Cum sunt drepturile omului în lumea de azi? Prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu: Uitați-vă ce s-a întâmplat
Data actualizării:
Data publicării:
Privind la nivel global, drepturile omului rămân o temă centrală, dar și controversată. În timp ce cadrul normativ internațional în domeniul drepturilor omului s-a cristalizat și s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii, aplicarea efectivă a acestor standarde variază enorm între țări și regiuni. 

”Cum sunt drepturile omului în lumea de azi? Privind lumea de azi la nivel global. Sunt respectate, mai puțin respectate? Sunt privite doar din anumite perspective? Cum vedeți ca profesor și diplomat?”, a inițiat dezbaterea prof. univ. dr. Sorin Ivan.

Privind la nivel global, drepturile omului rămân o temă centrală, dar și controversată. În timp ce cadrul normativ internațional în domeniul drepturilor omului s-a cristalizat și s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele decenii, aplicarea efectivă a acestor standarde variază enorm între țări și regiuni. 

Un sistem internațional coerent, dar nu perfect

”Suntem norocoși că  la nivel internațional s-a cristalizat un sistem coerent și relativ complet de standarde internaționale în materia drepturilor omului, care sunt menite tocmai să evite fenomene și aspecte distopice de genul celor pe care le-ați menționat dumneavoastră.

2. Foto: Free... (cum-sunt-drepturile-omului-in-lumea-de-azi-prof--univ--dr--nicolae-voiculescu-uitati-va-ce-s-a-intamplat-2_04792000.jpg)

Foto: Freepik @freepik

Cert este că, să știți că există ca o regulă în toate standardele internaționale, deși în mecanismele de funcționare există standarde exprese care sunt menite să asigure deplină egalitate și nediscriminare în aplicarea lor, cu protecția specială a multor categorii care au avut probleme în anumite state, inclusiv în România”, a fost opinia prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu.

Progrese în România și în alte state

”Uitați-vă ce s-a întâmplat, vorbeam de procesul acela istoric, de re-racordarea României la tot ce era avansat în materia drepturilor omului după 1990. Gândiți-vă ce s-a întâmplat.

Gândiți-vă că atunci noi am ratificat convenții teribil de importante, cum era convenția privind protecția copilului, convenția privind eliminarea discriminării față de femei, convenția privind protecția personală cu dizabilități, convenția privind eliminarea torturii a pedesurilor inumane sau degradante, în care România moștenise aspecte îngrozitare.

Atunci, prin ratificarea de către România convenției europene privind drepturile copilului și participarea activă la mecanismele de promovare, de instituire în cadrul legislativ și instituțional, încet încet lucrurile au început să se rezolve.

La fel și cu eliminarea discriminării față de femei, deși încă mai avem dificultăți din acest punct de vedere, noi suntem, din păcate, la nivel european, încă cu probleme în ceea ce vedește traficul de ființe umane, femei, dar toate aceste mecanisme sunt evident de natură să sprijină autoritățile românești și întreaga societate românească să-și rezolve problemele pe care le are din acest punct de vedere, a fost opinia prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu, invitat la DC Edu.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel