Cuvintele pe care părinții ar trebui să le spună copiilor în fiecare zi! Mesajele care îi ajută să devină adulți siguri și echilibrați
Data publicării:
Unii părinți abia reușesc să se bucure de timpul petrecut alături de copiii lor din cauza ritmului alert al vieții de zi cu zi, al grijilor, al muncii și al responsabilităților casnice. Treburile se adună și lasă uneori foarte puțin loc pentru conversații sau pentru momente de calitate petrecute împreună. Cu toate acestea, copiii au nevoie de apropiere emoțională din partea părinților, așa că este esențial să te asiguri că copilul tău știe cât de mult îl iubești și cât de important este pentru tine.

Deși există numeroase modalități de a-ți arăta afecțiunea, uneori este esențial să o exprimi și prin cuvinte. De fapt, ar fi bine să nu lași să treacă o zi fără să-i spui copilului tău cât de mult îl iubești. Mesajele de dragoste nu rămân niciodată fără ecou; ele sunt pietrele de temelie cu care copiii își construiesc stima de sine și încrederea în propriile forțe pentru viitor.

Nu trebuie să uităm că imaginea pe care copilul și-o formează despre sine depinde în mare măsură de mesajele pe care le primește de la părinți, notează etapainfantil.com.

Informațiile și aprecierile oferite prin cuvinte și acțiuni sunt fundamentale pentru conturarea imaginii de sine. Astfel, dezvoltarea sa este strâns legată de gesturile de afecțiune, de timpul dedicat și de cuvintele de încurajare pe care părinții i le oferă zi de zi.

Asigură-te că al tău copil știe cât de mult îl iubești și spune-i aceste cuvinte în fiecare zi!

Citește și „NU mai spuneți aceste afirmații copiilor”, avertizează un doctor în neuroștiință. Cum îi învață părinții de succes autodisciplina pe micuți

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

„Ești foarte special/ă”

Este esențial ca un copil să înțeleagă că este unic, diferit și special. Astfel, nu doar că se va simți mai iubit și apreciat, dar va avea și mai multă siguranță și încredere în sine.

Această afirmație îi transmite că, deși poate avea defecte sau face greșeli, are și calități remarcabile care îl diferențiază de ceilalți.

„Te iubesc foarte mult”

Deși părinții își demonstrează zilnic dragostea prin acțiuni, exprimarea afecțiunii prin cuvinte este la fel de importantă.

Mai ales în zilele dificile, când poate ai pierdut răbdarea sau l-ai certat, aceste cuvinte îi vor arăta că, indiferent de situație, dragostea ta pentru el rămâne necondiționată. Acceptarea necondiționată este fundamentul unei stime de sine sănătoase.

SURSA FOTO: freepik.com @noxos

„Mă faci fericit/ă”

Copiii sunt o sursă imensă de bucurie și împlinire. Nu aștepta ocazii speciale pentru a-i spune cât de norocos te simți să-l ai.

În acest fel, îl vei asigura că este important pentru tine și că reprezintă un motiv de fericire și mândrie. De asemenea, îi vei alina eventualele îngrijorări, mai ales când te vede tensionat sau îngrijorat.

„Am încredere în tine”

Încrederea în sine și autoeficacitatea se formează încă din copilărie. Atunci când îi arăți că ai încredere în el, copilul tău va învăța să creadă în propriile abilități, devenind un adult sigur pe sine.

Pentru că micuții se descurajează ușor atunci când nu obțin rezultatele dorite, este important să îi susții constant, arătându-i că ai încredere în capacitatea lui de a depăși dificultățile, chiar și după greșeli.

SURSA FOTO: freepik.com @satura86

„Îmi place când…”

Nu este vorba despre laude gratuite, ci despre evidențierea sinceră a aspectelor pozitive ale copilului, celor pe care le apreciezi și le încurajezi.

Părinții au tendința de a se concentra mai mult pe corectarea comportamentelor negative decât pe lăudarea celor pozitive.

În schimb, este recomandat să subliniezi calitățile sale și să-i arăți că le observi. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă așteptările tale și să-și dezvolte o imagine de sine mai pozitivă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel