Cum să educi un copil să se comporte bine, conform unui psiholog clinician și pedagog
Cum se comportă fiul sau fiica...
Educația este esențială pentru dezvoltarea generală a ființelor umane. Folosirea la maximum a anilor lor de studiu nu numai că îi va ajuta pe copiii tăi să aibă mai multe oportunități în viitor, ci îi va îmbogăți și la nivel personal.
Valori precum responsabilitatea, planificarea și perseverența sunt dezvoltate în această etapă și aici ar trebui să ne concentrăm dacă copiii obțin note proaste.
Pe scurt, știm cu toții că sistemul de învățământ nu este cel mai corect și potrivit. Un număr de pe o foaie de hârtie nu reflectă în mod sigur abilitățile copilului sau efortul pe care l-a depus în timpul anului școlar. Cu toate acestea, poate servi drept ghid pentru luarea deciziilor pentru viitor. Deci, ce să faci când copiii au note proaste?
Este important de reținut că există mai mulți factori care pot influența performanța academică, precum dificultățile de învățare; probleme personale, familiale sau sociale; obiceiuri proaste de studiu sau tendința de a amâna, printre altele. După cum puteți vedea, notele mici nu sunt întotdeauna rezultatul lenei și lipsei de efort.
Părinţii şi profesorii trebuie să fie implicaţi pentru ca elevii să se poată dezvolta la potenţialul lor maxim. Așa că atunci când copilul tău îți spune că notele lui nu sunt atât de bune pe cât speri, încearcă să păstrezi o perspectivă largă.
Țipetele, pedepsele excesive și umilirea nu sunt modalități adecvate de a rezolva problema. Din acest motiv, vă oferim câteva alternative care vă pot fi utile.
Foto: Jessica Lewis/ Pexels
Dacă nu știți cum să răspundeți la această situație, iată câteva dintre liniile directoare pe care le puteți implementa.
1. Fii calm
Sarcina copiilor este să studieze și să își îndeplinească angajamentele academice. Prin urmare, atunci când se confruntă cu note mici, primul instinct al părinților poate fi să se simtă supărați, indignați sau dezamăgiți. Cu toate acestea, pierderea cumpătului nu este cea mai bună soluție. A țipa la copii, a-i eticheta ca leneși sau a-i umili nu va face decât să creeze o breșă între voi și poate provoca chiar răni emoționale.
Dimpotrivă, dacă rămâi calm și te deschizi dialogului și analizezi cauzele împreună cu copilul tău, poți ajunge la concluzii importante care te vor ajuta să inversezi situația pentru viitor. Este mai important să găsești o soluție decât să te implici în conflicte nesfârșite.
Foto: Katerina Holmes/ Pexels
Nu uitați să recunoașteți și să prețuiți acele materii la care copilul a obținut rezultate bune. Eșecurile eclipsează adesea realizările și sunt trecute cu vederea, dar nu ar trebui să fie. Dacă copilul tău a picat limba engleză, dar a excelat la matematică, nu subestima această performanță. Este o bună oportunitate de a ajuta la construirea unei stime de sine pozitive în copil, ceea ce îl va ajuta să facă față acelor probleme care reprezintă o provocare mai mare.
Unii copii au dificultăți de învățare care necesită intervenție profesională. Dacă există suspiciuni în acest sens, este esențial să căutați ajutor pentru a clarifica situația și a obține îndrumări.
În plus, dificultățile în familie, conflictele cu colegii sau profesorii și chiar nivelul de inteligență emoțională al copiilor îi pot împiedica să aibă performanțe adecvate la școală. Copilul dumneavoastră poate trece printr-o situație dificilă de care încă nu știți sau ați trecut cu vederea. Nu rata ocazia de a te informa.
Studiul nu înseamnă doar să stai pe scaun și să citești o carte. Obiceiurile și tehnicile de studiu sunt esențiale pentru a folosi bine timpul și resursele cognitive. Asigurați-vă că implementați obiceiuri bune în acest sens și învățați-vă copilul să planifice, să organizeze timpul de învățare și să folosească metode adecvate.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Copilul tău studiază și face temele care i-au fost încredințate? Acesta este ceea ce ar trebui să cauți și ceea ce ar trebui să îmbunătățești, fără a aștepta să vezi un număr pe hârtie.
Încurajați-vă copilul să muncească din greu în fiecare zi pentru a atinge obiective mici și să-și sărbătorească dedicarea zilnică . În acest fel, scapi de presiunea experienței lor și le oferi zilnic feedback care poate fi foarte pozitiv.
Sunt adecvate și recomandate? Răspunsul depinde de stilul educațional adoptat de fiecare familie. În general, este mai eficient și mai sănătos să te bazezi pe consecințele naturale. Adică, dacă copilul tău a picat mai multe materii, va trebui să studieze peste vară pentru examene și, bineînțeles, asta le va scurta timpul de distracție.
Cu toate acestea, dacă vrei cu adevărat să-i dai copilului o pedeapsă, aceasta trebuie să fie proporțională și să aibă impact asupra privilegiilor, nu să afecteze nevoile private.
Foto: Norma Mortenson/ Pexels
Dacă copilul dumneavoastră a luat note proaste, încercați să înțelegeți ce dificultăți poate întâmpina și concentrați-vă pe găsirea de soluții împreună. Nu le căuta și nu le impune într-un mod unidirecțional. În schimb, se recomandă implicarea copilului în procesul de luare a deciziilor, întrucât, în acest fel, se va implica mai mult și se va evita frecarea dintre cei doi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum se comportă fiul sau fiica...
Lumea poate fi un centru de...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...