Cum să îngrijești pielea copilului tău în zilele reci: ghidul pentru îngrijiri esențiale
Data publicării:
Tot mai mulți părinți sunt conștienți de importanța protejării pielii copiilor de razele solare, dar atunci când temperatura scade, este necesar să adoptăm o serie de îngrijiri specifice pentru a preveni alte probleme.

Dr. Violeta Bittermann, pediatru la centrul Gynaikos din Barcelona (www.gynaikos.com), ne explică ce trebuie să avem în vedere pentru a proteja copiii și adolescenții de temperaturile scăzute.

Cum afectează frigul pielea?

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Frigul poate afecta pielea prin deshidratare și prin scăderea producției de sebum, ceea ce face ca bariera protectoare a pielii să devină mai puțin eficientă. Astfel, se poate instala uscăciunea pielii, care poate avea consecințe pe termen lung.

Citește și Școli fără căldură: Elevii îndură frigul, iar părinții cer măsuri urgente

De asemenea, „temperaturile scăzute cauzează o contracție a vaselor sanguine, cunoscută sub numele de vasoconstricție, reducând fluxul de oxigen și nutrienții pe care sângele le transportă către piele”, avertizează specialistul. Atunci când frigului i se adaugă vântul, pielea poate deveni iritată, înroșită și mai sensibilă.

În timp, deshidratarea duce la descuamare, iar pielea devine crăpată din cauza pierderii de umiditate.

Care sunt tipurile de piele cele mai vulnerabile la frig?

Sursa foto: freepik.com@zaikina

Citește și Toamna, anotimpul virozelor la copii: Ce trebuie să știi pentru a le preveni

Pielea uscată, pielea sensibilă și pielea cu dermatită atopică sunt cele mai vulnerabile la frig.

După cum explică pediatra, „pielea uscată este deosebit de vulnerabilă pentru că are deja o barieră protectoare mai slabă și tinde să se deshidrateze mai ușor, mai ales dacă nu aplicăm creme hidratante într-un mod constant”.

În ceea ce privește pielea sensibilă, aceasta poate reacționa la frig prin înroșire și iritație.

În cazul dermatitei atopice, „este o afecțiune care se poate agrava pe timp de frig, provocând erupții și iritații suplimentare și, în cazuri excepționale, răni și suprainfecții ale acestora”.

Protecția de bază a pielii copilului împotriva frigului

Sursa foto: freepik.com@freepik

Indiferent de temperatură, pielea bebelușului este foarte delicată și de aceea necesită îngrijiri speciale.

Dacă vorbim despre frig, protecția de bază a pielii va fi „menținerea acesteia hidratate cu creme specifice pentru bebeluși și evitarea schimbărilor bruste de temperatură.

„Partea corpului care suferă cel mai mult este fața, deoarece nu o putem proteja prea bine cu haine. Mâinile sunt și ele o zonă care, dacă nu sunt acoperite, trebuie să fie hidratate și protejate de schimbările bruste de temperatură”, subliniază aceasta, pentru Hola.com.

Când vorbim despre copii, este important ca aceștia să poarte îmbrăcăminte adecvată care să îi țină la cald, dar fără a provoca o transpirație excesivă.

„Protecția zonelor expuse la temperaturile scăzute și la vânt se recomandă să fie realizată cu eșarfe și căciuli din materiale moi, pentru a nu dăuna și irita pielea”, sfătuiește Dr. Bittermann.

Sursa foto: freeăik.com@92ashrafsoomro

În acest sens, este indicat să se utilizeze haine fabricate din materiale naturale și moi, cum ar fi bumbacul, lâna merinos sau fibrele sintetice hipoalergenice.

Dr. Bitterman: „Bumbacul este moale și permite pielea să respire. Lâna merinos este mai caldă și mai puțin iritantă decât lâna obișnuită, iar fibrele sintetice hipoalergenice, cum ar fi poliesterul moale, nu irită pielea”

Totodată, la această vârstă, hidratarea rămâne foarte importantă și trebuie aplicată o cremă hidratantă după baie pentru a menține umiditatea pielii.

Această recomandare se aplică și adolescenților, care trebuie să folosească creme hidratante în funcție de tipul lor de piele (dacă au sau nu acnee și dacă este mai grasă sau mai puțin grasă) și să se asigure că îmbrăcămintea le permite o bună transpirație și este dintr-un material care nu irită, dar care să le țină de cald.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel