„Reamintire activă”: O tehnică simplă, dovedită științific, pentru a-ți ajuta copilul să-și amintească mai bine lecțiile
Dacă ai simțit vreodată că ziua de școală a copilului tău e un mister total, nu ești singur. Poate că îl întrebi ce a făcut, iar el îți răspunde sec, fără detalii.
Apoi, când te aștepți mai puțin, de exemplu, seara, când îi spui „noapte bună”, îți povestește brusc că are dificultăți cu temele, că s-a certat cu un prieten sau că un coleg îl supără constant.
Și te întrebi: de ce nu mi-a spus toate astea mai devreme?
Un motiv simplu: sunt obosiți. Așa cum explică psihologul și educatorul parental Vanessa Lapointe, „copiii trebuie să-și păstreze calmul întreaga zi la școală. Se confruntă cu tot felul de provocări, dezamăgiri și reguli, și toate acestea în absența prezenței voastre iubitoare. Este epuizant.”
Chiar dacă nu are o criză de plâns sau nu pare afectat, copilul tău poate avea nevoie doar să se relaxeze și să se deconecteze după școală, notează todaysparent.com. E felul lui de a procesa tot ce a trăit peste zi.
SURSA FOTO: freepik.com @anna_grant
Un alt motiv pentru care cei mici nu oferă prea multe detalii? Nu prioritizează informațiile așa cum o fac adulții.
„Copiii mici nu au încă bagajul de cunoștințe necesar pentru a decide ce e important să rețină. De multe ori își amintesc lucruri care ni se par nesemnificative, cum ar fi faptul că pe peretele de la bazin erau plăci roșii și verzi”, explică Kim Roberts, profesor de psihologie și director al Laboratorului de Memorie a Copilului de la Universitatea Laurier din Canada, conform sursei citate.
Abia pe la 10 ani, copiii încep să ajungă la nivelul de memorie al adulților, mai spune Roberts.
Chiar dacă cei mai mari pot reține mai bine ce s-a întâmplat peste zi, nu înseamnă că știu automat și ce simt în legătură cu toate acestea.
Iar dacă până și adulții au uneori dificultăți în a-și înțelege emoțiile, imaginează-ți cum e pentru un copil de 9 ani, aflat într-un mediu școlar aglomerat, cu reguli stricte, sarcini de îndeplinit și colegi imprevizibili.
În plus, începând cu clasa a treia, copiii încep să-și dorească mai multă independență. Așa că întrebările directe despre cum a fost la școală pot fi percepute ca un interogatoriu.
Primul pas: oferă-le un moment de respiro. După o zi lungă la școală, cei mici au nevoie de puțină relaxare. O gustare preferată, un pic de liniște și timpul necesar să se detașeze de ritmul alert al zilei pot face minuni.
Apoi, în loc să le adresezi întrebări generale de tipul „Cum a fost la școală?”, încearcă să fii specific, curios și empatic. Transformă momentul într-un joc simpatic.
Spune-i copilului că te-ai gândit la el sau că ți-a fost dor cât timp ați fost separați.
Această apropiere emoțională creează contextul perfect pentru ca el să se deschidă.
Încearcă una dintre cele 20 de întrebări de mai jos. Vei fi surprins cât de multe informații pot veni înapoi, chiar dacă la început răspunsul e simplu: „a fost bine” sau „a fost rău”.
SURSA FOTO: freepik.com @fentonroma143
A fost o zi bună sau una mai dificilă?
Ce ți-a plăcut cel mai mult azi?
Cu cine te-ai jucat în pauză?
A avut cineva vreo problemă azi?
A făcut cineva ceva amuzant?
Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?
Ce jocuri ai jucat în pauze?
Când te-ai simțit cel mai mândru de tine azi?
Spune-mi ceva nou ce ai învățat azi.
Ce te-a făcut să râzi cu poftă?
Ți-a făcut cineva un gest frumos?
Ce ți s-a părut cel mai provocator azi?
Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ai făcut pentru altcineva?
Cine a avut cea mai apetisantă gustare la prânz? Ce era?
Dacă ar fi să îți notezi ziua de la 1 la 10, ce notă i-ai da?
Dacă unul dintre prietenii tăi ar fi profesor pentru o zi, pe cine ai alege?
Care este cea mai importantă regulă a profesorului și a încălcat-o cineva azi?
Profesorul tău îți amintește de cineva cunoscut?
Ce activitate de azi te-a făcut să înveți cu plăcere?
Ce ai făcut azi ca să ajuți un coleg sau pe profesor?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.