Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!”
Mulți adulți cresc cu sentimentul că a-ți cere scuze este o sarcină complicată. Acest disconfort se amplifică atunci când este vorba de a-și cere scuze propriilor copii, subliniază Janet Sasson Edgette, psiholog specializat în lucrul cu adolescenții, într-un articol publicat în Psychology Today.
Persoanele care întâmpină dificultăți în a-și cere scuze percep adesea acest gest ca pe un act de supunere sau ca pe o dovadă de slăbiciune. Totodată, a-ți cere scuze înseamnă să recunoști că ai greșit, iar unii oameni găsesc greu să accepte că sunt falibili. Cu toate acestea, greșelile fac parte din viața fiecăruia și trebuie reparate într-un fel sau altul.
„Problema este că, de obicei, oamenii asociază scuzele cu pierderea a ceva – fie a mândriei lor, fie a competiției pentru cine are dreptate și cine greșește. Este un proces neplăcut”, explică psihologul.
SURSA FOTO: freepik.com @benevolente82
Scuzele sunt un instrument valoros pentru părinți atunci când vor să-i învețe pe copii să-și recunoască greșelile, fără a-i forța. Prin exemplu personal, părinții le arată copiilor că a-ți cere scuze nu este un semn de slăbiciune, ci un gest care vine din dorința sinceră de a recunoaște o greșeală și de a o corecta.
„Dacă reușești să privești scuzele ca pe un dar oferit cuiva – un gest care îl face pe celălalt să se simtă mai bine fără să pierzi nimic din tine – atunci scuzele devin ceva cu totul diferit, un act care poate aduce satisfacție și împlinire”, explică specialistul.
SURSA FOTO: freepik.com @creativeart
Pentru copii, faptul că părinții își cer scuze este un semn clar de respect și de dorință de a face lucrurile corect.
„Copiilor le place când părinții își cer scuze, nu pentru că simt că au câștigat sau că părinții au pierdut. Își doresc acest lucru pentru că, adesea, este unul dintre puținele momente în care văd un act autentic de grație și respect în cadrul familiei”, analizează terapeutul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Experții de la Universitatea...