Cum să înțelegi dacă copilul tău este nefericit: 5 semne
Data publicării:
A atinge fericirea este mai ușor decât pare. Deși de cele mai multe ori credem că ar trebui să demonstrăm acest lucru printr-un comportament exagerat, nu trebuie să fie așa. Această senzație, de fapt, poate lua multe forme și fiecare o trăiește în felul său: pentru unii este sinonimă cu liniștea, în timp ce pentru alții implică euforie.

Cu toate acestea, atunci când o persoană nu este suficient de bine, semnele pe care le arată sunt ceva mai clare. Dacă bănuiești că copilul tău este nefericit, aruncă o privire la aceste semne pentru a ști cu siguranță.

Cum să înțelegi dacă copilul tău este nefericit

Pentru a ști cum se descurcă copilul tău, principalul lucru este să-i observi comportamentul și să încerci să detectezi orice modificări față de starea lui obișnuită.

Iată câteva dintre semnele pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când le analizezi comportamentul.

1. Nu îi mai place ceea ce îi plăcea înainte

Deși este adevărat că interesele copiilor variază de-a lungul vieții, este important de remarcat spiritul cu care desfășoară anumite activități zilnic. O schimbare în felul în care abordează lucrurile, cum ar fi apatia sau apatia, poate indica faptul că li se întâmplă ceva.

Nimeni nu-ți cunoaște fiul sau fiica mai bine decât tine, așa că ai încredere în instinctele tale materne.

2. Nu are niciun interes să joace

Mai ales în cazul copiilor mici, jocul este principalul lor mijloc de exprimare și comunicare, chiar și atunci când au nevoie să dezvolte experiențe neplăcute.

3. Probleme de somn

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și emoțională a copiilor. Când un copil este nefericit, acest lucru se poate reflecta adesea în tiparele sale de somn. Insomnia, trezirea frecventă în timpul nopții, coșmarurile sau, dimpotrivă, dormitul excesiv, sunt toate semne că ceva nu este în regulă.

Un copil nefericit poate avea dificultăți în a adormi din cauza gândurilor negative sau a anxietății, iar somnul perturbat poate agrava starea sa emoțională. Părinții ar trebui să fie atenți la aceste semne și să încerce să afle dacă există probleme care îi afectează somnul copilului, discutând deschis cu el și, dacă este necesar, consultând un specialist.

4. Este iritabil și se plânge constant

Cu toții putem avea suișuri și coborâșuri emoționale din când în când, dar acestea ar trebui să ne alerteze dacă copilul le prezintă frecvent sau dacă episoadele sale de furie sau suferință sunt foarte marcate.

Când un copil se simte nefericit, de obicei este supărat pe lume și critică tot ce se învârte în jurul lui.

5. Nu mai zâmbește sau nimic nu-l face fericit

Mai ales când mediul este sănătos și are un sprijin bun, copilul este fericit, râde și se bucură de multe momente.

În general, micuții nu percep bine anumite dificultăți ale vieții de zi cu zi și de aceea emană bucurie oriunde merg. Pe de altă parte, atunci când se simt nefericiți, această situație se inversează drastic și devin singuri, egocenți și nu mai zâmbesc.

Ce să faci dacă copilul tău este nefericit

În primul rând, cel mai important este să ajungi la el și să încerci să vorbești cu el într-o atmosferă de încredere și empatie. Poate că nu vrea să-ți spună imediat, dar devenind conștient de îngrijorarea ta, va putea face acest lucru atunci când se va simți pregătit.

Gestionarea emoțiilor este, de asemenea, o importantă învățare parentală. Pentru că deseori se pune prea mult accent pe cunoștințele academice și se acordă puțină importanță educației emoționale.

De aceea este important să-i învățăm pe copii să-și recunoască emoțiile și să le permiteți să le exprime fără teamă sau rușine. În plus, acest lucru le va permite să dezvolte empatia și să decodeze sentimentele celorlalți.

Un alt aspect de luat în considerare este să-ți revizuiești comportamentul, deoarece stilurile parentale autoritare, excesiv de exigente sau perfecționiste îi fac pe copii să se simtă presați și să nu știe să se distreze.

Când să apelezi la un specialist

Uneori, tristețea și descurajarea sunt cronice și provoacă o deteriorare semnificativă a calității vieții acelei persoane. Depresia este un exemplu în acest sens și necesită o abordare psihologică specifică.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Prof. Petruț Rizea: "Copilul din mine nu a plecat"

”(...)Pe atunci, totul părea posibil.”



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@user11472009

Înjurături bune pentru copii, recomandate de specialiștii psihologi

Lecția de parenting a unei mame milionare: „Asta este mai valoros pentru copil decât să-l înscrii la activități pentru care părinții sunt dispuși să plătească oricât” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @julliafedorova

Lecția de parenting a unei mame milionare: „Asta este mai valoros pentru copil decât să-l înscrie la activități pentru care părinții sunt dispuși să plătească oricât”

10 urături deosebite pentru copii de Anul Nou, inspirate din tradițiile populare și adaptate pentru cei mici / FOTO: freepik.com @kalinovskiy

10 urături deosebite pentru copii de Anul Nou, inspirate din tradițiile populare și adaptate pentru cei mici

Universitatea Harvard demonstrează că o metodologie educațională mai puțin cunoscută este mult mai eficientă decât cred majoritatea / FOTO: freepik.com @dotshock

Universitatea Harvard demonstrează că o metodologie educațională mai puțin cunoscută este mult mai eficientă decât cred majoritatea

pixel