Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Toți părinții visează să-și vadă copiii reușind la studii, la muncă sau la orice proiect pe care și-l propun. Pentru a realiza acest lucru, este esențial să le insufli importanța îndeplinirii fiecărei sarcini atribuite, oricât de mică sau simplă ar fi aceasta. Astfel, ei vor putea experimenta singuri sentimentul de mândrie și satisfacție pentru fiecare obiectiv atins.
În acest fel, vei putea pune bazele responsabilităților pe care fiecare dintre noi le are ca individ și vei evita ca, pe măsură ce cresc, copiii tăi să cadă în obiceiul prost de amânare, care nu este altceva decât amânarea continuă a oricărei sarcini pentru a se dedica altor lucruri mai plăcute.
Foto: Anastasia Shuraeva/ Pexels
Chiar și în copilărie, este momentul ideal pentru că, în caliatate părinți, începem să le cerem ajutor pentru a îndeplini sarcini simple care să-i învețe pe cei mici din casă să colaboreze încetul cu încetul, creând obiceiuri, dându-le responsabilități și făcându-i să se simtă integrați în rutină.
„Dragă, ajută-mă să arunc scutecul murdar la coș, să mergem să ridic jucăriile de pe jos sau să mă ajuți să duc hainele în cameră”, sunt începuturi ideale care pot fi exersate atunci când copilul arată că înțelege multe lucruri din jur și imită acțiunile adulților.
Trebuie să avem în vedere că iubirea nu înseamnă că trebuie să facem întotdeauna totul pentru copiii noștri. Într-adevăr, comportându-ne în acest fel le-am face rău, pentru că nu vom putea fi prezenți toată viața. În consecință, este necesar să știi să identifici ce sarcini sunt potrivite de îndeplinit în funcție de vârstă.
Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels
Dacă ai acasă un copil căruia încă nu ai reușit să-i înveți importanța „a nu amâna până mâine ce se poate face astăzi”, sau pur și simplu îl observi că nu are niciodată timp să facă nimic și totul se termină în ultimul moment, a sosit timpul să îl înveți să profite la maximum de timpul său.
Ajutați-l să prioritizeze problemele restante. Organizarea sarcinilor în ordinea importanței este o modalitate de a-ți încuraja copilul să facă tot ce are cu adevărat de făcut, ceea ce îl va ajuta să-și dezvolte în continuare simțul responsabilității.
Creați compromisuri și acorduri. Dacă răspunsul pe care îl primești de fiecare dată când întrebi dacă a îndeplinit o sarcină este întotdeauna același, „O voi face în 5 minute sau acum voiam să fac”, schimbă-ți strategia. Pune o întrebare specifică despre când lucrul va fi gata, fă-l să se angajeze să o facă și apoi verifică. Această strategie trebuie repetată zilnic.
Foto: Katerina Holmes/ Pexels
Orarul activităților. O foaie de parcurs vizibilă vă va ajuta să aveți în vedere sarcinile la îndemână.
Participarea la activități de grup. A face parte dintr-un grup, de exemplu unul sportiv, te va ajuta să-ți atingi obiectivul. Copilul tău va învăța că dacă nu face ceea ce i se cere, nu doar el va suferi, ci toți cei din echipa lui vor avea de suferit.
Indiferent dacă ai acasă un copil sau un adolescent, nu este niciodată prea târziu să-i înveți să nu amâne până mâine ceea ce se poate face astăzi. Aceasta este o lecție fundamentală de viață care le va oferi copiilor noștri cheia succesului în fiecare aspect al vieții lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...