Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
„Sunt foarte multe cazuri foarte triste când la divorțul părinților, de fapt, nu divorțează soțul de soție, divorțează părintele de copil.
Tatăl, care până astăzi, să zicem că avea niște responsabilități legate de copil, renunță la responsabilitățile legate de copil pentru că a divorțat de soția lui. Ori asta este o foarte mare eroare pentru că tu rămăi tatăl acelui copil, indiferent dacă ești sau nu căsătorit cu soția ta”, a subliniat Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @namii9
Daniela Gavankar a continuat să explice cum divorțul nu ar trebui să aibă impact asupra implicării unui părinte în viața copilului. Experta a dat exemple din viața cotidiană în care bărbații, după divorț, simt că nu mai au responsabilitatea de a se implica activ în creșterea copilului.
Gavankar a oferit un exemplu de mentalitate greșită: „Am auzit cazuri în care bărbatul spune `am divorțat, descurcă-te!` Eu mă descurc cu mine, dar copilul sau copiii sunt ai amândorura pe veci, până la sfârșitul vieții, indiferent dacă tu ești însurat cu mama lor sau cu altcineva. Copiii sunt tot ai tăi!”
Potrivit specialistei, părinții trebuie să înțeleagă că separarea lor nu schimbă relația cu propriul copil.
„E un lucru extrem de serios să înțelegem asta: când divorțează un cuplu, divorțează bărbatul de femeie, soțul de soție, nu tatăl de copii sau mama de copii. Ei trebuie să rămână egal de implicați și într-o cât se poate de bună colaborare în rolul lor de părinți”, mai subliniază Daniela Gavankar.
Daniela Gavankar a mai adus în discuție și importanța colaborării între foștii soți, chiar și în condițiile unui divorț. Potrivit acesteia, părinții trebuie să rămână parteneri în ceea ce privește educația și îngrijirea copiilor.
„Am divorțat noi doi, soțul de soție, dar e foarte important în continuare să-l duci pe copil la școală, e foarte important în continuare să te joci cu el, să faci teme cu el”, a mai spus experta.
Acesta este un mesaj clar adresat atât bărbaților, cât și femeilor: rolul de părinte nu încetează niciodată, iar un divorț nu înseamnă că părinții își pot abandona responsabilitățile față de copii.
„Amândoi părinții să înțeleagă asta de dragul copilului. Să mențină relația de părinți și să-i fie sprijin copilului amândoi: și mama, și tatăl, iar copilul să poată să aibă acces și la unu și la celălalt și amândoi să-și facă treaba de părinte”.
SURSA FOTO: freepik.com @ufabizphoto
Un alt aspect pe care l-a subliniat Daniela Gavankar a fost legat de cazurile în care, după divorț, mama poate să nu permită fostului soț să rămână implicat în viața copilului.
„Nu mai sunt soț pentru soția mea, dar sunt tatăl copiilor și invers. E foarte important ca și bărbatul să țină minte asta și femeia să țină minte asta, pentru că sunt cazuri în care femeia nu-i mai permite fostului soț să rămână relația de părinte pentru copil.
Foarte important să clarificăm asta: la divorț divorțează soțul de soție, nu părintele de copil!” a conchis Daniela Gavankar.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...