Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ
Parentingul este, fără...
Să-i spui copilului tău că nu va avea un frate nu este ușor, dar cu siguranță există modalități care fac conversația mai ușoară și, mai ales, mai eficientă.
După ce ai ales momentul potrivit, de fapt, este bine să fii cât mai clar și direct pentru a evita neînțelegerile viitoare și mai ales pentru a evita ridicarea de speranțe false, tot din respect față de copil.
Acestea fiind spuse, a fi direct nu înseamnă a fi nepoliticos, crud sau insensibil. Așa că iată cum să-i spui copilului tău că nu va avea un frate cu respect, claritate și dialog.
Nu există un moment potrivit pentru toată lumea și, prin urmare, este la latitudinea mamelor sau a taților să înțeleagă care este momentul de care să profite pentru a aborda problema fratelui lor mai mic.
Practic, însă, este recomandat să o facem mai întâi dacă copilul nostru ne cere. De fapt, dacă această întrebare nu vine spontan, nu este necesară forțarea acestui tip de comunicare.
În aceste cazuri, sinceritatea este o necesitate și, pe baza diferitelor scenarii, conversația poate fi abordată cu un limbaj direct, dar ușor de înțeles și prietenos copiilor.
Dacă frățiorul nu sosește din cauza unei decizii foarte specifice, cel mai bine este să clarificați imediat, spunând că pentru mamă, tată sau oricine este implicat, familia este deja completă așa cum este.
Dacă, însă, frățiorul nu ajunge din motive medicale sau economice este bine și în acest caz să le explicăm, subliniind că nu este o decizie, ci ceva care nu depinde de noi.
Deși aceasta este o decizie sau o situație unidirecțională (mamele sau tații sunt cei care comunică o situație care este adesea decisă și definită), aceasta nu înseamnă că copilul nu are dreptul de a vorbi sau de a avea un cuvânt de spus.
Odată deschisă discuția este recomandabil să ascultați și punctul de vedere al copilului, făcându-l să se simtă ascultat.
Ulterior, dacă dezamăgirea continuă să fie arzătoare și de netrecut, putem vorbi despre aspectele pozitive ale deciziei, cerând copilului să se gândească și argumentele „pro”.
După cum am menționat deja, atunci când îi spuneți unui copil că nu va avea un frate sau o soră mai mică, este important să alegeți cu atenție cuvintele pentru a asigura o comunicare clară, dar iubitoare. Există deci fraze potrivite de folosit și altele care ar fi mai bine evitate pentru a nu crea traume și a nu spune minciuni flagrante.
Expresii de folosit
Printre expresiile cel mai bine folosite pentru a comunica alegerea sunt:
„Ne-am gândit mult la această alegere și am decis că familia noastră va rămâne așa”.
"Știm cât de mult îți dorești asta, dar trebuie să înțelegi că este o decizie foarte mare, o alegere de viață care schimbă totul. Nu am luat această decizie ușor”.
„Din păcate, mama nu poate purta un alt copil în burtă, dar suntem siguri că tot vom fi bine.”
„Întotdeauna mi-am dorit un singur copil și tu ai venit. E normal să nu-ți dorești alți copii”
"Emoțiile tale contează. Cum te simți în legătură cu această decizie?"
Expresii de evitat
În ceea ce privește sintagmele care nu trebuie folosite, găsim:
„Te iubim atât de mult încât nu ne dorim un alt copil, pentru că vrem să concentrăm toată atenția asupra ta.” Această frază pare inofensivă și plină de iubire, dar pe termen lung creează o povară considerabilă copilului, care simte pe umerii săi responsabilitatea perfecțiunii și a recunoștinței obligatorii.
„Sarcina este prea dificilă, așa că nu”. Deși este adevărată, această afirmație este brutală. Încă poți spune adevărul, dar explicând lucrurile într-un mod mai blând și mai potrivit vârstei.
„N-am putea niciodată să iubim un alt băiat sau o fată, la fel de mult cum te iubim pe tine”.
După comunicarea veștii, este important să fii pregătit să-i gestionezi posibilele reacții. Oricum ar fi, este bine să asculți ca până acum, validând și emoțiile copilului. S-ar putea să se simtă trist, confuz sau furios și, în acest caz, va trebui să arăți înțelegere și acceptare pentru ceea ce simte.
Emoțiile copiilor se pot schimba în timp: părinții pot continua să monitorizeze situația, oferind sprijin continuu și continuând să răspundă cu respect și sinceritate, chiar dacă întrebarea revine în mod persistent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Succesul nu este doar o...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...