Cum să recunoașteți și să gestionați spasmele emoționale
Data publicării:
Spasmele afective sunt foarte frecvente la copii și afectează aproximativ 5% din întreaga populație pediatrică, în principal în intervalul de vârstă între 6 și 18 luni. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să continue să apară până la vârsta de 4 ani.

Spasmele afective sunt evenimente bruște, declanșate de cauze emoționale care creează disconfort sau suferință copiilor. În acest articol vom înțelege cum să facem față spasmelor emoționale și cum să le recunoaștem, pentru a nu fi prinși nepregătiți. 

Spasme emoționale: ce sunt

Spasmele afective sunt reacții involuntare, care se pot dezvolta la copii în urma oricărui stres emoțional intens, de exemplu după o mustrare severă, o frică puternică (cum ar fi o cădere sau vederea unei răni) sau în urma furiei. În timpul acestor evenimente, copilul plânge disperat timp de aproximativ un minut până când își pierde cunoștința și devine palid sau cianotic (adică mov) pe față. Aceste convulsii durează de obicei câteva secunde și se rezolvă spontan. 

Sunt cunoscute două tipuri de spasme afective:

Spasme afective „cianotice”. Cele mai frecvente (85% din cazuri), numite astfel pentru că se manifestă cu cianoză, adică culoarea violetă a feței bebelușului care apare din cauza apneei (adica pierderea respirației) ce urmeaza crizei violente de plâns.

Spasme afective „palide”. În acest caz, băiatul sau fata plânge mai puțin energic și, în urma modificării respirației, devine palid la față și își pierde cunoștința aproape imediat. Aceste episoade apar adesea în urma durerii intense.

Până la ce vârstă se manifestă spasmele afective? 

Spasmele afective la copii sunt foarte frecvente (afectează aproximativ 5% din întreaga populație pediatrică), mai ales în intervalul de vârstă între 6 și 18 luni. Cu toate acestea, este posibil ca spasmele afective să continue să apară până când copilul împlinește vârsta de 4 ani. 

Spasmele afective la nou-născuți apar însă rar și, atunci când sunt prezente, apar după prima săptămână de viață. Deoarece sunt foarte rare în această perioadă, este întotdeauna o idee bună ca nou-născutul să fie examinat de către medicul pediatru pentru a exclude problemele cardiace sau respiratorii care se pot manifesta cu simptome asemănătoare cu cele ale spasmelor afective.

De-a lungul anilor, au fost efectuate numeroase studii pentru a identifica cauzele spasmelor afective și s-a observat că uneori există o asociere între aceste evenimente și deficitul de fier. Fierul este de fapt un element esențial pentru bună funcționare a unor molecule prezente în sistemul nervos central, care se numesc neurotransmițători.

Cum să interveniți și ce să faceți pentru a le preveni

Sunt spasmele afective periculoase? Absolut nu. După cum am explicat în paragrafele precedente, acestea sunt evenimente benigne, care nu pot cauza prejudicii sănătății copilului, nici imediat, nici pe termen lung.
Cu toate acestea, este important ca părinții să știe ce să facă în timpul spasmelor emoționale.

În primul rând, în aceste situații este important să rămâi calm și să încerci să stimulezi ușor bebelușul atunci când începe „criza”, de exemplu atingându-l sau suflându-i pe față. De fapt, acești stimuli, dacă sunt aplicați imediat, pot întrerupe faza de apnee.

Un alt mic truc, util pentru prevenirea spasmelor emoționale, constă în evitarea expunerii copilului la situații care pot fi o sursă de stres emoțional intens.

Ce să faci după criza unui spasm afectiv

Odată ce copilul și-a revenit, cel mai bine este să fie îmbrățișat și liniștit câteva minute, fără a acorda o importanță excesivă celor întâmplate, mai ales dacă spasmele emoționale au apărut în urma unei crize de furie. Acest lucru îl împiedică pe copil să folosească inconștient această strategie pentru a obține ceea ce își dorește.

Spasmele afective pot fi o problemă atunci când devin deosebit de frecvente și compromit calitatea vieții copilului și a întregii familii. În aceste cazuri este o idee bună să purtați o conversație cu medicul pediatru pentru a discuta posibile remedii pentru spasmele afective, precum utilizarea unor strategii comportamentale care pot ajuta la reducerea numărului de episoade.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: convulsii  copii  pierderea cunostintei  smasme emotionale 

Articole similare

Anemia după naștere: cauze, simptome și tratament

Anemia este o patologie destul de frecventă după...

12 Simptome ale leucemiei în copilărie

Leucemia infantilă este o boală gravă, dar datorită...

Ce să faci dacă copilul este înțepat de o viespe

Când un copil este înțepat de o viespe, este important...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel