Cum să înțelegi dacă copilul tău are nevoie să fie ascultat
Data actualizării:
Data publicării:
Deși răspunsul la această întrebare pare evident, mulți părinți au îndoieli în privința asta, deoarece nu toți copiii sunt la fel. În continuare, vă vom oferi câteva instrumente pentru a înțelege dacă copilul dumneavoastră trebuie ascultat.

De multe ori nu este ușor de înțeles când un copil trebuie ascultat. Da, suntem părinții lui și îl cunoaștem mai bine decât oricine în majoritatea cazurilor, dar trebuie să ne amintim că și noi suntem ființe umane. Drept urmare, pot exista momente în care ne străduim să identificăm unele semnale care nu sunt foarte clare.

Este normal ca în viața noastră, și chiar și în relațiile noastre cele mai apropiate, unele detalii ne scapă uneori. Acest lucru nu înseamnă că ne lipsește interesul sau că nu suntem suficient de deștepți pentru a putea simți lucrurile, cum ar fi dacă copilul nostru trebuie ascultat;  pur și simplu nu este posibil să „controlezi” totul.

Semnalele copiilor

Începând din primii ani de viață, copiii experimentează o mare curiozitate față de lumea din jurul lor; motiv pentru care pun întrebări, pentru a înțelege și a da un sens realității. În calitate de părinți, suntem acolo pentru a-i ghida în procesul lor de învățare.

Când un copil nu își poate satisface spontan nevoia de a se exprima și de a pune întrebări sau, mai degrabă, simte că nu primește atenția pe care și-o dorește, el poate ezita. Aceasta poate influența dezvoltarea sa, din diverse puncte de vedere, dintre care se remarcă:

1. Dacă încetează să mai pună întrebări, se va simți ignorat și își va pierde încrederea atât în ​​sine, cât și în cei din jur, iar acest lucru poate duce la o mare nesiguranță.

2. Este posibil ca el să încerce să găsească răspunsurile în altă parte, de aceea va fi mult mai expus diverselor pericole ale societăţii.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550841_40719600.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Iritabilitatea și frustrarea sunt semnele cele mai evidente că un copil este nemulțumit de ceva. În timp ce, pe de altă parte, reticența presupune o provocare mai mare, deoarece se prezintă într-o scară largă de nuanțe. În multe cazuri, schimbările în comportamentul său sunt abia sesizabile, așa că trebuie să acordați o atenție deosebită. Dar mai presus de toate,  trebuie să învățăm să ne apropiem cu blândețe pentru a-l încuraja să se exprime.

De ce un copil trebuie ascultat?

A asculta un copil este mai mult decât simplul act de a auzi. Înseamnă stabilirea unei comunicări profunde și de durată cu copilul, îi alimentează încrederea în sine și întărește legătura dintre părinte și copil. Este și despre a depăși regulile unui narator bun și a unei bune ascultări, trebuie să apreciezi variațiile de ton al vocii și, pe scurt, să treci dincolo de cuvinte.

Este important să nu limităm timpul de ascultare pe care îl avem pentru copii, pentru ca aceștia să aibă o dezvoltare psiho-emoțională sănătoasă și fericită. Acest lucru se va reflecta în diferite aspecte ale vieții sale, inclusiv în a avea o bună stimă de sine. Pe de altă parte, ascultarea activă va promova apropierea și unitatea familiei.

3. Fotografie... (pexels-polina-zimmerman-3958470-1_65005300.jpg)

Foto: Polina Zimmerman/ Pexels

Recomandări

Când un copil are nevoie să fie ascultat, este necesar să acționăm cu afecțiune și să nu forțezi lucrurile, pentru a evita ca el să se sperie și să ne alunge. Pentru a face acest lucru,  vă oferim câteva recomandări pentru a înțelege cum să acționați cel mai bine:

- Apropie-te de copil și stai la aceeași înălțime cu el.

- Acordați toată atenția la ceea ce spune copilul.

- Privește-l în ochi.

- Încearcă să nu-l întrerupi când vorbește cu tine și nu-l presa să ajungă la o concluzie.

- Întrebați-vă dacă îl ascultați cu adevărat.

- Pune-te în pielea lui.

- Nu acordați atenție doar cuvintelor copilului, ci și gesturilor, expresiilor și tăcerilor lui.

- Acordați atenție limbajului corpului. Nu vă încrucișați brațele sau picioarele, încercați să mențineți o postură relaxată, dați din cap și exprimați afecțiunea ori de câte ori vi se pare potrivit: o mângâiere pe spate sau o îmbrățișare.

Propuneri de filme de pe care le puteți urmări pe această temă:

I Kill Giants (2017).

Seven Minutes After Midnight (2016).

Extrem de tare, incredibil de aproape (2011).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat / FOTO: freepik.com @weyo

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat

pixel