Cum să-i ajuți pe copii să-și depășească frica de a zbura
Data publicării:
Frica de zbor sau teama de a călători cu avionul poate afecta copiii și poate provoca anxietate sau disconfort în timpul călătoriilor aeriene.

Nu există o destinație de vis care să conteze: atunci când frica copiilor de a zbura este prezentă și reală, de multe ori nu ajută să promiți că vacanța va fi de neuitat și că zborul va merita.

Se întâmplă adesea ca cei mici să experimenteze o adevărată fobie față de acest mijloc de transport. Dacă adăugăm apoi că filmele și videoclipurile online au vorbit adesea despre prăbușiri de avion și turbulențe periculoase... imaginile contribuie la alimentarea temerilor legate de zborul cu avionul.

Cum ne putem ajuta copiii să depășească această frică și să călătorească în pace cu mama și tata?

Frica, pentru specia umană, este o emoție primară, înnăscută, care a fost întotdeauna fundamentală pentru supraviețuire. Frica servește pentru a ne informa despre prezența unui pericol și ne învață să ne pregătim în fața necunoscutului.

Frica de zbor, numită tehnic aerofobie, este un fenomen destul de răspândit în rândul copiilor de toate vârstele și se încadrează în fobiile specifice, care la rândul lor fac parte din categoria tulburărilor de anxietate.

Fobia înseamnă o frică excesivă, pe care individul însuși, începând de la o anumită vârstă, recunoaște disproporția acesteia, cauzată de un anumit obiect sau situație. Fobiile specifice induc anxietate anticipativă și duc la evitarea stimulului fobic, interferând semnificativ cu activitățile personale zilnice normale.

Cauze posibile

În cazul fobiei zborului, posibilele cauze rezultă în dificultatea copiilor mai mici de a înțelege unii factori concreți, precum faptul că un avion poate rămâne mult timp în aer și conceptul de a rămâne închis într-un loc fără posibilitatea de mișcare și ieșire.

Cauzele fricii pot apărea în urma experiențelor negative avute anterior sau a poveștilor spuse acasă de familie și prieteni, sau văzute la televizor. Apariția unor simptome fizice negative, precum disconfortul urechii sau vărsăturile stomacale rezultate din turbulențe, pot fi și ele cauzele fricii de zbor.

Cum își manifestă copiii frica de a zbura în funcție de vârsta lor?

Cei mai mici manifestă frica de a zbura cu plâns și în cele mai multe cazuri cu agitație fizică. Cei mai mari prezintă simptome fizice asemănătoare cu cele ale adulților precum rigiditate musculară, tahicardie, dificultăți de respirație, dureri, dureri abdominale, transpirații, cefalee, roșeață sau paloare împreună cu simptome psihologice precum dezorientare, amețeli, iritabilitate, pesimism și senzație de neputință.

Cum să ajuți copilul înainte de a pleca?

- Lucrăm la conștientizarea fricii: punem copilului întrebări directe despre problemă, deoarece creșterea conștientizării a ceea ce i se întâmplă și știind că nu i se întâmplă doar lui l-ar putea ajuta să depășească bariera.

- Arătăm empatie: îi validăm disconfortul încercând să-i luăm în serios emoțiile și vorbim despre primele noastre experiențe dând impresia că am trăit aceeași frică și nu am reușit să o gestionăm înainte de zbor, ci doar în timpul acestuia.

- Oferim explicații concrete, inclusiv cu utilizarea de cărți sau videoclipuri pe internet, despre cum funcționează avionul și cât de sigur este să zbori astăzi, în funcție de vârsta copilului. S-ar putea să devină pasionat și să-și schimbe atenția asupra aspectului practic al mecanismului. Folosim așa-numita tehnică de desensibilizare graduală pentru a ne familiariza cu situația care creează anxietate.

- Îl învățăm pe copil exerciții de respirație diafragmatică lentă sau de relaxare pentru a gestiona orice simptome de anxietate în timpul zborului sau, dacă ai mai mult timp disponibil, exerciții de mindfulness pentru a învăța să-ți concentrezi atenția asupra gândurilor pozitive.

În timpul zborului, poți să îl ajuți pe copil să își depășească frica adoptând o atitudine pozitivă, senină și relaxată. Luați cu d-voastră o jucărie sau o carte de colorat, încercați să îi distrageți atenția de la zbor.

Este important de asemenea să transmitem empatie și să le validăm disconfortul trăit încercând să nu-l diminuăm sau să îl considerăm o problemă serioasă. Povestim experiențe personale din copilărie care au fost terifiante, dar care s-au încheiat cu bine.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copil  frica  frica de zbor  zbor 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel