, este important să întrebați copiii cum se simt, ce știu și să le explicați că puteți fi trist chiar dacă nu simți nevoia să plângi. Este util să îi încurajăm să se deschidă și să își exprime sentimentele și să vorbească  despre cum ar face față unei posibile urgențe.

Copii între 14 și 18 ani: sunt foarte informați, atât de pe rețelele de socializare, cât și de la școală. Și tocmai când vine vorba de rețelele de socializare, este foarte important să-i ajutați să citească știrile cu spirit critic, să nu luați niciodată de la sine înțeles ceea ce este împărtășit și să oferiți instrumente pentru a distinge știrile false. Nu este suficient să-i liniștim că nu li se va întâmpla nimic rău, este mai bine să le explici ce să faci în caz de urgență și să aprofundezi subiectul efectelor pe care violența le poate genera.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  razboi  terorism 

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel