Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”
Data publicării:
Cuvintele pot răni la fel de mult ca loviturile. De fapt, rănile emoționale pe care le provoacă sunt adesea foarte profunde și persistă pe tot parcursul vieții. 

Prin urmare, părinții ar trebui să fie atenți la modul în care vorbesc cu copiii lor, mai ales atunci când sunt supărați, pentru că unele cuvinte sunt mai periculoase decât par, susțin specialiștii în parenting de la etapainfantil.com. Amintiți-vă că o frază negativă este precum un cui bătut într-o ușă: îl puteți scoate, dar semnul va rămâne!

Vă vom spune cele cinci afirmații pe care nu ar trebui să le folosiți niciodată cu copiii pentru că îi va demotiva și vor rămâne cu răni emoționale adânci!

Citește și Cuvintele pe care părinții ar trebui să le spună copiilor în fiecare zi! Mesajele care îi ajută să devină adulți siguri și echilibrați

„Niciodată nu faci nimic bine”

SURSA FOTO: freepik.com @user23674593

Din păcate, aceasta este o expresie frecvent întâlnită la părinți, de obicei motivată de frustrare. Totuși, este profund demotivantă și greșită, fiind o generalizare exagerată.

Copiii trebuie să facă greșeli pentru a învăța, iar dificultatea în realizarea unor sarcini este perfect normală.

Un copil care aude frecvent această frază va ajunge să o creadă, pierzând motivația de a învăța sau de a se îmbunătăți, deoarece va considera că nu este capabil să facă nimic bine.

„Ești un...”

Lista adjectivelor poate fi nesfârșită: „neascultător”, „leneș”, „dezordonat”. Fiecare copil are propriul temperament, dar asta nu justifică etichetarea.

Etichetele impuse de la o vârstă fragedă devin parte din imaginea pe care copilul o are despre sine, transformându-se în credințe limitative.

Dacă un copil crește crezând că este „prost” sau „leneș”, cel mai probabil nu va face eforturi pentru a depăși aceste limite, iar eticheta devine o profeție care se împlinește de la sine.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai deranja”

Copiii sunt în mod natural curioși, pun întrebări și explorează lumea din jur. Chiar dacă uneori insistențele lor pot fi obositoare, mai ales după o zi lungă, expresii precum aceasta îi descurajează să-și exprime curiozitatea.

În timp, mesajul pe care îl primesc este că întrebările lor sunt nepotrivite, ceea ce poate duce la retragere și la pierderea încrederii. În loc să folosești această afirmație, explică-i că ai nevoie de un moment de odihnă și că veți discuta mai târziu.

„Așa nu vei ajunge nicăieri”

Această expresie insuflă teamă și confuzie. Copilul înțelege că greșește, dar nu știe ce anume sau cum să repare.

Această incertitudine poate duce la scăderea stimei de sine, iar pe termen lung, la demotivare.

Copilul poate ajunge să evite orice încercare nouă, de teamă că va eșua, considerându-se incapabil.

SURSA FOTO: freepik.com @Svitlana Hulko

„Ți-am spus eu”

Aceasta este o afirmație comună, mai ales după ce copilul face o greșeală despre care a fost avertizat. Totuși, este important să-ți amintești că cei mici învață din greșeli.

Deși este rolul nostru să îi ghidăm, nu le putem evita toate eșecurile.

Repetarea acestei expresii poate crea o teamă profundă de greșeli, convingând copilul că acestea sunt inacceptabile.

Pe viitor, copilul ar putea evita riscurile, alegând doar soluții sigure, dar care nu îi oferă oportunități de creștere și învățare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel