Cum să-ți faci copilul să facă lucruri fără a fi nevoit să-i reamintești constant
Data publicării:
A-i reaminti în mod constant copilului tău să aibă grijă de lucruri este frustrant tocmai pentru că ai explicat deja de zeci de ori că paltoanele trebuie agățate, rufele murdare ar trebui să meargă în coș, etc... 

Schimbarea tonului sau încercarea unei alte metode de memento poate ajuta uneori, dar adesea problema este mai complexă și este legată de așteptările părinților și strategiile de comunicare.

„Nu există niciun s.o.s. secret în modul în care îi vei spune copilului tău să facă ceva care să-l determine să facă acest lucru”, spune Stuart Ablon, profesor asociat la Harvard Medical School și directorul Think:Kids de la Massachusetts General Hospital.

Dacă vă aflați în situația în care trebuie mereu să îi amintești copilului tău că are de făcut anumite lucruri, iată câteva strategii recomandate de experți pentru a vă ajuta.

Faceți vizibil invizibilul

Copiii de multe ori nu au idee câte lucruri trebuie să se întâmple într-o zi pentru ca o familie să funcționeze. În plus, munca cognitivă este prin definiție invizibilă.

O întâlnire de familie dedicată acestui subiect poate ajuta la luminarea acestei realități pentru copii, spune Katherine Reynolds Lewis, educatoare pentru părinți și autoarea cărții The Good News About Bad Behavior.

Arată-le copiilor o listă cu toate lucrurile care trebuie să se întâmple într-o zi sau într-o săptămână, spune Lewis. Apoi recrutați-i pentru a participa.

Tratează cicălitul ca pe un semn că ceva nu funcționează

Flagelul vieții parentale: cicălitul, care de cele mai multe ori este asociat cu mama. Cicălitul este înțeles ca un tip particular de memento urgent care decurge adesea din sentimentul de suprasolicitare de sarcina mentală, spune Kate Mangino, autoarea cărții viitoare Equal Partners. 

Ajutându-i pe copii să înțeleagă rolul lor în viața de zi cu zi creând sisteme care să țină și să facă vizibilă munca invizibilă, abordează condițiile care provoacă cicălitul în primul rând. Este adesea o linie subțire între reamintire și cicălire, iar părinții își pot da seama de obicei când au depășit-o. A te auzi cicălit este un semn de frustrare.

2. Foto: Free... (cum-sa-ti-faci-copilul-sa-faca-lucruri-fara-a-fi-nevoit-sa-i-reamintesti-constant_59644800.jpg) 

Foto: Freepik @freepik

Începeți cu rezolvarea problemelor

Adulții iau adesea singuri decizii și îi implică pe copii abia după aceea - și apoi se așteaptă la supunere, spune Alfie Kohn, autorul cărții Unconditional Parenting. Este o rețetă pentru o luptă pentru putere.

În schimb, părinții ar trebui să favorizeze rezolvarea problemelor. Stați împreună când toată lumea este calmă și recunoașteți mai întâi sentimentele (de exemplu, „Am văzut cât de enervat ești când ți-am cerut să-ți închizi haina”), spune Joanna Faber, care a co-scris cartea How to Talk When Kids.

După ce le-ați recunoscut sentimentele, descrieți problema în termeni neutri („Problema este că hainele de pe podea se vor murdări sau se vor împiedica pe cineva”).

Solicitați potențiale soluții de la toată lumea („Cum putem face mai ușor să strângem lucrurile noastre?”).

În concluzie...

Pentru a încuraja un comportament responsabil la copii, este esențial să adopți o abordare clară și consecventă. În loc să insiști constant asupra sarcinilor, învață-l pe copil să înțeleagă importanța rutinei și a responsabilității.

Crearea unui sistem de recompense, stabilirea unor așteptări clare și încurajarea autodisciplinei prin exemple pozitive pot reduce necesitatea de a reaminti mereu.

De asemenea, oferirea unui mediu de încredere și sprijin îi va ajuta să devină mai autonomi și să își asume sarcinile fără a depinde de constantele reamintiri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
De la cine moștenesc copiii cea mai mare parte a inteligenței lor? Cercetările recente arată cine contribuie decisiv / FOTO: freepik.com @
AntonyGridin

De la cine moștenesc copiii cea mai mare parte a inteligenței lor? Cercetările recente arată cine contribuie decisiv

Cum ajung copiii să fie răi cu părinții lor? Tiparele comportamentale în parenting care deteriorează relația, explicate de un psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum ajung copiii să fie răi cu părinții lor? Tiparele comportamentale în parenting care deteriorează relația, explicate de un psiholog

Două metode pentru a crește copii puternici mental, potrivit psihologilor: „Le vor deschide drumul spre succes în viață” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Două metode pentru a crește copii puternici mental, potrivit psihologilor: „Le vor deschide drumul spre succes în viață”

Cele 8 trăsături de personalitate pe care le au părinții buni, explicate de psihologul Sheryl Zegler: cum să crești un copil echilibrat și fericit / FOTO: freepik.com @mockupdaddy-com

Cele 8 trăsături de personalitate pe care le au părinții buni, explicate de psihologul Sheryl Zegler: cum să crești un copil echilibrat și fericit

pixel