”Dacă nu ești cuminte vine bau-bau”: Consecințele creșterii copiilor cu frică
Data publicării:
Dacă te numeri printre cei care sperie adesea copiii pentru distracție, citește mai departe și descoperă consecințele acestui act „nevinovat”.

Majoritatea taților și mamelor încearcă din răsputeri să-și educe copiii în cel mai bun mod posibil. Cu toate acestea, unele strategii dăunătoare s-au normalizat și afectează zilnic siguranța emoțională a copiilor. Printre acestea se remarcă mania odioasă de a forța copiii să se supună, de a educa cu frică. O resursă care pare eficientă, dar are consecințe grave.

„Dacă mai țipi te dau la străini”, sau „copiii neascultători sunt luați de poliție”... Sunt multe fraze care decurg din creativitatea emoțională a părinților neinteligenti, care se ridică din ce în ce mai mult la nivelul de teroare atâta timp cât copiii lor se comportă așa cum doresc. Deci, aceasta înseamnă generarea de copii nesiguri, fricoși și cu o stimă de sine scăzută.

De ce NU este inofensiv să sperii copiii în ascultare?

Cuvintele rostite ușor sunt unul dintre cei mai mari dușmani ai comunicării pozitive. Acest lucru se datorează faptului că sunt spuse fără să se gândească prea mult la semnificația lor și fără a fi conștienți de marele lor impact. Dar asta nu înseamnă că nu sunt suficient de dureroase pentru a rămâne în memoria unui copil rănit.

Pentru că avertismentele sau comentariile libere pot genera nesiguranțe care ajung să afecteze dezvoltarea emoțională a copiilor. Frica este o emoție foarte puternică care poate prelua mintea și corpul unui copil. Făcându-i să se simtă profund frică de lucruri sau scenarii care nu le pun în pericol siguranța.

Consecințele educației cu frică

Ca și în exemplul precedent, există multe cazuri în care fricile interne ajung să se dezvolte din cauza frazelor înregistrate în memorie. De la mama care le-a spus copiilor că pisicile transmit boli și cel mai bine era să le evite, până la tatăl care, prin prejudecăți , a implantat copiilor săi o suspiciune față de oamenii de culoare.

2. Foto: Stre... (educarea-copiilor-cu-frica_75204500.jpg)

Foto: Strelkova/ Freepick

De exemplu, este cazul unei familii al cărei singur copil ar merge de la grădiniță la școala primară. Și, deși toată lumea era entuziasmată, s-au gândit că cel mai bine îl sfătuiesc cu fraze de genul: „trebuie să te porți bine”, „ai grijă la bătăușii care vor să te bată”, „nu glumi cu nimeni în timpul pauzei” sau „copiii mai mari sunt răi, stai departe de ei.”

Și orice frică nefondată îi face pe copii să se teamă de a se conforma are numai consecințe directe asupra personalității lor. De exemplu, cei mici dezvoltă o mare nesiguranță și încetează să aibă încredere în ei înșiși, dezvoltă fobii sau temeri iraționale care generează anxietate sau chiar că stima de sine se deteriorează.

Ce putem face pentru a evita educarea cu frică

Primul pas pentru a evita să sperii copiii în ascultare este să țineți cont de marele impact emoțional pe care îl presupune acest lucru. Din acest motiv, atunci când vorbești cu copiii tăi, gândește-te bine la ceea ce vei spune.

În loc să folosești frica sau șantajul emoțional, vorbește-i cu respect și empatie, astfel încât să înțeleagă că unele comportamente sunt inacceptabile și trebuie să respecte limitele și regulile predate acasă.

În plus, atunci când îi sfătuiți despre ceva care va intra în curând în viața lor, încercați să nu faceți acest lucru dintr-o perspectivă a vigilenței sau a fricii constante.

Pentru că, deși este adevărat că nu totul în lume este roz, este mai bine să-i încurajezi pe copii să fie cât mai bine și să se simtă în largul lor cu mediul înconjurător decât să generezi temeri și fobii care doar îi vor afecta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel