Cum să stimulezi la copii spiritul de colaborare și de ajutor reciproc
Data publicării:
Ce pot face mamele pentru a-și face copiii conștienți de a ajuta prietenii aflați în dificultate, de a colabora cu semenii și de a se sprijini reciproc? Iată câteva considerații și indicații în acest sens care pot facilita această învățare. 

Dezvoltarea empatiei

Prima abilitate pe care trebuie sa o aibă copilul pentru a-și dezvolta sensibilitatea față de ceilalți și atenția față de nevoile și starea lor de spirit este empatia, sau capacitatea de a se pune în locul celuilalt. Această abilitate nu este imediată la copiii, a căror gândire este predominant centrată pe ego, adică centrată pe ei înșiși, pe emoțiile, gândurile și dispozițiile lor. 

Pe scurt, copilul se luptă să preia punctele de vedere ale altora. Din acest motiv este important ca parinții să își ajute copilul să reflecte asupra situațiilor prin întrebări, sugestii și considerații care îl conduc să ia in considerare ce ar putea simți, gândi sau face celălalt într-o situație dată, încercând astfel să-l facă să empatizeze cu celalălt. (Dacă aș fi el...?)

Reflecția trebuie deci să privească nu numai ACȚIUNEA (cum s-ar comporta celălalt), ci și GÂNDUL (ce ar gândi ei ) și EMOȚIA ( cum s-ar simți ). 

În acest sens, poate fi util să plecăm de la exemple concrete, de la experiențele zilnice pe care copilul le are, din discuțiile sau schimburile pe care le are cu semenii și să vorbim despre asta cu el, încercând mai întâi să-l întrebi „Cum te-ai simțit? Ce ai gândit? Ce-ai făcut?" și apoi, în același mod referitor la partenerul său „Și cum s-a simțit? Ce a crezut? Ce a făcut el?". Prin aceste întrebări copilul se va obișnui să nu se refere doar la el și la propriile experiențe, ci îl va ajuta să se deschidă mai mult către punctul de vedere al celorlalți.

Capacitatea de a cere ajutor

Dar din moment ce spiritul colaborativ nu este unidirecțional, ci se bazează mai degrabă pe schimb și îmbogățire reciprocă, este important ca copilul să dezvolte nu doar conștientizarea propriilor resurse, ci și a propriilor fragilități.

Dându-și seama că „se zbate” în anumite zone, copilul își va da seama că nu are doar posibilitatea de a oferi celorlalți, ci și de a le cere ajutor. Dacă pentru un părinte îi este mult mai simplu să sublinieze meritele copilului, acompaniamentul la conștientizarea propriilor limite și fragilități este mult mai delicată.

Totuși, acesta este și un pas fundamental pentru ca copilul să-și construiască propria identitate într-un mod armonios și pentru ca el să devină conștient că, la fel ca toți ceilalți, are atuuri mari dar și niște dificultăți mici sau mari care pot fi depășite atunci când acceptă să obțină ajutor.

Prin urmare, este important ca și în cadrul familiei să fie susținută importanța cererii de ajutor atunci când cineva este în dificultate, subliniind că priceperea unei persoane nu constă în a ști să facă totul, ci în conștientizarea a ceea ce poate face cineva singur, a ceea ce poate. face cu ajutorul altora și ce se poate face pentru alții.

Fă-l responsabil

În cele din urmă, este important ca părinții să promoveze responsabilitatea; atunci când copilul se pune la dispoziție pentru a-l ajuta pe celălalt este esențial ca el să-și ducă la bun sfârșit sarcina cu angajament și responsabilitate: îngrijirea celuilalt necesită răbdare, atenție și consecvență.

În acest sens, este esențial ca copilul să se obișnuiască în primul rând să aibă sarcini mici și simple responsabile în gospodărie, utile întregii familii (chiar și simple precum a ajuta la pregătirea mesei, la aranjarea jucăriilor, etc...). Deja în familie este important ca copilul să se obișnuiască să se gândească la sine nu numai ca o persoană care primește pasiv, ci și capabilă să-și dea activ propria contribuție prețioasă.

Vrei să ai copii puternici? Iată 8 sfaturi de care ar trebui să ții cont

Fiecare părinte se gândește cum va reuși copilul lui să facă față vieții și numeroaselor încercări la care viața și viitorul îi va pune. Privind realitatea de astăzi, aceste gânduri s-au transformat în adevărate motive de îngrijorare: Cum le va fi viitorul? Ce le va rezerva? Cum vor face față? Întrebări care au o singură certitudine:  noi nu vom fi mereu alături de ei pentru a-i ajuta. Așadar, dacă vrei să ai copii puternici, care într-un viitor să devină adulți puternici, ar trebui să citești cu atenție articolul de mai jos.... Citește mai mult AICI.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: ajutor  copii  empatie  relationare 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel