Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
În unele cazuri, transpirația este limitată la anumite zone ale corpului (în special capul, care este deosebit de bogat în glande sudoripare); în alte cazuri este atât de abundent pe tot corpul încât udă pijamale și cearșafuri.
În acest articol vom încerca să înțelegem care sunt cauzele posibile, ce să faceți în caz de transpirații nocturne, când să vă faceți griji și contactați medicul pediatru.
Prin transpirație, organismul încearcă în mod natural să disperseze excesul de căldură și să scadă temperatura corpului.
În timpul zilei este posibil să transpirați ca răspuns la situații banale, cum ar fi exerciții fizice, căldură, îmbrăcăminte prea grea.
Cele mai frecvente cauze ale transpirațiilor nocturne sunt legate de
- mediul dormitorului prea cald;
- îmbrăcăminte prea grea în timpul somnului;
-hiperhidroza idiopatica
Înainte de a contacta medicul pediatru, este necesar să se verifice dacă există cauze externe care determină transpirația în timpul nopții.
- Mențineți temperatura dormitorului în jur de 18-20 de grade.
- Nu acoperiți prea mult bebelușul în timp ce doarme (la copiii mici, preferați un sac de dormit și lăsați mereu capul descoperit).
- Folosiți pijamale și cearșafuri care absorb umezeala, în țesături naturale (bumbac).
- Evitați exercițiile fizice intense înainte de a adormi. Când este necesar să consultați medicul pediatru.
În general, transpirațiile nocturne nu reprezintă o preocupare, dar uneori există și alte simptome care pot duce la suspiciunea anumitor boli:
- unii copii au vise deosebit de înspăimântătoare noaptea, așa că se trezesc în chinurile unei mari frici, stau în pat, plâng și sunt adesea complet transpirați;
- episoade de apnee obstructivă (SAOS): în aceste cazuri transpirația este însoțită de respirație nazală dificilă cu sforăit, agitație nocturnă și momente de lipsă de aer (apnee);
- hipertiroidism: un exces de hormoni tiroidieni, pe lângă diverse alte simptome, poate fi responsabil pentru transpirația excesivă;
- boli infecțioase: unele boli infecțioase provoacă transpirație asociată cu alte simptome, în special mononucleoza (febră mare și persistentă, ganglioni limfatici măriți, astenie, stare de rău, dureri în gât cu plăci în gât).
În aceste cazuri, este indicat să raportați medicului pediatru prezența transpirațiilor nocturne și a altor simptome.
În caz de transpirație excesivă și în prezența altor simptome importante precum: pierdere în greutate, oboseală, paloare, noduli limfatici umflați, sângerare sau vânătăi, dureri osoase, febră mare sau persistentă, este esențial să consultați medicul pediatru.
Chiar dacă rar, transpirația excesivă asociată acestor simptome poate fi o manifestare a bolilor tumorale (cum ar fi leucemia și limfoamele).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...