Dacă al tău copil este bine educat, va face aceste lucruri!
Data publicării:
Toți oamenii, atunci când venim pe lume, sunt ca o pânză goală. O pânză care este pictată cu experiențele trăite de-a lungul vieții. 

Tot ceea ce experimentează copiii îi formează ca oameni, la fel și modul în care sunt tratați de mediul lor.

Dacă ești tată sau mamă, s-ar putea să nu-ți amintești pe deplin cum te-ai modelat, dar poți observa cum o fac copiii tăi, zi de zi.

Educați bine copiii

Ocazional, când un copil mic spune ceva nepoliticos adulților, ni se poate părea amuzant și râdem, dar aceasta este o sabie cu două tăișuri în parenting. Dacă un copil mic observă că adulții din jurul său râd la un cuvânt (chiar dacă este nepoliticos), îl va repeta, crezând că este un lucru bun, pentru că reacția de râs i-a adus o stare de bine.

Când un copil mic spune ceva nepoliticos, este important să-l corectați cu respect, pentru a-l ghida către cuvintele potrivite. Copiii trebuie să înțeleagă că limbajul este important și că ar trebui să folosească întotdeauna cuvinte amabile, atât față de ei înșiși, cât și față de ceilalți.

Educația nu presupune doar corectarea limbajului nepotrivit, ci și ghidarea lor spre un comportament adecvat. De exemplu: să nu distrugă lucruri care nu le aparțin, să nu invadeze spațiul personal al altor persoane, să nu întrerupă conversațiile etc. Niciun părinte nu își dorește ca propriul copil să fie „prost educat”.

SURSA FOTO: freepik.com @visionstudioua

Copii bine educați

Dar ce comportamente ar trebui insuflate corect copiilor pentru ca aceștia să devină „bine educați”? Să vedem câteva exemple în acest sens, oferite de specialiștii de la etapainfantil.com.

Cer permisiunea

Un copil bine educat va cere permisiunea pentru orice activitate pe care dorește să o facă (fie că este vorba de a se juca, a merge la baie sau altceva).

Ei vor avea obiceiul de a cere permisiunea, însă este important să înțeleagă diferența între situațiile în care permisiunea este necesară și cele în care nu este.

De exemplu, pentru a merge la toaletă, nu este nevoie să ceară permisiunea, deoarece este o necesitate fiziologică.

Își strâng lucrurile

Copiii bine educați își vor strânge lucrurile după ce le-au folosit, fie că au fost la joacă, au făcut teme sau alte activități.

Nu va fi nevoie să li se reamintească în mod constant să-și adune lucrurile, pentru că ei vor ști deja să facă acest lucru fără să fie comandați și supravegheați permanent.

Respectă regulile

Acești copii vor ști că există reguli și le vor respecta. Dacă întâlnesc o regulă pe care nu o înțeleg, vor întreba despre ea și, uneori, ar putea să o conteste, dezvoltându-și astfel gândirea critică.

Totuși, înțeleg că regulile există pentru un motiv și le respectă, știind că acest lucru este pentru binele comun.

Nu întrerup

În timpul conversațiilor, nu vor întrerupe atunci când alte persoane vorbesc.

Vor avea răbdare și vor cere atenție atunci când celălalt poate să îi asculte complet. Știu să își aștepte rândul fără crize de furie și fără a încerca să atragă atenția într-un mod perturbator.

Își exprimă emoțiile

Vor fi capabili să își exprime emoțiile și sentimentele într-un mod adecvat. Părinții le-au oferit o educație emoțională, care i-a ajutat să se înțeleagă pe ei înșiși și pe ceilalți.

Folosesc cuvinte amabile atât când vorbesc despre ei, cât și despre ceilalți.

Au grijă de lucruri

Sunt capabili să aibă grijă atât de lucrurile lor, cât și de cele ale altora. Nu le distrug și au grijă de ele, deoarece au învățat să le acorde valoarea cuvenită, atât obiectelor, cât și oamenilor.

Respectă și înțeleg că trebuie să aibă grijă de lucruri, oameni, natură și ființe vii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel