Cum să recunoaștem colica la sugari? 
Data actualizării:
Data publicării:
Plânsul nemulțumit începe de obicei în a doua săptămână de viață și continuă până la sfârșitul celei de-a doua luni pentru a se termina după trei luni.

Un bebeluș sănătos poate avea colici dacă plânge sau este agitat timp de mai multe ore pe zi, fără un motiv evident. Bebelușii care au colici plâng, adesea, de la ora 18.00 până la miezul nopții. Plânsul este mai puternic şi mai ascuțit decât plânsul obișnuit şi poate fi foarte greu de calmat. 

Bebelușii care au colici pot prezenta simptome precum: 

- râgâieli dese sau eliminarea multor gaze;

- acest lucru este, probabil, din cauza înghițirii aerului în timp ce plânge. Aceasta nu provoacă colici;

- agitație extremă, chiar și după ce plânsul s-a diminuat;

- față înroșită;

- burta strânsă;

- picioarele încolăcite spre burtă;

- pumnii încleştaţi. 

Simptomele colicilor pot fi asemănătoare cu alte altor afecțiuni de sănătate.

Cauzele colicilor

Cauzele colicilor nu sunt cunoscute. Multe studii și cercetări consideră că bebelușii cu colici nu au nicio boală specifică, prin urmare sunt pur și simplu o manifestare extremă a plânsului în primele luni de viață. În timp ce unii sunt de acord că plânsul excesiv este un semn de sănătate și vigoare, alții sunt convinși că există mai mult de un factor care contribuie la colici.

Cauza colicilor este necunoscută, dar acestea pot fi rezultatul a numeroși factori. Deși au fost explorate o serie de cauze, este dificil pentru cercetători să explice toate caracteristicile importante, cum ar fi de ce încep, de obicei, târziu, în prima lună de viață, cum variază în funcție de sugari, de ce apar la anumite ore ale zilei și de ce se rezolvă de la sine în timp. 

Printre posibilii factori care contribuie la apariţia colicilor se numără: 

- sistemul digestiv care nu este complet dezvoltat;

- un dezechilibru de bacterii sănătoase în tractul digestiv;

- alergii sau intoleranțe alimentare;

- supraalimentarea, subalimentarea sau eructațiile rare;-

- forma timpurie de migrenă din copilărie;

- stres sau anxietate în familie. 

Tratament

Deoarece colicile sunt o parte normală a vieții unor sugari și nu sunt dăunătoare, nu se recomandă, de obicei, administrarea de medicamente. Dacă sunteți îngrijorat sau vă este greu să faceți față situației, adresați-vă medicului specialist. 

Nu există o singură substanță care să vindece toate cazurile de colici. Cu toate acestea, s-a demonstrat că unele tratamente sunt de ajutor. 

Eliminaţi proteinele din laptele de vacă. 

Aceasta înseamnă hrănirea cu biberon cu o formulă hipoalergenică dacă bebelușul a fost hrănit cu biberonul sau o dietă fără lactate pentru mama care alăptează. Aceasta ar trebui încercată timp de două săptămâni. Dacă funcționează, atunci continuați. Dacă nu funcționează, atunci renunțați.  

Dacă acest lucru funcționează nu înseamnă că bebelușul dumneavoastră este permanent intolerant la lapte, ci doar că încercarea a funcționat iar bebelușul poate să fi răspuns bine din mai multe motive.

Este posibil ca sugarul să fie în continuare alergic la  proteina laptelui de vacă.  

Administrarea de picături cu un agent antispumant care reduce cantitatea de gaze şi balonarea.  

Acesta reunește bulele mici de gaz care sunt prinse în conținutul stomacului atunci când un sugar înghite aer.

Pe măsură ce bulele se grupează și devin mai mari, acestea sunt mai ușor de expulzat prin eructație sau prin trecerea gazelor. 

Administrarea de picături cu enzime care descompun lactoza din zahărul din lapte în glucoză și galactoză Probioticele - echilibrează flora intestinală şi, astfel, laptele se digeră mai uşor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: colici  copii  nounascuti  tratament colici 

Articole similare


Cele mai noi articole

”Nu vorbi dacă nu ești întrebat”: Efectele asupra copilului

În educația tradițională, fraza „ Nu vorbi dacă nu ești...


Top citite
Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent! / FOTO: freepik.com @Designer07

Copiii chiar moștenesc inteligența doar de la un anumit părinte? Iată ce dezvăluie un studiu recent!

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească / FOTO: freepik.com @standret

Cercetătorii dezvăluie singura trăsătură esențială care garantează succesul fiicelor pe care trebuie să o aibă orice mamă: Cum să o cultivi pentru a-ți ajuta copilul să reușească

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

pixel