De ce e nevoie pentru a crește copii buni? Este important ca părinții să țină cont de câteva aspecte de bază care nu pot lipsi
Data publicării:
Ce înseamnă să fii un „copil bun” ? Răspunsul este relativ și depinde de valorile fiecărei persoane, însă esențial este ca un copil să fie fericit, pentru a putea fi calm și a avea un comportament adecvat. De obicei, copiii care suferă manifestă comportamente mai dificile, deoarece nu știu cum să își exprime emoțiile intense pe care le simt.

Trăim în era tehnologiei, în care copiii sunt înconjurați de ecrane. Deși pare că părinții au o sarcină mai ușoară în educație datorită tehnologiei, în realitate este exact opusul.

Este dificil să stabilești reguli și limite atunci când ecranele și influențele externe (influenceri, YouTuberi etc.) sunt o prezență constantă în viața copiilor.

Citește și Este în regulă să-ți lași copilul să renunțe? Psihiatru, mesaj pentru părinți: „«Cei care renunță nu câștigă, iar câștigătorii nu renunță niciodată» e un MIT periculos!”

Copiii de atunci și de acum

Până nu demult, copiii își petreceau timpul jucându-se în aer liber, pe câmp, cu mingea, bicicletele etc. Acasă se distrau cu jocuri de cărți sau mingi, iar ecranele nu erau o opțiune, pur și simplu pentru că nu existau.

Imaginația lor zbura mult mai departe, iar timpul petrecut cu prietenii la ușa casei era o adevărată comoară. Astăzi, parentingul este destul de diferit față de cum era acum 20 sau 30 de ani.

Realitatea este că trăim într-o lume nouă, diferită. Astăzi, copiii primesc rapid un ecran pentru a se distra sau, mai grav, pentru a se calma. Părinții trebuie să fie foarte clari în privința limitelor, astfel încât copiii să nu își concentreze întreaga viață doar pe ecrane.

Vezi și Cel mai mare studiu efectuat vreodată asupra funcției creierului la părinți: Adulții cu mai mulți copii, protejați de declinul mental!

Aspecte esențiale în creșterea copilului

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Dacă îți dorești ca ai tăi copii să crească într-un mod echilibrat și, mai presus de toate, să nu fie dependenți de tehnologie pentru a se simți bine sau pentru a se bucura de moment, este important să ții cont de câteva aspecte de bază care nu pot lipsi din creșterea lor, notează specialiștii de la etapainfantil.com.

Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le integrezi în fiecare zi din viața de familie.

Petrece mai mult timp cu copiii tăi

Nu este vorba doar despre timpul petrecut împreună, ci despre timpul de calitate... acele momente care creează amintiri frumoase și aduc zâmbete pe fețele copiilor tăi.

Asta înseamnă să mergeți la plimbare, să vă jucați cu mingea sau un joc de societate. Înseamnă să interacționezi cu copiii tăi, să vă bucurați împreună de activități care vă aduc fericire.

Îmbunătățiți comunicarea

Comunicarea este esențială în viața de familie și este important să o dezvolți alături de copiii tăi. Discută cu ei, întreabă-i ce părere au despre diverse lucruri, cum le-a fost ziua, cum se înțeleg cu prietenii. Dacă observi o schimbare în comportamentul lor și nu înțelegi ce se întâmplă, vorbește cu alți adulți care îi cunosc, pentru a afla dacă există o problemă.

Copiii și adolescenții au nevoie să se simtă recunoscuți prin cuvinte și fapte. De asemenea, împărtășește-le propriile tale povești, astfel încât să înțeleagă că ai încredere în ei și de aceea le dezvălui lucruri personale.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Arată-le calea, dar nu rezolva totul pentru ei

Copiii au nevoie de îndrumare constantă pentru a-și găsi drumul în viață. În acest sens, trebuie să fii consilierul lor, să îi înveți cum să rezolve problemele care apar, fără a te concentra exclusiv pe rezultat. Procesul și efortul sunt întotdeauna mai valoroase. Nu le poți rezolva problemele mereu sau toată viața, așa că este esențial să îi înveți să se descurce singuri.

Astfel, îți vei ajuta copilul să devină un adult responsabil și productiv. Va veni la tine pentru a-și împărtăși problemele și va ști să ia cele mai bune decizii în fiecare situație. Deși este dificil să îți vezi copilul greșind, face parte din viață și din procesul de învățare. Ceea ce contează este că el știe și simte că ești mereu acolo pentru a-l sprijini, indiferent de nevoie.

Recunoștința ar trebui să fie o obișnuință

Copiii tăi trebuie să vadă recunoștința în tine, pentru a învăța să fie și ei recunoscători. Pe lângă recunoștință, se dezvoltă și alte trăsături pozitive, precum generozitatea și compasiunea.

Încurajează-ți copiii să își exprime recunoștința. Ei trebuie să înțeleagă că recunoștința este minunată, ne face oameni mai buni și, totodată, ne apropie mai repede de fericire.

Gândirea critică

Pentru a dezvolta o gândire critică, este important să îi ajuți pe copii să își îmbunătățească perspectiva. Învață-ți copilul să gândească independent, să interacționeze cu alții folosind abilități sociale bune și să limiteze utilizarea tehnologiei.

Când copilul tău vine pe lume, el este ca o carte goală, pregătită să fie umplută cu povești. Ca tată sau mamă, este responsabilitatea ta să te asiguri că în paginile sale se scriu cuvinte care favorizează dezvoltarea și creșterea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...

Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău

Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel