Dacă al tău copil face acest lucru, înseamnă că ești un părinte bun, potrivit dr. Cornel Pavel Dărvășan
Data publicării:
Cred că nu există părinte care să nu se fi întrebat măcar o dată în viață dacă este un părinte bun pentru copilul său. Dar care ar fi cheia pentru a afla ce fel de părinte ai fost sau ești? Există criterii după care se poate măsura priceperea și execelența unui părinte? Și dacă există care ar fi acelea? Despre unul dintre aceste posibile criterii vom vorbi în articolul de mai jos.

Într-o lume ideală, fiecare părinte ar trebui să fie primul la care copilul său apelează atunci când are ceva important de spus, fie că este vorba despre succese, temeri sau probleme.

Într-o lume ideală, părintele este cel mai bun prieten al copilului, un prieten de nădejde care nu îl va trăda niciodată și în care poate să aibă încredere cu ”ochii închiși”. 

Cu toate acestea, realitatea arată că mulți părinți ajung să afle lucruri despre copiii lor de la alți părinți, profesori sau prieteni. Această situație poate fi frustrantă și dureroasă pentru un părinte, ducând la îngrijorări legate de lipsa de comunicare și încredere în relația părinte-copil.

2. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-4617295_77898100.jpg)

Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels

”Cea mai faină definiție pentru a „un părinte bun” este să fii acel părinte căruia copilul poate să-i spună orice tâmpenie a făcut! Dacă al tău copil poate să îți spună orice tâmpenie a făcut, ești un părinte bun. Dacă el spune la alții și tu afli ultimul și nu știi de unde sare iepurele, atunci ai niște probleme. Trebuie să revizuiești puțin stilul și comportamentul”, a declarat dr. Cornel Pavel Dărvășan în cadrul pod-cast-ului ”Celebru și părinte”.

Dar de ce nu comunică copiii direct cu părinții?

Există mai multe motive pentru care un copil poate evita să comunice direct cu părinții:

Unul dintre el este teama de reacție: Unii copii evită să spună lucruri părinților lor pentru că se tem de reacția acestora. Poate că au fost martori la reacții exagerate în trecut sau se simt judecați ori pedepsiți.

Apoi poate fi și lipsa de încredere: Dacă un copil simte că părintele nu îl înțelege sau nu îl sprijină, va căuta alte persoane în care are mai multă încredere pentru a se confesa.

În special adolescenții pot simți nevoia de a-și proteja intimitatea și de a nu împărtăși totul cu părinții pentru a-și afirma autonomia.

În unele familii, canalele de comunicare nu sunt bine dezvoltate, iar copiii pot să nu știe cum să abordeze subiectele dificile sau sensibile.

3. Fotografie... (pexels-rdne-6182298_37477500.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

În timpul adolescenței, prietenii devin adesea confidenți mai de încredere decât părinții. Acest lucru se întâmplă deoarece copiii se identifică mai mult cu colegii lor de vârstă și simt că aceștia îi înțeleg mai bine.

Cum să câștigi încrederea copilului tău

Dacă ai descoperit că afli mai multe despre copilul tău din alte surse decât de la el însuși, este important să te concentrezi pe refacerea încrederii și îmbunătățirea comunicării. Iată câteva sugestii:

1. Creează un mediu deschis și fără judecăți

Este esențial să oferi un spațiu în care copilul tău se simte liber să se exprime fără teama de a fi criticat sau pedepsit. Încercați să evitați reacțiile exagerate și să ascultați cu atenție și răbdare, chiar și atunci când ceea ce auziți este greu de acceptat.

2. Fii disponibil

Copiii sunt mai predispuși să vorbească atunci când știu că părinții lor sunt disponibili și interesați. Fii prezent și implicat în viața copilului tău, arătând interes pentru ceea ce face, fie că este vorba de școală, prieteni sau activități extracurriculare.

3. Comunicare activă

Învățați să ascultați activ și să puneți întrebări deschise, care să încurajeze copilul să-și exprime gândurile și sentimentele. Evitați întrebările care se pot răspunde cu "da" sau "nu" și, în schimb, încercați să stabiliți un dialog continuu.

4. Respectați intimitatea

Chiar dacă este important să fii la curent cu viața copilului tău, este la fel de important să-i respecți intimitatea. Dă-i spațiu să crească și să se dezvolte ca individ, fără a te impune prea mult în viața lui personală.

5. Construiți încrederea treptat

Recâștigarea încrederii nu se întâmplă peste noapte. Fii răbdător și continuă să arăți copilului tău că poate veni la tine cu orice problemă sau bucurie, fără teamă de consecințe negative.

6. Fii un exemplu de onestitate și transparență

Copiii învață din comportamentul părinților lor. Dacă vrei ca ei să fie deschiși și sinceri cu tine, arată-le același lucru. Fii transparent în relațiile tale și discută deschis despre lucrurile care contează.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel