De ce este deosebit de dificil pentru părinți să-și ceară scuze de la copii? Un psiholog vorbește despre această barieră greu de depășit
Data publicării:
Pentru mulți părinți, a-și cere scuze de la propriul copil este un act deosebit de dificil. Un psiholog analizează această provocare și explică cum ne putem schimba perspectiva asupra gestului.

Mulți adulți cresc cu sentimentul că a-ți cere scuze este o sarcină complicată. Acest disconfort se amplifică atunci când este vorba de a-și cere scuze propriilor copii, subliniază Janet Sasson Edgette, psiholog specializat în lucrul cu adolescenții, într-un articol publicat în Psychology Today.

Persoanele care întâmpină dificultăți în a-și cere scuze percep adesea acest gest ca pe un act de supunere sau ca pe o dovadă de slăbiciune. Totodată, a-ți cere scuze înseamnă să recunoști că ai greșit, iar unii oameni găsesc greu să accepte că sunt falibili. Cu toate acestea, greșelile fac parte din viața fiecăruia și trebuie reparate într-un fel sau altul.

„Problema este că, de obicei, oamenii asociază scuzele cu pierderea a ceva – fie a mândriei lor, fie a competiției pentru cine are dreptate și cine greșește. Este un proces neplăcut”, explică psihologul.

Citește și Afirmații pe care părinții le spun copiilor lor și care fac mai mult rău decât bine, conform dr. Shefali Tsabary, după ce a antrenat sute de părinți

Învățați copiii să-și ceară scuze pentru a-și asuma și repara greșelile

SURSA FOTO: freepik.com @benevolente82

Scuzele sunt un instrument valoros pentru părinți atunci când vor să-i învețe pe copii să-și recunoască greșelile, fără a-i forța. Prin exemplu personal, părinții le arată copiilor că a-ți cere scuze nu este un semn de slăbiciune, ci un gest care vine din dorința sinceră de a recunoaște o greșeală și de a o corecta.

„Dacă reușești să privești scuzele ca pe un dar oferit cuiva – un gest care îl face pe celălalt să se simtă mai bine fără să pierzi nimic din tine – atunci scuzele devin ceva cu totul diferit, un act care poate aduce satisfacție și împlinire”, explică specialistul.

Arătați-le copiilor că îi respectați

SURSA FOTO: freepik.com @creativeart

Pentru copii, faptul că părinții își cer scuze este un semn clar de respect și de dorință de a face lucrurile corect.

„Copiilor le place când părinții își cer scuze, nu pentru că simt că au câștigat sau că părinții au pierdut. Își doresc acest lucru pentru că, adesea, este unul dintre puținele momente în care văd un act autentic de grație și respect în cadrul familiei”, analizează terapeutul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel