Cum să stimulați mișcările fătului în pântece
Data publicării:
Stimularea mișcărilor fătului în timpul sarcinii va favoriza o dezvoltare precoce a abilităților sale motrice, precum și a oferi mamei una dintre cele mai frumoase senzații ale acestei perioade.

Dar cum stimulezi mișcările fătului în burta mamei? Vă explicăm în acest articol.

Pentru o femeie însărcinată nu există sentiment mai frumos decât simțirea acelei mici ființe crescând în pântecele ei. În multe cazuri, mișcările bebelușului încep să se simtă foarte devreme. În altele, însă, mama este cea care trebuie să le stimuleze.

Nu toți bebelușii sunt la fel, desigur, și nici toate sarcinile. Dar este necesar ca viitoarea mamă să fie supusă unei vizite prenatale care să-i permită să stabilească cum să acționeze atunci când se confruntă cu particularitățile copilului ei.

Dacă aveți temeri sau îndoieli, trebuie doar să consultați specialistul sau puteți contacta moașa pentru a învăța tehnici care vă permit să stimulați mișcările fătului.

Spațiul și mișcările copilului

Trebuie avut în vedere că copiii, în pântecele mamei, desfășoară aceleași activități și au aceleași nevoi ca și alte persoane. Din acest motiv, atunci când bebelușul doarme, mișcările lui sunt limitate. 

Sunt mame care nu au suficient lichid amniotic. Prin urmare, spațiul disponibil pentru deplasarea celui mic este foarte limitat. În ultimele patru săptămâni de sarcină, bebelușul se pregătește să se nască. Momentele lui de odihnă sunt mult mai lungi și profită de ele pentru a se dezvolta și a crește.

Este necesar să se stimuleze mișcările fătului?

Da, este necesar să se stimuleze mișcările fătului încă din primele etape ale gestației. Mulți specialiști consideră că tocmai în această perioadă copiii încep să-și întărească creierul. Stimulându-i, se vor naște cu simțurile deja bine dezvoltate.

Relația constantă dintre mamă și copil, în ciuda faptului că copilul se află în pântecele mamei, le permite ambilor să mențină o legătură puternică. 

De asemenea, îi oferă copilului siguranță și încredere în sine, ceea ce îl va face să devină un individ sănătos. În acest fel va putea stabili legături bazate pe încredere cu alte persoane, în special cu mama sa și cu alți membri ai unității familiale.

Este necesar să se stimuleze mișcările fătului?

Da, este necesar să se stimuleze mișcările fătului încă din primele etape ale gestației. Mulți specialiști consideră că tocmai în această perioadă copiii încep să-și întărească creierul. Stimulându-i, se vor naște cu simțurile deja bine dezvoltate.

Relația constantă dintre mamă și copil, în ciuda faptului că copilul se află în pântecele mamei, le permite ambilor să mențină o legătură puternică. 

De asemenea, îi oferă copilului siguranță și încredere în sine, ceea ce îl va face să devină un individ sănătos. În acest fel va putea stabili legături bazate pe încredere cu alte persoane, în special cu mama sa și cu alți membri ai unității familiale.

2. Fotografie... (pexels-yankrukov-7155528-1_69782600.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Cum să stimulezi mișcările bebelușului?

Cu luminile

Cel mai confortabil loc în care poate fi un bebeluș este, fără îndoială, pântecele mamei. În acest loc cald, copilul plutește, în adevăratul sens al cuvântului. Este un loc întunecat, care conține tot ce este necesar pentru a trăi. De aceea mulți copii leneși nu se obosesc să vorbească.

Cu toate acestea, stimularea lui cu o lanternă ținută deasupra burticii, strălucirea luminii acum aici, acum acolo, îi va atrage atenția. Procedând astfel, îi vei stimula mișcările.

Cu sunet

O alta modalitate de a stimula mișcările bebelușului este prin a-l face să asculte muzica la un volum nici prea tare, nici prea silențios, indiferent de preferințele muzicale ale mamei. Muzica se propagă sub formă de unde care se transmit în apă (lichidul amniotic) prin mișcări ondulatorii. Este ușor pentru copil să o perceapă.

Dacă și mama decide să danseze, stimularea este și mai mare.

Cu masaje

Când bebelușul este in ultimul trimestru este foarte ușor să îi simți picioarele, spatele sau o mână. În acele momente, mama poate profita de masarea zonei corpului pe care o simte sub mâini. În acest fel, stimulează mișcările bebelușului și stabilește o legătură strânsă cu el.

Comunicarea cu copilul și alimentația sănătoasă

Vorbește cu copilul

Vocea mamei este cel mai frumos lucru pe care un bebeluș îl poate auzi când este în pântecele mamei. Când o aude, copilul începe să o recunoască și să o distingă de cea a altor membri ai familiei. Acest lucru promovează, fără îndoială, o creștere și o dezvoltare sănătoasă.

Poate fi o conversație directă cu copilul. Dacă mama cunoaște sexul și s-a gândit deja la un nume, îl poate folosi pentru a se adresa lui sau ei.

O altă idee bună este să-i citești cu voce tare sau să-i cânți ceva.  Acestea sunt câteva dintre activitățile recomandate pentru a putea interacționa cu copilul.

Mănâncă sănătos

Fiecare aliment consumat de mamă, începând din luna a șasea de gestație, poate fi savurat și de bebeluș.

Consumul de alimente sănătoase cu diferite arome ajută la stimularea papilelor gustative ale micuțului. Alimente precum peștele, fructele, legumele și carnea ar trebui incluse în dietă.

Este de la sine înțeles că trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice și tutun, deoarece aceste substanțe pot provoca daune ireparabile copilului.  

Fiecare mamă va putea experimenta cea mai bună metodă de stimulare a mișcărilor fătului și apoi o va pune în practică.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel