Cum să-l dezlipești pe cel mic de ecran și să îi permiți să aibă o copilărie normală
Data actualizării:
Data publicării:
Limitarea timpului de ecran al copilului este esențială pentru bunăstarea și dezvoltarea generală a acestuia. Iată câteva strategii eficiente pe care le poți încerca. 

Ecranul televizorului, a tabletei ori a telefonului mobil este un magnet pentru majoritatea dintre noi, dar în special pentru cei mici.

E clar că pentru a reduce timpul petrecut de copil în fața ecranului trebuie să îl încurajezi să-și îndrepte atenția către activități alternative, adaptate vârstei.

Trebuie spus că vârsta de la care putem lăsa un copil să se uite la TV/tabletă/telefon este de 4 ani. Psihologul Radu Leca arată că de la 4 ani, copilul se poate uita 15 minute la TV; la fiecare an, creștem cu câte 5 minute timpul alocat. ”De la 10 ani îl poți lăsa cam o oră la două zile, ca să nu se dezvolte autismul light sau tulburările de anxietate”.

Cel mai important e să stabilești reguli și limite clare pentru timpul petrecut pe ecran, cum ar fi limite de timp și zone desemnate fără ecran. Comunicați clar aceste reguli copilului dumneavoastră și aplicați-le în mod constant.

Dacă îi limitezi timpul de stat în fața ecranului, e bine să aplici și tu ce-i spui copilului: cei mici imită adesea comportamentele părinților lor, așa că nu stați prea mult timp pe telefon sau la TV și implică-te în activități alternative, cum ar fi citirea unei cărți sau practicarea unui hobby. Arată-i copilului tău că există și alte lucruri plăcute de făcut în afară de a fi în fața unui ecran.

Rutina zilnică echilibrată îl va ține pe cel mic ocupat: exerciții fizice, joacă în aer liber, activități creative, interacțiuni sociale și activități de învățare.

Alte activități care pot înlocui timpul petrecut pe ecran ar putea fi jocuri de societate, puzzle-uri, arte și meșteșuguri, sporturi, instrumente muzicale.

Stabiliți o perioadă a zilei fără tehnologie, cum ar fi mesele sau serile, ca timp în familie fără tehnologie. Folosiți acest timp pentru conversații, pentru a juca împreună jocuri sau pentru a vă implica în alte activități comune care întăresc legăturile de familie.

Activități în aer liber sau sportul îi permit copilului tău să interacționeze cu natura și să se angajeze în exerciții fizice. Încurajați-i să-și exploreze mediul înconjurător, să meargă cu bicicleta, să se joace în parc sau să se alăture unei echipe sportive.

Încurajează-ți copilul să se implice în activități sociale cu colegii săi, cum ar fi întâlniri de joacă, activități extracurriculare.

Pe timpul verii puteți petrece mai mult timp afară, spre exemplu în drumeții ușoare, care să îl facă pe copil să-și mai dorească să meargă și altă dată.

Discutați regulat cu copilul despre importanța echilibrării timpului pe ecran cu alte activități. Discutați potențialele efecte negative ale timpului excesiv de pe ecran asupra sănătății, somnului și bunăstării generale.

Monitorizați și supravegheați utilizarea timpului de ecran de către copilul dumneavoastră și asigurați-vă că respectă regulile stabilite. Utilizați funcțiile de control parental pe dispozitive pentru a restricționa accesul la anumite site-uri web sau aplicații și fiți conștienți de ceea ce fac online.

Amintiți-vă, este esențial să găsiți un echilibru care să funcționeze pentru familia dvs. Fiecare copil este diferit, așa că fii flexibil și adaptează aceste strategii pentru a se potrivi nevoilor și intereselor copilului tău.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: citit  copil  ecran  tv 

Articole similare

Ce trebuie să faci în primii ani de creștere ai copilului

Primele luni din viața unui copil pun, în mare măsură,...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce trebuie să faci în primii ani de creștere ai copilului

Primele luni din viața unui copil pun, în mare măsură,...


Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

pixel