Cum să fii o mamă bună. NU perfectă!
Data publicării:
O mamă bună este un bun ascultător în toate etapele de dezvoltare, de la copilărie la adolescență. 

Acest lucru presupune răbdare, să nu întrerupi și să apreciezi gândurile, opiniile, sentimentele și perspectivele copilului tău. Pentru a face acest lucru bine, trebuie să fiți gata să ascultați atunci când copilul vrea să vorbească, nu atunci când se potrivește programului dumneavoastră. A-i ajuta pe copii să-și simtă semnificația unică este o sarcină extrem de importantă.

Ce este o mamă bună?

O mamă bună învață ce este important pentru copilul său ascultând ceea ce acesta verbalizează și înțelegând că comportamentul este un mesager atunci când copilul său nu poate articula ceea ce are pe suflet. Ea își însoțește copilul în noile etape de dezvoltare, în noile sale interese, în momentele de vârf și de coborâre și îl iubește necondiționat în ciuda comportamentelor derutante, a reacțiilor neașteptate și a intereselor în creștere.

Tipul de ascultare pe care o mamă va trebui să îl practice depinde de stadiul de dezvoltare al copilului. Ca mame, suntem adesea în ton cu comportamentul nonverbal al unui bebeluș. Atunci când bebelușul suge de la mamelon și își întoarce capul, el spune că am nevoie de o pauză. Poate că voi mai avea, dar poate că nu. Mama atentă observă acest comportament ca pe o comunicare.1

Mai puțin evident este comportamentul unui copil sau adolescent. Dacă copilul dvs. vine acasă de la școală și își trântește ghiozdanul pe podea, gândiți-vă ce înseamnă această acțiune înainte de a-i cere sau de a-i cere să îl ridice. Copilul spune ceva despre ziua lui. Rucsacul nu este cu adevărat important. Nu vă grăbiți și continuați să observați acest copil până când se liniștește. Atunci când se calmează în mod independent, acesta este semnalul dvs. pentru o conversație deschisă.

De ce este important să fii o mamă bună?

Mamele care pot transmite copilului lor mesajul că este un membru valoros al familiei, al școlii și al societății îi vor oferi acestuia o stimă de sine consolidată. Ce ar putea fi mai important decât susținerea bunăstării emoționale și fizice zilnice a unui copil?

Iată câteva sfaturi despre cum să fii o mamă bună:

1. Luați-vă timp pentru a înțelege comportamentul lor

Când vedeți un comportament deranjant, în loc să trageți concluzii pripite și să reacționați impulsiv, faceți un pas înapoi și așteptați pur și simplu să vedeți ce se întâmplă mai departe. În timp ce așteptați, rămâneți cât mai cumpătată, ceea ce este calmant pentru copilul dumneavoastră.

2. Învățați despre dezvoltarea copilului

În orice loc în care vă simțiți confortabil, citiți sau ascultați bloguri, cărți tipărite sau digitale sau audio și diverse site-uri web despre dezvoltarea așteptată a copilului. După ce ați citit câteva, observați că nu numai că există opinii contradictorii, dar și că fiecare copil este într-adevăr destul de individual. Copilul dumneavoastră are propriul său ritm. Lăsați-l să știe că este foarte bine să fie unic.

3. Învățați diferența dintre vârsta de dezvoltare și vârsta reală

Amintiți-vă că există o diferență între vârsta reală și vârsta de dezvoltare. Zece copii de cinci ani pot avea o gamă variată de aptitudini și interese în timpul poveștilor. Sfatul este să acceptați punctul în care se află copilul dvs. în loc să îl comparați cu copilul care stă lângă el în bibliotecă în timpul orei de povești. Unii copii pot citi la trei sau patru ani, în timp ce alții încep la șapte sau opt ani. Dacă ai considerație pentru „pregătirea” lor unică, atunci se vor descurca bine, iar tu vei fi mândră.

4. Folosiți „limbajul sentimentelor”

Folosirea limbajului sentimentelor de timpuriu vă va ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră să comunicați. Cuvintele de zi cu zi precum trist, fericit, supărat, furios și, mai târziu, cuvinte mai provocatoare precum frustrare, confuz și speriat îi oferă copilului cuvintele de care are nevoie pentru a vă spune ce se întâmplă în mintea sa emoțională. Nu există un sentiment „rău” sau chiar un sentiment „greșit”. Asigură-te că copilul tău știe că tu crezi asta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel