Cum să opriți vărsăturile copilului: Câteva sfaturi extrem de utile
Data publicării:
Vărsăturile sunt o experiență neplăcută, dar trebuie reținut că acestea au o importantă funcție protectoare și anume aceea de eliminare a substanțelor care ne-ar putea dăuna organismului. 

În cele mai multe cazuri, de fapt, vărsăturile sunt expresia unei infecții a tractului gastro-intestinal. De aceea, oprirea vărsăturilor la copii nu este întotdeauna o acțiune corectă și necesară, ci o eventualitate care trebuie luată în considerare doar atunci când simptomele capătă caracteristici îngrijorătoare. Și în acest din urmă caz ​​ce putem face? 

Ce se poate da copiilor pentru a opri vărsăturile?

Dintre remediile pentru vărsături la copii, reamintim că principalul este de a evita administrarea de alimente sau lichide imediat după terminarea episodului, și de a propune, la cel puțin o jumătate de oră după terminarea vărsăturilor, lichide proaspete în înghițituri mici sau gheață în cantități mici, deoarece lipsa lichidelor poate agrava această stare.

Tratamentele farmacologice sunt rezervate acelor cazuri în care vărsăturile persistă suficient pentru a provoca deshidratare sau disconfort extrem la copil sau când vărsăturile sunt induse de chimioterapie.

Există și remedii naturale pe piață pentru a opri vărsăturile la copii, dar deși apar rezultate pozitive pentru unele substanțe precum ghimbirul, există încă o lipsă de dovezi științifice puternice cu privire la utilitatea lor.

Dar înainte de a încerca una sau mai multe soluții pentru vărsăturile copilului, cel mai important lucru de făcut este să stai aproape de el și să îl liniștești după ce apar aceste episoade.

De fapt, agitația poate agrava greața și vărsăturile ulterioare. O explicație – întotdeauna potrivită vârstei copilului – a ceea ce se întâmplă poate ajuta atât în ​​acceptarea situației, cât și a oricărui remediu: „Acum te simți foarte rău, înțeleg, mi se întâmplă și mie! Acum am o să-ți dau puțin din apa aceea dulce și proaspătă care te va ajuta, vei vedea”. 

La fel de esențial este să înțelegeți că după episodul de vărsături copilul are nevoie să se odihnească într-un loc liniștit pentru a-și recăpăta forțele: atunci când vărsați folosiți o mulțime de mușchi și experiența îi lasă pe toți (adulti și copii) foarte epuizați.

Când să vă faceți griji pentru vărsăturile copilului?

Urmați-vă instinctele: dacă copilul dvs. pare prea abătut, cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Pe de altă parte, când trebuie să mergi la camera de urgență pentru vărsăturile copilului? 

Dacă bebelușul încetează să bea și, în consecință, să facă pipi, este necesară o vizită medicală urgentă: această apariție este mai frecventă la copiii sub un an care au tendința de a pierde mai ușor lichidele.


În plus, camera de urgență este utilizată dacă vărsăturile apar după o traumă majoră sau dacă bănuiți că copilul vărsă din cauza consumului de substanțe nocive (cum ar fi medicamente sau detergenți).

 În acest din urmă caz, nu uitați să aduceți cu dvs. produsul ofensator pentru o identificare mai ușoară și un tratament mai bine direcționat.

Ce să mănânce copilul  după ce a vomitat

De obicei, atunci când vărsăturile sunt în desfășurare, copiii nu au poftă de mâncare și nu este absolut necesar să-i forțezi să mănânce. Situația este diferită pentru apă și lichide, care trebuie luate pentru a garanta hidratarea celor mici; în special, bebelușii alăptați exclusiv la sân trebuie neapărat să continue să ia lapte matern.

Pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf este de preferat să înlocuiți laptele artificial cu rehidratare orală (așa-numitele „săruri”), o soluție foarte echilibrată și utilă pentru a contracara pierderea de apă și săruri minerale. 

Soluția de rehidratare orală poate fi administrată și copiilor mai mari, de mai multe ori în decurs de 24 de ore, până când micuțul încetează să mai vomite și reia mâncarea normală.

Când pofta de mâncare revine urmărim preferințele copiilor pentru a ne da seama ce să le oferim. Bebelușii hrăniți cu lapte praf pot relua formula odată ce vărsăturile dispar, fără a fi nevoie să treacă la alte tipuri de lapte praf sau să dilueze formula cu apă.

Pe de altă parte, pentru copiii mai mari, oferirea de mâncăruri bogate în grăsimi nu ajută, deoarece aceste alimente sunt solicitante pentru digestie. În schimb sunt de preferat mesele complete pe bază de cereale (orez, paste, pâine...), surse ușoare de proteine ​​(carne slabă sau pește, iaurt), fructe și legume. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  stare d eboma  varsaturi 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel