De ce ajungem să țipăm la copii? Teodora Mețiu: „De neputință! Părintele nu mai știe ce să facă în relația cu propriul copil. Undeva a pierdut!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În fiecare casă unde există copii, măcar o dată, s-a ridicat tonul. Uneori, se întâmplă zilnic. Părinți iubitori ajung să strige la copiii lor, iar vinovăția se instalează imediat după aceea. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

„De ce ajungem, Teodora, să țipăm la copii?” a întrebat Loredana Iriciuc la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Răspunsul specialistei în arta comunicării, Teodora Mețiu, a fost clar și răscolitor: „De neputință!”.

Părintele care țipă la propriul copil trebuie să înțeleagă un adevăr incomod: țipătul nu este un instrument pedagogic, ci un simptom al propriei sale neputințe.

„Părintele care țipă la propriul copil, nu care cumva să își dea explicația că are dreptate să țipe! Pentru că cei mai mulți dintre noi ne dăm explicația: «Păi, am dreptate, domnule! Bag banii în meditații, are tot ce-i trebuie în frigider, fac tot și el nimic».

Nu! Părintele care țipă nu are dreptate să țipe!, a mai adăugat Teodora Mețiu.

CITEȘTE ȘI Teodora Mețiu, despre greșeala uriașă a părinților de azi: „Am zis să nu fim ca ai noștri, de parcă au fost niște demoni. E grav!” / VIDEO

Țipătul, expresia neputinței

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Dar, în realitate, țipătul nu este niciodată justificat. Nu este o dovadă de autoritate, ci de lipsă de control.

Părintele care țipă e neputincios, nu mai știe ce să facă în relația cu propriul copil. Nu mai știe cum să-l învețe pe propriul copil ce ar vrea să-l învețe.

Undeva a pierdut! A pierdut meciul ăsta. Undeva a pierdut relația pe drum. Nu știm din ce cauză”, a mai subliniat Teodora Mețiu.

VEZI ȘI Cuvintele conflictuale care distrug încrederea copilului. Teodora Mețiu: „Tu, părinte, ești primul care dai bullying propriului copil” / VIDEO

Teodora Mețiu: „Nervii sunt expresia neputinței”

Un alt argument des întâlnit vine din partea părinților care își explică izbucnirile prin temperament.

„Sau sunt alți părinți care spun: «Așa sunt eu, mai nervos de felul meu!»”, spune Teodora Mețiu care demontează și această convingere: „Păi, înseamnă că ești neputincios în general în viața ta. Pentru că nervii sunt expresia neputinței”.

Este un adevăr greu de acceptat. A ne recunoaște neputința implică o asumare profundă a propriilor limite și o dorință autentică de schimbare. De fapt, furia ne arată că am pierdut controlul asupra noastră și că permitem altora – fie și propriilor copii – să ne conducă emoțiile.

„În mod normal, dacă eu mă enervezi sau te las pe tine - și bine mă exprim aici! - TE LAS pe tine să MĂ enervezi, asta înseamnă că eu îți dau voie să mă stăpânești, mai subliniază experta.

CITEȘTE ȘI Teodora Mețiu, mesaj pentru părinții care își critică și ceartă copiii: „Păi, dacă tu vrei miere de la albine, de ce dărâmi stupul?” / VIDEO

Cum ajungem să fim stăpâniți de propriile emoții?

În mod ideal, fiecare om ar trebui să fie în echilibru cu sine. Dar realitatea este că suntem plini de orgolii și de răzbunare. Iar aceste sentimente ajung, inevitabil, și în relația cu copiii noștri. 

„Noi, în mod normal, nu ar prea trebui să ne enervăm. Ar trebui să fim în stăpânirea noastră, să știm noi cine suntem și tot răul din jurul nostru să fie barat de binele din noi.

Dar, nu!

Suntem plini de tot soiul de sentimente, de orgolii, de răzbunare, de «ți-arăt eu!» Și, atunci, normal că mă enervez, pentru că orgoliu ce este, de fapt? Ți-am permis să mă stăpânești și acuma eu vreau să-ți arăt ce pot să-ți fac și eu ție.

Aceste zone negre din interiorul omului le folosim, din păcate, și în relația cu copilul, fără să vrem, fără să știm, conchide Teodora Mețiu.

VEZI ȘI „Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU TEODORA MEȚIU - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel