Cum să-ți înveți copilul să spună NU drogurilor? Specialiști: „Prevenția începe de la o vârstă fragedă, chiar de la 2 ani!”
Data publicării:
Nu îți poți proteja complet copiii de tentația drogurilor și alcoolului, însă îi poți ajuta să refuze ofertele de a le încerca. 

Înainte de a aborda această temă cu copilul tău, este important să știi un lucru: copiii și adolescenții nu primesc, de obicei, droguri de la străini, ci de la prieteni.

Iar provocarea cea mai mare este aceasta: să îi învățăm pe copii să spună „nu” prietenilor lor, adică tocmai celor de la care caută validare, recunoaștere și cu care își doresc să se distreze.

Citește și Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute”

Presiunea colegilor este, de obicei, cauza principală

SURSA FOTO: freepik.com @Sarinya9940

Nu este o soluție să îi impui copilului să le spună „nu” prietenilor săi, ci este mai potrivit să îl încurajezi să evite anturajele unde drogurile ar putea fi prezente.

O metodă eficientă pentru a-l pregăti pentru astfel de situații este să îi oferi, încă de la o vârstă fragedă, strategii prin care să-și dezvolte stima de sine și încrederea necesară pentru a lua decizii sănătoase.

Este important să exersați împreună scenarii prin jocuri de rol, astfel încât el să fie pregătit înainte ca aceste situații să apară în realitate.

Este normal ca adolescenții să fie reticenți în a discuta cu părinții despre presiunea de a consuma alcool sau droguri. Totuși, ei se confruntă constant cu această presiune din partea celor de aceeași vârstă.

De exemplu, copilul dumneavoastră poate observa că prietenii săi se distrează consumând alcool sau droguri și poate simți dorința de a face parte din grup. De asemenea, poate fi tentat de teama că va fi considerat mai puțin „cool” dacă nu se alătură lor.

De aceea, este esențial ca părinții să înceapă să lucreze la educația copiilor lor de la o vârstă fragedă pentru a preveni implicarea acestora în consumul de droguri.

Dar cum poți face asta, indiferent de vârsta copilului? Ne spun specialiștii de la etapainfantil.com!

Cum să previi consumul de droguri la orice vârstă?

SURSA FOTO: freepik.com @olegfedotov

Indiferent de vârsta copilului tău, poți face eforturi pentru a-l conștientiza asupra pericolelor alcoolului și drogurilor, astfel încât decizia de a spune „nu” acestor substanțe.

De la 2 la 4 ani. Creează o bază de obiceiuri sănătoase. Dacă cel mic observă pe cineva fumând sau consumând alcool, explică-i că acest lucru este nesănătos și că nu îl aprobi.

De la 5 la 8 ani. La această vârstă, copiii vor să își mulțumească părinții și încep să-și exploreze individualitatea. Promovarea obiceiurilor sănătoase, a stimei de sine și a încrederii în sine este esențială. Acestea le vor permite să ia decizii și să își dezvolte gândirea critică.

De la 9 la 12 ani. Preadolescenții caută să-și descopere locul în lume. Ei doresc să își exprime opiniile, să își arate energia și încep să pună la îndoială autoritatea părinților și a adulților din jur. Este necesar să oferi o supraveghere suplimentară pentru a-i ghida.

De la 13 la 15 ani. Aceasta este o perioadă importantă în care părinții îi pot ajuta pe copii să ia decizii pozitive în fața situațiilor în care li se oferă droguri și alcool.

De la 16 la 18 ani. Copilul tău va trebui să ia decizii înțelepte atunci când vine vorba de consumul de droguri. Este important să rămână fidel unui stil de viață fără droguri și să nu cedeze presiunilor sociale.

Pe măsură ce copilul tău crește, este esențial să nu tratezi subiectul drogurilor și alcoolului ca pe un tabu, ci să discuți deschis despre pericolele abuzului de substanțe, fără a minimaliza riscurile, chiar și pentru acceptare socială.

Comunicarea și empatia trebuie să fie fundamentale în relația dintre părinți și copii. Fii un exemplu de viață sănătoasă – copilul tău va învăța din ceea ce faci, nu doar din ceea ce spui.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

pixel